- edith.veres
- 0 comentarii
- 163 Vizualizări
Oaspeţi din Marea Britanie la „Papiu”
23 noiembrie 2015Reprezentaţii câtorva dintre cele mai prestigioase universităţi din Marea Britanie au fost musafirii Colegiului „Al. Papiu Ilarian” săptămâna trecută. Aceştia au prezentat bogata ofertă educaţională precum şi beneficiile studiului în străinătate miilor de liceeni mureşeni care au umplut până la refuz sala de sport a Colegiului. Întâlnirea a fost organizată de „Study Abroad Advising Centre”( Centru de consiliere pentru studii în străinătate – n.r.), un program gratuit deschis în România cu scopul de ajuta tinerii să-şi îndeplinească visele şi să îşi construiască cel mai bun viitor posibil.
Aceasta a fost prima acţiune de asemenea amploare din Târgu-Mureş. Liceenii au avut astfel posibilitatea de a afla ce opţiuni le stau la dispoziţie. „Aici pot afla ce curs li se otriveşte cel mai bine, ce burse sunt disponibile. Reprezentanţii celor 18 universităţi au prezentat copiilor toate informaţiile legate de acestea. Ulterior dacă aceştia mai au întrebări vor primi informaţii detaliate. Tot pachetul pe care îl oferim este gratuit, toată consilierea şi orientarea în carieră”, a explicat Andreea Vâtea, preşedinta fundaţiei care susţine Centrul.
Centrul este primul astfel de program care pe parcursul celor aproape 10 ani de funcţionare a îndrumat aproximativ 7.000 de tineri şi i-a ajutat să îşi aleagă drumul în viaţă studiind în cadrul universităţilor de top din străinătate. „Pe parcursul anilor interesul tinerilor a crescut enorm. În primul an au plecat cu ajutorul nostru aproximativ 50 de studenţi. Acum avem peste 900. Unele zone ale ţării sunt mai slab reprezentate pentru că nu au avut acces la informaţii şi asta încercăm noi să schimbăm la acest eveniment”, a precizat Vâtea. Reprezentanţii organizaţiei ţin legătura cu tinerii şi după absolvire, aceştia putând fi regăsiţi acum peste tot în lume.
Foştii studenţi, adulţi realizaţi
O parte dintre aceştia au fost prezenţi şi la Papiu, acum în postura de adulţi realizaţi. Cu toţii au vorbit cu entuziasm despre posibilităţile oferite de program. „A fost o experienţă foarte plăcută. Am avut ocazia să văd diferite cursuri la diferite universităţi şi să decid exact ce îmi place. Nu ştiam ce vreau de la început iar aici am avut la dispoziţie trei domenii. Există burse de merit şi de studiu care nu sunt complete, dar există în schimb împrumutul de stat prin care guvernul Marii Britanii plăteşte studenţilor taxele de şcolarizare. Absolvenţii trebuie să restituie aceste sume doar în momentul în care câştigă peste 21.000 de lire pe an în Marea Britanie sau echivalentul a 16.000 de lire în România”, a arătat Teona Droc, reprezentanta Universităţii din Worcester.
Tot din perspectiva absolventului a vorbit şi reprezentanta Universităţii din Leeds. „Eu am efectuat master-ul la Leeds după care am obţinut un post de intern. Am avut posibilitatea să aplic pentru un job la această Universitate şi acum am ajuns să o promovez în toată lumea. O poveste lungă şi frumoasă în ce mă priveşte. Poate că experienţa mea a fost una fericită dar eu pot doar să recomand. Există şi posibilitatea unor stagii mai scurte, să studieze un semestru sau un an. Mulţi dintre aceştia revin ulterior. Posibilităţile sunt foarte multe şi pentru cei cărora le este poate teamă să plece pe mai mult timp”, a fost de părere şi Andreea Voica, de la Universitatea Beckett din Leeds.
Secretul succesului, informaţia
Prin intermediul Centrului de consiliere tinerii au la dispoziţie oferte şi consiliere amănunţită, inclusiv de orientare în carieră, de la peste 70 de universităţi de stat din Marea Britanie, Statele Unite, Olanda, Danemarca, Elveţia, Spania şi altele. Acestea oferă peste 1.500 de specializări. Secretul succesului este în primul rând informaţia, au susţinut reprezentanţii prezenţi. „Accesul la informaţie face diferenţa dintre o alegere bună şi una neinspirată. Încercăm să inoculăm tinerilor ideea că educaţia este cea mai importantă investiţie pe care o pot face. Mulţi poate petrec ore şi zile ca să afle informaţii despre ultimele gadgeturi, dar nu petrec acelaşi timp pentru a hotărî în cunoştinţă de cauză ce doresc de la viaţă”, a susţinut Andreea Vâtea.
Toate informaţiile despre sistemele educaţionale europene şi internaţionale, despre condiţiile de studiu la aceste universităţi, îndrumare personalizată şi susţinere pentru alegerea programului de studiu perfect pot fi regăsite pe site-ul organizaţiei. Sediul acesteia este în Bucureşti fiind accesibil şi prin Skype tuturor tinerilor care nu se pot deplasa în capitală, aplicanţii provenind din toate colţurile ţării.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu