36 de cereri de adopție la DGASPC Mureș Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 648 Vizualizări

36 de cereri de adopție la DGASPC Mureș

12065496_916707768396967_5258817046186788332_n

Din 2016 adopțiile se pot face mai ușor! Guvernul a modificat Legea adopţiilor, la începutul anului viitor, noul act normativ va duce la scurtarea tuturor etapelor procesului prin care se poate înfia un copil. Împreună cu Elida Deak, director adjunct Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, vom răspunde întrebărilor cuplurilor dornice de adopţie și vom afla, atât numărul copiilor instituționalizați la nivel județean, cât și numărul celor adoptabili.

Rep: Cât de greu este să adopți un copil?

E.D: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) oferă soluții legislative care asigură o mai bună funcționare a actualului sistem de adopții. În situația în care o persoană sau familie dorește să adopte un copil, sunt anumite etape de parcurs în acest proces, se începe cu informarea şi consilierea prealabilă asupra procedurii adopţiei la sediul DGASPC și depunerea dosarului de evaluare. Această evaluare este realizată cu scopul de a determina abilităţile parentale, garanţiile morale şi materiale în vederea creşterii şi educării copilului, în urma căreia se obține un atestat. Urmează etapa în care se urmărește potrivirea dintre un copil adoptabil şi persoana sau familia atestată, apoi încredinţarea în vederea adopţiei pentru o perioadă de 90 de zile, perioadă în care copilul locuieşte efectiv la domiciliul celor care îl adoptă. În final se trece la încuviinţarea adopţiei și monitorizarea postadopţie pentru o perioadă de cel puţin 2 ani de la încuviinţare. Noua lege va reglementa ca stabilirea compatibilității copilului cu adoptatorii să aibă loc la nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi nu la nivel de minister, ceea ce va înlesni procesul de adopție, va fi mai flexibil și putem spune că mergem înspre bine cu această lege.

Rep: Cum sprijină financiar, noul proiect de lege?

E.D: Atât salariații, cât și persoanele care obțin venituri din activități independente sau agricole care adoptă un copil, ar putea să beneficieze de un așa-numit „concediu de acomodare”, care va fi însoțit de o indemnizație în valoare de 3400 de lei. Atât concediul, cât și suma cuvenită vor fi acordate la cererea angajatului, dar numai începând cu ziua următoare celei în care este pusă în executare Hotărârea judecatorească de încredințare a copilului, în vederea adopției. Angajatorii persoanelor care doresc să adopte vor fi obligați să acorde zile libere   pentru efectuarea evaluărilor necesare obținerii atestatului şi pentru participarea la întâlnirile cu copilul. Timpul liber se va acorda fără afectarea drepturilor salariale, în caz contrar angajatorii vor fi amendați. E foarte greu pentru o persoană care adoptă un copil, a doua zi să și meargă la lucru, să-l lase la creșă sau la școală sau să plătească o bonă pentru a sta cu el, atât atimp cât și pentru un copil schimbările sunt majore, este vulnerabil și se simte nesigur în relație.

Rep: Fenomenul abandonului este unul îngrijorător la nivel național, sunt necesare soluţii adecvate pentru diminuarea acestuia. Care este perioada de căutare a rudelor apte să crească copilul?

E.D: Perioada stabilită prin lege pentru căutarea rudelor copilului care ar putea să se ocupe de creșterea acestuia a fost de un an de zile, dar se va reduce la 6 luni. În situaţia în care părinții firești sau rudele copilului până la gradul al patrulea nu sunt găsite în acest interval, procedura de declarare a adoptabilităţii poate fi începută. Se va modifica și procedura de obținere a atestatului pentru adopție. Astfel, termenul de valabilitate al acestui atestat se va prelungi de la 1 an la 2 ani și se va elimina etapa pregătitoare pentru viitorii părinți cărora le-a expirat atestatul și solicită unul nou. Existau situații în care procesul de adopție în curs coincidea cu expirarea atestatului, ceea ce nu era în regulă. Termenul de apel în instanţa judecătorească va fi redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată va avea loc în 15 zile de la înregistrarea cererii.

Rep: Există modificări și în ceea ce privește valabilitatea statutului de copil adoptabil?

E.D: Termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminată, astfel încât, copilul va păstra acest statut până la încuviințarea adopției sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, vârstă la care își poate exprima opinia, el poate refuza să fie adoptat de către o familie sau nu.

Rep: Câți copii adoptabili sunt în sistemul mureșean, ocrotiți în plasament?

E.D: Avem un număr total de 1764 de copii în sistem în diferite forme, respectiv familii, rude, asistenți maternali, case de tip familial. Din aceștia, 133 de copii cu vârste curpinse între 8 luni și 17 ani sunt adoptabili. Anul acesta am finalizat adopția a 23 de copii, când se finalizează adopția, copilului i se schimbă CNP-ul după numele noii familii. Unui număr de 12 copii le-a expirat hotărârea judecătorească, iar 3 copii sunt în potrivire, compatibili cu familii din alte județe.

Rep: Câte cereri ați avut în acest an?

E.D: Îmbucurător, cererile de adopție sunt în ascensiune, de la un an la altul. În cursul acestui an, până în luna septembrie am avut 36 de cereri, din care 27 sunt atestate, iar 9 sunt în curs de evaluare. Din acest total, 25 de cereri provin din mediul urban, iar 11 din mediul rural, persoanele în cauză având vârste cuprinse între 33-59 de ani. Un aspect foarte important este obligativitatea ca între părinte și copilul adoptat să existe o diferență de minim 18 ani. Desigur, un copil de 15 ani va fi mai greu de adoptat decât unul de cinci ani, iar unul bolnav mai greu acceptat decât unul sănătos, însă este responsabilitatea celor care lucrează în sistem să dea o şansă fiecărui copil, fie să se întoarcă în familia naturală, fie să aibă o altă familie, dacă aceasta apare.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE