Home / Invatamant / Protecţie şi educaţie pentru copii cu părinţi plecaţi în străinătate

Protecţie şi educaţie pentru copii cu părinţi plecaţi în străinătate

111Hotărârea de Guvern nr. 691/2015 care reglementează procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate a introdus ca noutate în plan legislativ un raport de conlucrare profesională între Serviciile Publice de Asistenţă Socială şi unităţile şcolare care funcţionează pe raza lor administrativ-teritorială.
Colaborare cu Salvaţi Copiii România
Potrivit prof. Ştefan Someşan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, cele două tipuri de instituţii au obligaţia de a colabora în colectarea, în ultimul trimestru al anului, de date şi informaţii privitoare la copiii ai căror părinţi se află plecaţi în străinătate, precum şi a copiilor reveniţi în ţară după o perioadă de şedere în străinătate alături de părinţi mai mare de un an. „Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice sprijină proiectul organizaţiei Salvaţi Copiii, „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia economică a părinţilor”. Proiectul îşi propune, pe lângă oferirea de servicii de suport direct copiilor şi persoanelor în grija cărora aceştia au rămas după plecarea părinţilor în străinătate, şi creşterea gradului de informare şi conştientizare a părinţilor sau reprezentanţilor legali cu privire la obligaţiile care le revin înainte de plecarea din ţară, de a notifica autorităţile locale abilitate cu privire la intenţia de a părăsi ţara şi desemnarea persoanei care va avea grijă de copil”, a subliniat prof. Ştefan Someşan.
Linie telefonică gratuită
În cadrul proiectului, a fost creată linia telefonică Help-Line 0800.070.040, apelabilă gratuit pe teritoriul României din toate reţelele de telefonie mobilă şi fixă, precum şi platforma www.copiisinguriacasa.ro. „Cele două instrumente sunt dedicate părinţilor şi copiilor afectaţi de migraţia economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar şi specialiştilor din domeniul protecţiei copilului şi educaţiei sau altor persoane interesate”, a menţionat prof. Ştefan Someşan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Șase proiecte noi câștigate de UMFST Târgu-Mureș

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș a câștigat, …