Documentare britanice de excepție la ”Arta” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 126 Vizualizări

Documentare britanice de excepție la ”Arta”

1 (5)British Documentary”, eveniment organizat de British Council în parteneriat cu Asociatia K’ARTE și Primăria Tîrgu Mureș programează azi și mâine  alte două producții care vor putea fi văzute sîmbătă și duminică la Cinema ”Arta”. Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cinefilii pot vedea sîmbătă. 12 martie, ora 18:30 la ”Arta” documentarul The Imposter/Impostorul în regia lui Bart Layton. Un adolescent de 13 ani dispare din casa sa din Texas. Trei ani și jumătate mai târziu este găsit în Spania, unde povestește despre cum a fost răpit și torturat.Familia sa este extrem de încântată să îl aducă înapoi acasă. Însă lucrurile nu sunt ceea ce par. Fizionomia sa este în mod evident schimbată și are o pronunție ciudată. De ce nu reușește familia să vadă aceste nepotriviri? Când un anchetator începe să pună o serie de întrebări această poveste reală ia o turnură și mai stranie. Filmul are la activ 13 premii printre care și un premiu BAFTA pentru Debut extraordinar și 27 de nominalizări.

Povestea metrolului londonez

2 (5)Duminică 13 martie, ora 18.30 vine rândul documentarului „Metroul londonez: o istorie necunoscută” în regia lui James House, să fie proiectat în cadrul ediție din acest an a “British Documentary”. Metroul din Londra are 150 de ani. Prima rețea de metrou din lume își sărbătorește aniversarea prin glorificarea propriei istorii, trimițând un tren cu abur înapoi, pe şine, și pregătindu-se pentru o vizită regală. Documentarul ne vorbește despre povestea metroului prin ochii celor care lucrează în administrarea sa. Supraveghetorul stației Farringdon, Ian MacPherson, ne dezvăluie câteva lucruri despre acest punct de oprire – terminalul original, contruit în 1860, amintindu-și apoi de zilele negre din King Cross în anii 1980. Conductorul de pe linia Piccadilly, Dylan Glenister explică de ce fiecare stație edwardiană de pe linia sa are un placaj unic și cum, în anii 1930, construcția de stații noi a dus la extinderea granițelor Londrei. Mike Ashworth, Șeful Departamentului de Design și Patrimoniu, vorbește despre predecesorul său, pionier al brandingului în anii 1920, iar Steve Parkinson, asistent de relații cu publicul, vorbește despre noul val de recrutări care a avut loc în Caraibe în anii 1950. Având acces privilegiat la stațiile ieșite din uz și la materiale rare de arhivă, documentarul ne prezintă istoria secretă a metroului, dezvăluind de ce a fost construit de fapt și cum a contribuit la modelarea Londrei. ”Păstrând tradiția edițiilor anterioare, filmele ce vor fi prezentate în cadrul British Documentary mizează pe diversitatea temelor abordate, ele fiind nominalizate sau câştigătoare ale unor premii acordate la Festivalul de film documentar Grierson, dar și a unor importante premii Bafta”, a precizat Eliodor Moldovan, președintele Asociației K’ARTE.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE