Încărcarea cu dosare per judecător e, în continuare, anormală Justitie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 413 Vizualizări

Încărcarea cu dosare per judecător e, în continuare, anormală

Florin Dima_site

Volumul de activitate per judecător într-un an calendaristic continuă să fie mare, cu toate că anul acesta numărul de dosare pe care un magistrat trebuie să le instrumenteze a scăzut, cum este cazul la Curtea de Apel Tîrgu Mureș.
“Este insuficientă degrevarea pentru că sunt aproape 600 de dosare per judecător şi că anul are 365 de zile, scăzând zilele libere ajunge la vreo 200 şi ceva de zile, deci ai aproape 3 dosare pe zi. Mie nu mi se pare a fi normalitate asta, chiar dacă e o scădere de volum”, a susținut la Tîrgu Mureș membrul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Adrian Bordea.
Președintele Curții de Apel Tîrgu Mureș, judecătorul Florin Dima a amintit şi de cauzele cu caracter repetitiv care din punctul său de vedere nu ar fi trebuit să ajungă în faţa instanţelor, cum a fost taxa de poluare.
“Deşi au fost iniţiative venite de la instanţe, de la Consiliul Superior al Magistraturii, totuşi Guvernul nu a putut adopta sau cel puţin aşa ne-a spus o soluţie foarte simplă, trebuia să spună că aceste cereri vor fi soluţionate fără să mai fie un proces. Făceam un calcul în 2012 pe un dosar de taxă de poluare, judecată de fond şi recurs, costa statul undeva la 1000 de lei, bani pe care i-a cheltuit şi a preferat să îi cheltuie şi după 4-5 ani de când au început să apară aceste cereri. Inclusiv acum sunt pe rolul instanţelor”, a arătat magistratul.
Una din soluțiile pentru degrevarea judecătorilor de o parte din dosare ar fi transferul unor cauze de pe rolul instanțelor la autorități cu caracter administrativ-jurisdicțional.
“Părerea noastră şi noi am discutat de multă vreme de soluţii alternative la justiţia statală, nu neapărat medierea care s-a dovedit a nu fi eficientă prin modul în care au fost selectaţi mediatorii, variante care fără discuţie pot eficientiza statul de drept în esenţă. Au fost câteva propuneri pe care noi le-am făcut, referitoare la litigiile de muncă, litigiile de muncă pot fi date într-o zonă administrativă-jurisdicţională, cu cale de atac în justiţie. Litigiile de muncă erau la un moment dat în jur de 200.000 de dosare”, a subliniat membrul CSM.
Dacă Guvernul sau Parlamentul va ține cont de sugestiile CSM, vom vedea.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE