Home / Eveniment / FOTO, VIDEO: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Târgu Mureș

FOTO, VIDEO: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Târgu Mureș

DSC_4360Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită marți, 15 martie, la Târgu-Mureș, comunitatea maghiară comemorând Revoluția de la 1848 prin depuneri de coroane și momente artsitice. Primul popas al fost în fața statuii fostului primar al Târgu-Mureșului, Bernady Gyorgy, prilej cu care elevii au adus respectul evenimentelor istorice din urmă cu 163 de ani.

DSC_4366Pe lângă tradiționalele depuneri de coroane, momentul comemorativ a fost completat de momente artstice susținute de corul Colegiului Reformat din Târgu-Mureș, de elevii Gimnaziului Romano-Catolic din Târgu-Mureș cu un moment poetic, respectiv de un recital susținut de fluierașii Gimnaziului „Serafim Duicu”.

DSC_4354„În fiecare an, la 15 martie, comemorăm Revoluția Pașoptistă de la 1848, moment istoric care a înglobat mai multe evenimente desfășurate în regiunea noastră, respectiv în Ardeal. Semnificația este una uriașă, tocmai de aceea le-am vorbit celor prezenți despre ideea de libertate pentru orice comunitate. M-am bucurat foarte tare că și generația tânără și-a manifestat interesul pentru această comemorare, deoarece pentru ei libertatea are o semnificație diferită față de ce simțeau revoluționarii pașoptiști. Ceea ce este foarte important este că doar împreună putem realiza aceste deziderate importante: să fim liberi, să fim liberi în gândire, să fim liberi în diferite acțiuni, să nu ne lăsăm influențați de factorii nocivi. Este foarte important, din punctul nostru de vedere, ca tinerii să înțeleagă că în decembrie 1989 și târgumureșenii și-au jertfit viața pentru a trăi în libertate, libertate pe care ei o percep diferit. Există libertatea de a merge unde vrei, de a alege ce dorești, dar libertatea înseamnă mult mai mult decât lucrurile care țin de traiul zilnic, înseamnă să ne respectăm reciproc, înseamnă libertatea de a ne păstra identitatea etnică, culturală și lingvistică”, a precizat Peti András, președintele UDMR Târgu-Mureș. Ziua Maghirilor de Pretutindeni a continuat cu depuneri de coroane și alocuțiuni la statuia lui Petofy Sandor și la Monumentul Secuilor Martiri.

[zizigallery id=1931]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureș: Proiect pentru incluziunea socială a comunităților vulnerabile

Aleșii județeni au aprobat joi, 26 noiembrie, într-o ședință ordinară de lucru, participarea Direcției Generale …