Home / Timp liber / 4 aprilie, istoricul zilei

4 aprilie, istoricul zilei

Distribuie

stefan-cel-mare

Istoria românilor a fost marcată de o serie de evenimente în data de 4 aprilie:

– 1459 –

Se încheie pacea moldo-polonă prin care Ştefan cel Mare al Moldovei reîntoarce orşul Hotin în componenţa principatului

La 4 aprilie 1459 se încheie pacea moldo-polonă prin care Ştefan cel Mare al Moldovei reîntoarce orşul Hotin în componenţa principatului. Tratatul a fost semnat după un asediu moldav de doi ani a cetăţii Hotinului. Abia după semnarea tratatului de pace domnul Ştefan izbuteşte să pună stăpînire pe cetatea propriu zisă.

Trebuie de remarcat că cetatea Hotinului a fost înălţată în timpul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova şi a fost pierdută polonezilor de Ilie, feciorul lui Alexandru, la 1436 precum că în schimpul unui ajutor polon. Petru Aron recistigă cetatea, dar e nevoit sa cedeze tîrgul Siretului şi alte localităţi. Însă după o anumită vreme ea trece din nou în mîinile polonilor pînă la recucerirea lui Ştefan cel Mare.

– 1815 –

A fost sfinţită biserica nouă de lemn din satul Pociumbăuţi, ţinutul Iaşi, Basarabia ţaristă

La 4 aprilie 1815 a fost sfinţită biserica nouă de lemn din satul Pociumbăuţi, ţinutul Iaşi, Basarabia ţaristă.

-1877 –

La Bucureşti, România, ia fiinţă Societatea Ştiinţelor Medicale în frunte cu preşedintele Alexandru S. Marcovici

La 4 aprilie 1877 la Bucureşti, România, ia fiinţă Societatea Ştiinţelor Medicale în frunte cu preşedintele Alexandru S. Marcovici.

– 1877 –

Are loc semnarea la Bucureşti, România, a Convenţiei româno-ruse, prin care se permitea armatelor ruseşti trecerea pe teritoriul României spre Balcani

La 4 aprilie 1877 are loc semnarea la Bucureşti, România, a Convenţiei româno-ruse, prin care se permitea armatelor ruseşti trecerea pe teritoriul României spre Balcani. În acelaşi timp guvernul rus se obliga să menţină şi să apere integritatea teritorială a României şi să respecte drepturile politice ale statului român.

– 1904 –

În sala de festivităţi a Seminarului Teologic din Chişinău s-a desfăşurat şedinţa de inaugurare a Sicietăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti din gubernia Basarabia

La 4 aprilie 1904 în sala de festivităţi a Seminarului Teologic din Chişinău s-a desfăşurat şedinţa de inaugurare a Sicietăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti din gubernia Basarabia. Decan al Societăţii este ales protoiereul A.V.Ianovski, locţiitor – A.M.Parhomovici, şef al serviciului administrativ – Ion Halippa.

– 1902 –

Se încheie la Bucureşti, România, Tratatul secret de alianţă româno – austro-ungar

La 4 aprilie 1902 se încheie la Bucureşti, România, Tratatul secret de alianţă româno – austro-ungar, care îl reînnoieşte pe cel încheiat la 13 iunie 1892. La tratat aderă în 12 iulie – Germania, iar în noiembrie -Italia. Tratatul prevedea prelungirea automată după cinci ani dacă niciuna din părţi nu-l denunţă.

– 1920 –

Consiliul Dirigent al Transilvaniei se desfiinţează printr-un decret-lege, atribuţiile acestuia trecînd asupra guvernului regal

La 4 aprilie 1920 Consiliul Dirigent al Transilvaniei se desfiinţează printr-un decret-lege, atribuţiile acestuia trecînd asupra guvernului regal.

– 1920 –

Datează primul film de desene animate românesc – Păcală în lună, creat de desenatorul Aurel Petrescu

 

La 4 aprilie 1920 datează primul film de desene animate românesc – Păcală în lună, creat de desenatorul Aurel Petrescu.

– 1930 –

 

Constanin Stere, alături de grupul condus de el se retrage din Partidul Naţional-Ţărănesc din România şi constituie Partidul Ţărănesc-Democrat

 

La 4 aprilie 1930 politicianul de origine basarabeană Constanin Stere, alături de grupul condus de el se retrage din Partidul Naţional-Ţărănesc din România şi constituie Partidul Ţărănesc-Democrat.

 

– 1931 –

Se crează Banca Agriculturii Româneşti din România

 

La 4 aprilie 1931 se crează Banca Agriculturii Româneşti pentru asanarea financiară şi economică a agricultorilor din România.

– 1931 –

În România are loc demisia guvernului naţional-ţărănesc prezidat de G.G.Mironescu

La 4 aprilie 1931 în România are loc demisia guvernului naţional-ţărănesc prezidat de G.G.Mironescu.

– 1944 –

În cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, are loc bombardamenul masiv al Bucureştiului de către aviaţia agnlo-americană

La 4 aprilie 1944, în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, are loc bombardamenul masiv al Bucureştiului de către aviaţia agnlo-americană, soldat cu mii de morţi şi răniţi.

– 1944 –

În România, are loc înlăturarea lui Ştefan Floriş din funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român

La 4 aprilie 1944 în România, are loc înlăturarea lui Ştefan Floriş din funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Se constituie o conducere provizorie, în frunte cu Emil Bodnăraş, Constantin Pîrvulescu şi Iosif Rangheţ.

Sursa istoriamd

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Cu cortul printre dinozauri, în apropierea județului Mureș

Distribuie Nu departe de Târgu Mureș, la nici 3 ore de mers cu mașina, în …