Beneficiile cireșelor pentru sănătate
16 mai 2016Nu e persoană care să nu ştie că trebuie să aştepte luna iunie pentru un pumn de cireşe pietroase şi dulci. Revista „Ce se întâmplă doctore?” scrie că
faţă de alte fructe, cireşele sunt mai sărace în vitamine şi minerale şi mai bogate în zahăr (14-15 g/100 g), de unde şi conţinutul lor caloric care nu poate fi neglijat (60 de cal/100g). În cireşe, găsim betacaroten (un precursor de vitamina A) şi quercitină, un flavonoid cu proprietăţi antioxidante şi anticancerigene. Consumul de cireşe are efect antiinflamator şi ameliorează durerile din gută, artrită şi sindromul premenstrual. Conţinutul mare de potasiu şi fibre conferă cireşelor proprietăţi diuretice şi laxative, cu diminuarea retenţiei de lichide din organism şi ameliorarea constipaţiei. Pectinele, fibrele solubile din cireşe, ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge, deci indirect au efect favorabil cardiovascular. În cireşe, există sorbitol, un alcool natural al zahărului, cu efect laxativ, care odată ajuns în organism, este supus fermentaţiei, produce gaze, balonare şi accelerează peristaltismul intestinal. Cireşele pot fi alimentul detox prin definiţie, au efect depurativ, laxativ şi diuretic aşa că organismul poate beneficia, la maximum, de sezonul cireşelor. Puteţi înlocui una dintre mese cu un kilogram de cireşe sau chiar puteţi mânca doar cireşe 2, 3 zile/săptămână.
Lasă un comentariu