Ovidiu Sebezan, fotograful care dă viaţă emoţiilor Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1622 Vizualizări

Ovidiu Sebezan, fotograful care dă viaţă emoţiilor

111A început să facă poze din hobby în urmă cu 11 ani, iar în prezent este unul dintre cei mai apreciaţi artişti fotografi ai judeţului Mureş. Pasionat de călătorii şi de cunoaşterea de oameni noi, Ovidiu Sebezan a iniţiat un proiect pe cât de ambiţios pe atât de inedit, intitulat ”O emoție dincolo de imagini”, prin intermediul căruia şi-a propus să transforme în artă emoţiile şi trăirile natural ale oamenilor şi astfel să dea viaţă instantaneelor surprinse pe străzile unor oraşe din România.

Reporter: Pentru început, te rog să te prezinţi, pe scurt, cititorilor Zi de Zi…

Ovidiu Sebezan: Mă numesc Ovidiu Sebezan și pe lângă faptul că sunt pasionat de fotografie, o altă mare pasiune de-a mea sunt călătoriile. Îmi place enorm să cunosc oameni noi păstrând o legătură strânsă cu cât mai mulți posibil, având astfel șansa să îmi construiesc momente memorabile. Pot spune că sunt la vârsta la care realizez că mai am atâtea planuri de pus la punct, încât nu știu cu care să încep. Acum un an eram fotograful unei instituţii, dar am renunțat în favoarea proiectelor asupra cărora mă concentrez chiar și în ziua de astăzi.

Rep.: Când ai făcut cunoştinţă cu arta fotografică şi ce te-a atras la ea?

O.S.: Universul și-a jucat bine rolul când mi-a pus aparatul în mână. Aș  spune că este o îmbinare surprinzător de plăcută între pasiune și meserie, ceea ce mă îndeamnă să pun mult suflet în absolut fiecare pictorial. Totul a început ca un hobby undeva în jurul anului 2005, fără să cred că voi ajunge să îmi construiesc o carieră pe baza fotografiei. Fotografia mi-a permis să văd lumea dintr-un alt unghi, mult mai dinamic, descoperind și anumite lucruri pe care nu le știam despre mine.

Rep.: Faci fotografie de stradă… Când ai început proiectul şi ce obiective ţi-ai propus?

O.S.: Proiectul a început în urmă cu patru-cinci ani pe străzile londoneze stagnând o perioadă, urmând apoi proiectele cu blogerițe pe străzile mureșene, lucru care mi-a dat o idee fantastică: să iau la rând orașele României, surprinzând chipurile expresive ale locuitorilor.

Rep.: Cum defineşti fotografia de stradă?

O.S.: Fotografia stradală este într-un fel magică. Practic redă stările, emoțiile și trăirile naturale ale oamenilor dând viață pur și simplu fotografiilor. Cu fiecare cadru pe care îl realizez simt că intru în contact cu strada și persoana respectivă, lucru pe care îl doresc să-l simtă și cei care îmi urmăresc activitatea.

112

Rep.: În ce stadiu se află în prezent proiectul tău?

O.S.: Proiectul meu este în plină desfășurare. Spre surprinderea mea lumea reacționează foarte bine în mediul online. Momentan am la activ patru orașe în care am reușit să surprind câteva momente, dar încet evoluez deoarece am în discuții anumite colaborări de a promova acest proiect și anume: ”O emoție dincolo de imagini”…

Rep.: Unde pot fi vizualizate fotografiile făcute de tine?

O.S.: Fotografiile făcute de mine pot fi urmărite în cea mai mare parte pe site-ul meu official, www.ovidiusebezan.ro, pe conturile personale de Facebook și Instagram, precum și pe blog-ul colaboratoarei mele Andreea Maria Babă.

Rep.: Care e, în opinia ta, definiţia unei fotografii interesante?

O.S.: O fotografie interesantă? Părerea mea este că orice fotografie poate fi interesantă, depinzând în principiu de modul în care este privită. Atâta timp cât o fotografie exprimă o idee, o stare, chiar dacă nu pentru toată lumea semnifică același lucru, este o fotografie bună. Într-un final, totul ține de relația sau legătura care se formează între imaginea respectivă și privitor, deoarece mintea noastră este diferită chiar și din punct de vedere artistic.

Rep.: Ce alte genuri fotografice îţi place să abordezi şi de ce?

O.S.: În ultimii ani am ales să fotografiez doar persoane pentru că mă regăseam perfect în chipurile lor. Am jonglat între modele și artiști, pictoriale cu care am apărut la Antena 1, Kanal D și Prima TV, trecând apoi și la make up artiști, designer și  blogeri. Nu sunt focusat pe un anumit tip de fotografie, realizând și pictoriale la nunți, botezuri , promoții și petreceri. După cum vă spuneam, îmi place să ciupesc câte puțin din orice noutate în urma căreia pot căpăta o anumită experiență.

113

Rep.: După părerea ta, ce pondere are într-o fotografie aparatura folosită versus talentul fotografului?

O.S.: Din punctul meu de vedere de multe ori, degeaba este experienta de mulți ani, dacă lipsește cu desăvârșire pasiunea și talentul. Într-o oarecare măsură pot spune că este o pondere de 70% talentul și 30% aparatura. După cum auzim destul de des, nu orice deținător de aparat este fotograf, talentul fiind elementul care face diferența.

Rep.: Cu ce aparatură lucrezi?

O.S.: Întotdeauna am fost un iubitor al aparatelor Canon, așadar în prezent lucrez cu un Canon 5D mark II si un Canon 600D.

Rep.: Ce planuri/proiecte de viitor ai?

O.S.: Începutul anului 2016 a fost incredibil în ceea ce privește evoluția muncii mele și mă aștept la o evoluție continuă pe viitor, mai ales că acum am început să realizez pictorial tematice care includ oameni simpli, sportivi sau modele, precum și proiectul ”O emoție dincolo de imagini” pe care cu siguranță îl voi aduce la un alt nivel. Restul proiectelor vor fi dezvăluite pe parcursul acestui an.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE