O reuşită deosebită la Universitatea „Petru Maior”: pneumobilul Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 408 Vizualizări

O reuşită deosebită la Universitatea „Petru Maior”: pneumobilul

444Departamentul de Inginerie industrială şi management, din cadrul Facultăţii de Inginerie, cu sprijinul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, a luat inițiativa desfășurării unor activități științifice studențești cu caracter tehnic aplicativ, începând cu luna mai a anului 2011, cu convingerea că aceste activități vor avea un real impact asupra creșterii calității pregătirii studenților din cadrul Facultății de Inginerie. Astfel a început seria de participări la diferite concursuri tehnice de inventică și inovație, naționale și internaționale. Începând cu anul 2008, firma Rexroth Pneumatics din Eger Ungaria, subsidiară a firmei Robert Bosch GmbH, organizează concursul cu participare internațională pentru tinerii studenți ingineri, denumit ”Rexroth Pneumobil”. Concursul, cu cerințe tehnice şi de siguranță clar definite, are ca tema întocmirea unei documentații tehnice și realizarea proiectului practic sub forma unui vehicul pneumatic experimental. În cadrul departamentuluide Inginerie industrială şi management al Universității „Petru Maior” s-a luat inițiativa participării la acest concurs începând cu anul 2011, evenimentul căpătând ritmicitate şi amploare. Forma sub care se desfășoară concursul este un  proiect științific studențesc aplicativ al Facultății de Inginerie intitulat „Pneumobil UPM”. Fondurile sunt obținute din sponsorizări ale firmei organizatoare, alte sponsorizări și fonduri ale Facultății, însumând anual investiții între 4000 – 8000 Euro/proiect. Echipele sunt formate din patru studenți, viitori ingineri (din anul I până la masterat), împreună cu coordonatorul din partea Departamentului de Inginerie industrială şi management, Şef lucrări dr. ing. MihaiSimon. Perioada de activitate în cadrul fiecărui proiect este de 6-7 luni anualşi înglobează cunoștințe inginerești în domeniul acționărilor pneumatice, inginerie mecanică, prelucrări, materiale, automatică, telemetrie, automobile, aerodinamică, pilotaj, etc. Fiecare proiect începe în luna octombrie, cu înscrierea la concurs, continuă cu întocmirea unei documentații care se evaluează şi se aprobă de către organizatori în luna ianuarie a anului următor. În urma aprobării proiectului, se primesc componentele pneumatice şi de automatizări necesare, în luna februarie, după care, pană la data concursului (începutul lunii mai) se lucrează la partea practică. Rezultatul final este calculul, proiectarea, construcția, testarea şi optimizarea unui concept de vehiculul alimentat cu energie alternativă pneumatică (Pneumobil).

În anul 2011, din partea Universității ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș a participat o echipă alcătuită din patru studenţi, care a obținut la proba Anduranță locul II. În anul 2012, Concursul internațional Bosch Rexroth ”Pneumobil” (ediția a 5-a) s-a desfășurat la Eger (Ungaria), iar echipa Universităţii „Petru Maior” a obţinut locul întâi la proba Anduranță. În acelaşi an, la Concursul Internațional „Alternative Energy” organizat de Audi Ungaria Motor Kft. în localitatea Gyor, având ca tematică „alternative la consumul de combustibil convențional”, echipa universităţii noastre aobţinutlocul V pe echipe şi premiul 1 pentru cel mai bun proiect.În acelaşi an, la Concursul național  cu ocazia Zilelor Mecatronicii la Universitatea Politehnică din Timișoara, echipa Facultății de Inginerie a Universității ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș a fost recompensată cu premiul de excelență pentru cea mai bună realizare. În anul 2013, la Concursul Internațional CLAAS Unitech, organizat de vestitul constructorul de mașini agricole pentru recoltat CLAAS, filiala Ungaria, tema a fost „realizarea unui proiect studențesc sub forma unei mașini agricole de recoltat”. Proiectul ingineresc studențesc consta în calculul, proiectarea, dimensionarea și realizarea unei mașini automate de recoltat și sortat obiecte sub formă de cuburi și mingi.  Rezultatul în urma evaluării proiectului și desfășurarea concursului a adus Universităţii „Petru Maior”locul III pe echipe. La  Concursul internațional  Bosch Rexroth ”Pneumobil” (2013),desfășurat la Eger (ediția a şasea) Universitatea ”Petru Maior” a participat cu două echipe și un proiect nou realizat. Prima echipă, ”UPM Pneumobil”,a participat cu proiectul din anul anterior, îmbunătățit, obţinând locul IV la anduranță şi locuri satisfăcătoare la celelalte probe. A doua echipă, ”UPM Metalmobil” a participat cu un proiect nou și aobținut locul III la proba Anduranță şi locuri satisfăcătoare la celelalte probe. În anul 2014 la Concursul internațional  Aventics ”Pneumobil”  (Eger, ediția a şaptea) Universitatea ”Petru Maior”a fost reprezentată de două echipe formate fiecare din câte patru studenți. O echipă a participat cu proiectul îmbunătățit din anul anterior, iar cea de-a doua echipă a participat cu un proiect nou. Echipa a doua,”UPM TCM” a obţinut premiul special ”Cele mai bune rezultate ale unei echipe la prima participare”. La Concursul internațional  Aventics ”Pneumobil”  (Eger, Ungaria, ediția a opta, 2015 Universitatea „Petru Maior” a pregătit două echipe. Prima echipă, ”UPM Metalmobil”, a obţinut locul II la proba Anduranță. În anul 2016 s-a desfăşurat ediţia a noua a concursului internațional  Aventics ”Pneumobil”. În urma interesului deosebit în rândul studenţilor, se pregătesc trei echipe, pentru prima oarăparticipând, din partea Universității, şi suporteri oficiali din rândurile studenților Facultății de Inginerie. Prima echipă, ”UPM Metalmobil” a ocupat locul 6 la proba Anduranță și rezultate bune la celelalte probe.

Toate aceste activități deosebit de importante şi de stimulative pentru studenţi sunt puternic mediatizate, bazându-se pe o organizare minuțioasă, într-un domeniu tehnic performant, fiind realizate proiecte studențești de referință cu rezultate în multiple planuri. Beneficiile directe ale Departamentului de Inginerie Industrială și Management, precum și ale Facultăţii de Inginerie din cadrul Universității ”Petru Maior” din Tîrgu-Mureș sunt: îmbunătățirea calității studenților prin activități științifice studențești aplicative, diseminarea rezultatelor în articole științifice publicate în reviste importante cotate ISI, oferirea un punct de referință competitiv pentru ceilalți studenți, stimularea apariției de noi proiecte științifice, studențești sau didactice, importante, prin abordarea soluțiilor de ultimă,îmbunătățirea bazei materiale a laboratoarelor şi, nu în ultimul rând, promovarea imaginii Universității “Petru Maior” prin materiale publicitare, presa scrisă și televiziune.

Şef lucr. dr. ing. Mihai ŞIMON

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE