Biserica ortodoxă din Cașva, sființită după 158 de ani ! Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1206 Vizualizări

Biserica ortodoxă din Cașva, sființită după 158 de ani !

Locuitorii localității mureșene Cașva au asistat duminică la un eveniment care poate fi considerat istoric pentru credincioșii locului. În prezența unui sobor de 17 preoți, în frunte cu ÎPS Irineu, a avut loc sfințirea lăcașului de cult construit în urmă cu 158 de ani.

La eveniment au asistat în jur de 800 de credincioși, care s-au bucurat de sfințirea lăcașului, după o dispută îndelungată între bisericile ortodoxă și greco-catolică. Detalii despre această dispută aflăm de la Părintele Ioan Rusu. „Deși biserica a fost construită în anul 1858, nu a fost sființită de un ierarh până în data de astăzi, când a vut loc tîrnosirea și sfințirea bisericii cu hramul sfântului Vasile cel Mare. S-au făcut reparații capitale de mai multe ori, atât în interior, cât și în exterior, pictura frescelor, renovări de la acoperiș până în interior. Personal, am slujit în această parohie 40 de ani, dintre care 20 i-am petrecut prin instanțe din cauza divergențelor între biserica ortodoxă și cea greco-catolică. Biserica a fost inițial greco-catolică și din 14 septembrie 1998 ne-am judecat până în ziua de azi. Greco-catolicii au câștigat dreptul de proprietate în urma procesului încheiat în 2010 printr-o sentință irevocabilă, dar noi am depus la Tribunalul Târgu-Mureș procesul de retenție. L-am câștigat pe acesta în luna iunie 2013 tot printr-o sentință definitivă și irevocabilă, fără drept de executare, până când partea greco-catolică nu ne pune la dispoziție suma de 7 miliarde, cât ne-au costat pe noi toate lucrările efectuate în perioada în care am avut-o în administrare. În acest moment, putem glumi, spunând că este ca în fotbal, unde se dau două sentințe opuse. Deocamdată este unu la unu, până ce partea adversă ne pune la dispoziție suma cu care putem mări și restaura vechea biserică ortodoxă”, explică părintele Ioan Rusu.

DSC_0155În așteptare până la termenul limită

Deși reintrați în drepturi, ortodocșii nu au putut începe lucrările de restaurare până la expirarea termenului limită care îi putea pune în drepturi pe greco-catolici. Adversarii nu au găsit resursele necesare și au refuzat ofertele făcute de partea ortodoxă de a prelua vechea biserică, astfel încât Parohia ortodoxă a apelat la ultima soluție.

„Deoarece de la pronunțarea sentinței din 2013 am așteptat un an și opt luni fără ca partea greco-catolică să vină, am fost nevoiți să apelăm la executori. În 5 iunie dreptul nostru de retenție se prescria, iar al lor de proprietate nu, astfel încât nu am avut altă soluție. S-a apelat prin expert la Mitropolia Blajului și răspunsul primit a fost că nu au bani. Astfel, s-a trecut la punerea sechestrului pe biserică și casa parohială. S-a recurs la două licitații, prima în februarie 2015, a doua în 3 martie, când noi am cumpărat biserica și aceasta a trecut în luna mai pe CF-ul nostru. Au urmat lucrările exterioare de renovare, tencuit, drenaj, izolații și alte lucrări, care numai anul trecut au costat 1,15 miliarde lei vechi. Înainte de a intra legal în proprietatea noastră nu am avut voie să batem nici măcar un cui, astfel încât cheltuielile au fost mai mari”, ne mai spune părintele Rusu.

1Lucrările fiind încheiate recent, s-a ajuns la mult așteptatul moment al sfințirii. Ajutor a venit și de la Primăria comunei Gurghiu, de la Consiliul Județean, dar și cele 60 de hectare de pădure care sunt în proprietatea parohiei. „Eu sunt din botez greco-catolic și le-am oferit de trei ori biserica veche ortodoxă, dar au refuzat categoric, astfel încât am fost nevoit să desființez parohia Cașva 2. Acum le-ar trebui, dar după douăzeci de ani de dispute, nu mai suntem dispuși să o dăm”, a completat părintele.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE