Situaţia de la „Unirea”, în atenţia Comisiei pentru Educaţie Naţională a PNL Mureş Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1078 Vizualizări

Situaţia de la „Unirea”, în atenţia Comisiei pentru Educaţie Naţională a PNL Mureş

nadia rataPreşedintele Comisiei pentru Educaţie Naţională a Partidului Naţional Liberal (PNL) Mureş, consilierul judeţean prof. dr. Nadia Raţă, a remis, recent, un comunicat de presă al cărui subiect îl reprezintă situaţia de la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş coroborată cu cea a comasărilor Şcolilor Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” şi „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş.

Redăm mai jos conţinutul integral al comunicatului de presă, cu menţiunea că vom publica şi poziţia conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, în cazul în care aceasta ne va fi comunicată.

„Acţiunea de hărţuire şi periclitare a sistemului de educaţie mureşean, demarată şi susţinută de inspectorul şcolar general Ştefan Someşan continuă vertiginos. După Colegiul Naţional „Unirea”, sau, mai bine-zis, în paralel cu acesta, cad victime abuzurilor şi alte unităţi de învăţământ, comasate în afara prevederilor legale, după bunul plac al actualei conduceri a I.Ş.J. Mureş, sfidând încă o dată beneficiarii sistemului de educaţie şi comunitatea locală precum şi deciziile administraţiei publice locale.

Doar în cursul zilei de ieri, 11 iulie 2016, inspectorul şcolar general declara, în cadrul unui interviu legat de scindarea Colegiului Naţional „Unirea”: „Repet şi de această dată că Inspectoratul Şcolar nu este parte a acestui protocol, nici nu are prerogative legale conform Legii nr. 1 din 2011 cu privire la această problemă şi nici înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal sau de altă natură nu intră direct în competenţa Inspectoratului Şcolar. Administraţia locală stabileşte reţeaua unităţilor de învăţământ prin Hotărâri de Consiliu Local. Aceasta hotărâre este trimisă Inspectoratului Şcolar spre a da un aviz conform, ceea ce s-a întâmplat în cazul Liceului Catolic şi această unitate de învăţământ funcţionează legal” (afirmaţie a inspectorului şcolar general Ştefan Someșan consemnată de Teodora Mîndru în articolul Sălile de clasă ale Colegiului „Unirea” nu vor fi evacuate, apărut în cotidianul Zi de zi la 11 iulie 2016).

Dar, când e vorba de respectarea şi punerea în aplicare a celor afirmate, procedează exact pe dos, adică încalcă legea!

Este vorba din nou, despre şcolile gimnaziale aduse de noi în atenţia opiniei publice prin comunicatul remis presei în aprilie curent, şcoli care au primit, de curând, de la I.Ş.J. Mureş, deciziile de comasare, în condiţiile în care administraţia publică locală NU şi-a dat acordul şi NU a aprobat o reţea şcolară modificată pentru anul şcolar 2016-2017.

Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 108/14 aprilie 2016, pe care o invocă I.Ş.J. Mureş ca bază a Deciziei sale nr. 683/1 iulie 2016 de transformare a Şcolii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” în structură a Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, condiţiile de restructurare a reţelei de fapt NU sunt îndeplinite, caz în care reţeaua ar trebui să rămână neschimbată. Deci, actuala conducere a I.Ș.J. Mureş desconsideră atât decizia administraţiei locale, cât şi precizările metodologice ale propriului minister, Ordinul MENCŞ nr. 5556/2015 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, cuprinderea efectivelor de preşcolari şi elevi din unitățile de învățământ particular şi confesional, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2016-2017.

Revenim şi noi cu întrebarea din comunicatul de presă anterior: până când vor mai suferi miile de elevi, miile de părinţi şi cadre didactice ale judeţului Mureş din cauza încălcării şi interpretării tendențioase a legii ??!!

Oferim, spre analiză, opiniei publice, copiile documentelor menţionate despre subiectul în discuţie.

Președinte Comisia pentru Educație Națională, PNL Mureș

consilier judeţean

prof. dr. Nadia Raţă

11

12

13

14

15

16

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE