Home / Consiliul Judetean Mures / Palatul Toldalagi, primul palat nobiliar din Târgu-Mureş

Palatul Toldalagi, primul palat nobiliar din Târgu-Mureş

111Ridicat pe fosta stradă Poklos, astăzi Piaţa Trandafirilor din Târgu-Mureş, lângă Mănăstirea franciscană, Palatul Toldalagi este considerat primul palat nobiliar din Târgu-Mureş. Edificiul a fost ridicat în mai multe etape, între anii 1579-1772, în stil Baroc-Rococo, la iniţiativa contelui Toldalagi László, la vremea respectivă asesor al Tablei Regeşti, adică al forului judecătoresc suprem al Transilvaniei. În prezent, Palatul Toldalagi găzduieşte spaţiile muzeale ale Muzeului de Etnografie şi Artă Populară, instituţie de cultură administrată de Muzeul Judeţean Mureş.

Edificiu proiectat de Jean Louis D’Orr

Potrivit site-ului Muzeului Judeţean Mureş, meşterul proiectant al Palatului Toldalagi a fost Jean Louis D’Orr, iar pe şantierul construcţiilor apărea pentru prima dată la Târgu-Mureş – în calitate de antreprenor secund – Pál Schmidt, maestrul care urma să devină în curând o personalitate cheie în construcţiile orăşeneşti. “Realizarea statuilor şi a detaliilor arhitecturale sculptate i-a revenit celui mai renumit sculptor din Transilvania acelor timpuri, Anton Schuchbauer, dar alături de el au activat şi sculptori din Gherla. Stucaturile au fost realizate de Romanus Lehr. În registrele de socoteli ale familiei Toldalagi s-au mai consemnat numele lăcătuşilor Johannes Schmidt din Sibiu şi Márton Enyedi din Reghin. Lucrările de tâmplărie au fost executate de Lénárd Takács, András Hujbert şi de meşterii Venczel şi Semberi; János Céra din Şieul Mare şi Sámuel Jámbor din Reghin au clădit sobele; geamgii István Sendelyes şi János Locz au sosit din Sighişoara”, aflăm din descrierea făcută de istoricii Muzeului Judeţean Mureş.

Potrivit autorilor care au analizat edificiul din punct de vedere arhitectural, faţada principală care încorporează şase axe de goluri abundent decorate constituie din punct de vedere artistic detaliul cel mai valoros al edificiului. Ancadramentul porţii, evidenţiat printr-o scobitură adâncă ocupă două axe în centrul faţadei, iar pe fronton au fost sculptate în relief blazoanele familiilor Toldalagi şi Wass, iar deasupra acestora o coroană ce simbolizează uniunea dintre cele două ramuri nobiliare.

112

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Tabloul amintirilor. A sunat clopoțelul! Cine răspunde?

Cu șase decenii în urmă, la 15 septembrie 1958, un număr de 40 de adolescenți …