Conducerea Alianței Pacienților Cronici acuză Ministerul Sănătății Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 128 Vizualizări

Conducerea Alianței Pacienților Cronici acuză Ministerul Sănătății

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) Cezar Irimia, a acuzat marți, 20 septembrie, Ministerul Sănătății că, deși a anunțat includerea pe lista de medicamente compensate și gratuite a 21 de medicamente noi, nu a publicat protocoalele terapeutice pentru acestea, fără de care, potrivit legii, medicamentele nu pot fi prescrise de medicii curanți, potrivit AGERPRES.
„Ministerul a anunțat cu mare vâlvă, ca pe o „victorie” personală, includerea pe lista de compensate a 21 de noi medicamente. După bifarea acestei acțiuni de campanie, pacienții constată adevărul: nu au acces la aceste medicamente, viața lor fiind pusă în pericol. Pe de o parte, ministrul și-a asumat meritul, pe de alta a blocat distribuirea medicamentelor într-un mod foarte simplu: nu a publicat și protocoalele terapeutice, fără de care, potrivit legii, medicamentele incluse pe lista de compensate prin HG nr. 552/2016 nu pot fi prescrise de medicii curanți”, arată APCR, într-un comunicat de presă.
Președintele APCR, Cezar Irimia, a precizat că doar în protocoalele terapeutice sunt stabilite criteriile prin care pacienții pot beneficia de terapia necesară.
„Amintim că domnul Vlad Voiculescu s-a afirmat în spațiul public, înainte să ajungă ministru, prin campania susținută de o parte a media — „sacoșa cu medicamente”. Organizația dlui Voiculescu aducea medicamente care nu se găseau în țară, cu sacoșa, rezolvând cazuri punctuale. Ca organizații nonguvernamentale salutăm orice implicare personală în rezolvarea multelor probleme din sistemul sanitar românesc. Dar, în măsura în care, odată ajuns la „butoane”, dl Voiculescu nu face nimic pentru a rezolva problemele sistemice din domeniul pe care îl administrează, începem să punem sub semnul întrebării această acțiune. Nu cumva a fost tot o manevră de imagine?”, se mai arată în același comunicat. Potrivit APCR, o parte dintre comisiile consultative ale Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure pacienților acces la medicamentele deja „oferite”, au o activitate „netransparentă și nepredictibilă”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE