Mihai Eminescu Trust, nominalizată la premiile AFCN. „ În primăvara aceasta vom ajunge la 2 milioane de puieți plantați” Cultură
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 428 Vizualizări

Mihai Eminescu Trust, nominalizată la premiile AFCN. „ În primăvara aceasta vom ajunge la 2 milioane de puieți plantați”

Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) din Sighișoara a fost nominalizată la Premiile Administrației Fondului Cultural Național 2016 în secțiunea Premiul pentru rezistență în cultură, acordat unei organizații care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani.
Gala de decernare a premiilor va avea loc luni 16 ianuarie 2017, începând cu ora 19:00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, Bd. Dacia nr. 77, sect. 2 București.

„Continuitatea activității fundației Mihai Eminescu Trust, este firească, necesară și importantă pentru comunitățile locale din Transilvania împreună cu care implementăm de 15 ani proiecte pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural. Continuitatea activității se datorează unei echipe dedicate cauzei și misiunii fundației. Desigur fără parteneri și colaboratori care cred în importanța activității fundației nu am putea asigura continuitatea implicării noastre”, a declarat pentru Zi de zi, Caroline Fernolend, vicepreședintele fundației.

Mihai Eminescu Trust Caroline Fernolend
Caroline Fernolend a primit Crucea de Merit în Rang de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania în 2015 (foto: facebook.com/MihaiEminescuTrust)

Cele mai importante proiecte ale fundației Mihai Eminescu Trust

Fundația își concentrează activitatea în satele săsești din partea de Sud-Est a Transilvaniei, dar lucrează și în alte regiuni unde sunt binevenite proiectele sale ce pun în centrul preocuparilor patrimoniul, cum se întâmplă de exemplu în Maramureș.

Pe de o parte, MET restaurează monumente istorice importante din Transilvania, reabilitează cu ajutorul tehnicilor tradiționale șuri și anexe gospodărești, renovează fațadele și acoperișurile unor case și clădiri aflate în proprietate privată și publică și identifică soluții ecologice pentru îmbunătățirea stilului de viață al locuitorilor. Pe de altă parte, Fundația promovează dezvoltarea turismului cultural local și susține reînvierea meșteșugurilor și a meseriilor străvechi, ajutând oameni din aceste comunități care doresc să își dezvolte mici afaceri.

Cele mai importante proiecte al fundației sunt: Alma Vii – Centru de interpretare a culturii tradiționale; Plant for the Planet – o campanie de împădurire și de readucere la viață a livezilor școlare; Multiculturalitatea-motor de dezvoltare durabilă a comunității (MultiCulti) – implementat în 6 sate în care locuiesc comunități interetnice din comunele Moșna și Biertan, județul Sibiu; Florile Transilvaniei – proiect depromovare a tradițiilor de restaurare și pictură pe lemn a avut loc în perioada mai – noiembrie a anului 2014; EcoH2O: Stația de epurare Viscri și Proiectul Traseu cultural Mălâncrav – patrimoniu multietnic viu, lansat de către MET în luna martie 2015.

„În primăvara aceasta vom ajunge la 2 milioane de puieți plantați”

„Ne dorim să continuăm activitatea în comunitățile locale care au nevoie de sprijinul nostru, să împărtășim și altor organizații culturale experiența și expertiza acumulată de către membrii echipei MET în implementarea celor 1200 de proiecte pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural din Romania. Pentru asigurarea sustenabilității proiectelor implementate, fundația MET are nevoie de parteneri/lideri din cadrul membrilor comunității”, ne-a spus vicepreședintele fundației.

„În anul 2017 echipa fundatiei va continua cu încă trei sesiuni de formare a liderilor locali împreună cu un expert în dezvoltare comunitară din Paris, pentru membrii ai comunității din cel puțin 8 sate transilvanene. În primăvara aceasta vom ajunge la 2 milioane de puieți plantați prin proiectul – Plant for the planet- desfășurat în 5 județe din Transilvania. Acest proiect a început în anul 2009 și este susținut de grupul hotelier Accor și Orbis, implementat în parteneriat cu 90 de școli, primării, ocoale silvice și composesorate. Tot în cadrul acestui proiect vom continua revitalizarea livezilor școlare”, ne-a mai spus Caroline Fernolend. De asemenea, vor fi organizate mai multe ateliere pentru elevi: de plantare, altoire, tăierea și curățarea pomilor, inventarierea soiurilor tradiționale de fructe, de creație, de reciclare, de bucătărie, și, potrivit vicepreședintelui MET, „cel mai iubit atelier” – hotelul de insecte.

Caroline Fernolend a declarat că activitatea MET „va continua cu proiecte de sprijinire a antreprenoriatului și de punere în valoare a meșteșugurilor tradiționale din satele noastre. Dezvoltarea turismul autentic va fi o componentă importantă în cadrul proiectelor fundației și în anul 2017”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!