Cartea  „Luduș o istorie neterminată” o adevărată provocare Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 662 Vizualizări

Cartea „Luduș o istorie neterminată” o adevărată provocare

1

Vineri, 20 ianuarie, în Sala Mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” Luduș a avut loc lansarea cărții „Luduș o istorie neterminată” a profesorului Adrian Marius Olaru. Alături de autor, la eveniment au fost prezenți primarul orașului Luduș, prof. Ioan Cristian Moldovan, prof. Ana Pandrea – moderatorul evenimentului, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din localitate, prof. Alina Budușan, arhivistul Teofil Petrovan, precum și un numeros public iubitor de cultură.

Cu acest prilej, primarul Cristian Ioan Moldovan a ținut să-l felicite pe autor pentru munca de cercetare pe care a depus-o în realizarea acestei lucrări, pe care o consideră drept unul dintre cele mai elocvente documentare istoriografice ale orașului Luduș. „Sunt convins că lucrarea profesorului Adrian Olaru aduce un plus de valoare patrimoniului cultural al orașului nostru, constituindu-se într-un document de mare însemnătate atât pentru cercetătorii în domeniul istoriei, cât și pentru fiecare ludușean care dorește să cunoască mult mai profund istoria locului natal. Îl felicit și îi doresc mult succes în continuare ”, a declarat primarul Cristian Ioan Moldovan.

Nu există loc fără istorie

2

Volumul abordează, în cele peste 560 de pagini, istoria localității Luduș din cele mai vechi timpuri și până la sfârșitul secolului XX, printr-o viziune nou, modernă, complinitoare, fără însă a avea pretenția epuizării temei alese, de aici reieșind chiar titlul lucrării. După cum mărturisește însuși autorul, „lucrarea a pornit de la descrierea pe care Orban Balazs a făcut-o în lucrarea „Descrierea Ținutului secuiesc (1868 – 1873)” și anume că trecutul acestui sat (n.n. Luduș) este fără pretenții, istoria nu a notat nimic despre el care să merite să fie amintit (…). Am luat această afirmație ca pe o provocare personală, deoarece nu mi s-a părut posibil să existe un loc fără istorie.” Și astfel s-a născut pasiunea pentru cercetarea documentelor vechi referitoare la orașul Luduș, pornit inițial ca un proiect online numit „Ludușul vechi”, care, după scormonirea în adâncurile arhivelor și acumularea de documente și informații, s-a concretizat și în forma tipărită. Chiar dacă Adrian Marius Olaru, profesor de fizică și informatică în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Luduș, este ludușean doar prin „adopție”, stabilindu-se în localitate acum mai bine de trei decenii, după terminarea studiile universitare, a ajuns să iubească acest „târg provincial prăfuit, în care viața curge domol, ardelenește”, iar această dragoste l-a îndemnat să pătrundă până în cele mai îndepărtate timpuri ale sale, ghidat de rigoarea științifică și precizia chirurgicală de a asambla, ca într-un joc de puzzle, pentru a ajunge la o întregitoare și elocventă viziune de ansamblu asupra istoriografiei ludușene.

Lucrarea „Luduș o istorie neterminată” este dedicată, după cum mărturisește prof. Adrian Marius Olaru „tuturor ludușenilor, trăitori aici sau peste mări și țări, născuți sau veniți de-un timp mai lung ori mai scurt în urbe, care prețuiesc și le pasă de acest oraș!”.

Dorin Grama

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE