Drept la replică. Punctul de vedere al unor părinți legat de comunicatul de presă al domnului Răzvan Popa, membru al organizației PNL Corunca Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1141 Vizualizări

Drept la replică. Punctul de vedere al unor părinți legat de comunicatul de presă al domnului Răzvan Popa, membru al organizației PNL Corunca

Noi, membrii grupului de părinți, ai căror copii învață în Școala Gimnazială din Corunca „Tholdalagi Mihály” suntem indignați de afirmaţiile nefondate al consilierului PNL Corunca, Răzvan Popa, publicat pe portalul  Zi-de-Zi  în data de 03.07.2017 .  Atragem atenția opiniei publice că suntem un grup de părinți fără afiliere politică,  nu suntem membrii ai niciunui partid.

Referitor la comunicatul de presă  formulat de consilierul local PNL Răzvan Popa, vrem să facem următoarele precizări:

  • În primul rând conținutul comunicatului ne face să ne simțim ofensați, mai mult, noi părinții elevilor școlii, nu am fost consultati de către membrii PNL, și negăm în mod ferm afirmațiile legate de așa-numitele conflicte interetnice existente în insituția în speță.
  • Informațiile legate de îndepărtarea doamnei director de etnie română (sic!) sunt false și nu redau situația reală din Gimnaziul copiilor noștrii. Mai mult în România legea nu permite comunicarea datelor cu caracter personal, de exemplu nu se comunică informații legate de etnia unei persoane, fără consimțământul acesteia. În decembrie 2016, doamna director a fost numită de către ISJ director interimar, din simplul motiv că nu avea pregătirea necesară pentru ocuparea unui post de director, fiind educatoare. Din aceste motiv și pe baza legislației în vigoare, Inspectoratul Județean Mureș a numit un al director, etnia acesteia este irelevantă.
  • În comunicat se formulează următoarele: ”Reprezentanții PNL din cadrul Filialei Mureș au semnalat, de-a lungul timpului, în mod constant, atitudinile separatiste din această comunitate și, în special, cu privire la unitatea de învățământ.” Aceste acuzații sunt foarte grave și nu sunt prezentate dovezi care ar evidenția aceste neadevăruri. Consilieri local PNL consideră că în cazul în care o instituție de învățământ este condus de o persoană de etnie maghiară, aceasta nu poate fi un director corect și profesionist, mai mult este acuzată, că ar avea atitudine separatistă, ceea ce noi considerăm discriminare pe criterii etnice.
  • Afirmația consilierului potrivit căreia „Totul a culminat cu festivitatea de sfârșit de an școlar, organizată public şi ceremonios doar pentru elevii secției maghiare … elevii secției române fiind siliţi să îşi primească premiile separat, într-o sală de clasă.” este FALSĂ. În realitate doamna învățătoare care predă la secția română (singura clasă din școală) Maria Negură, a cerut concediu medical, deoarece a dorit să își viziteze mama ei muribundă. Cererea ei de concediu este înregistrată la secretariatul școlii. Considerăm această afirmație un gest neetic și extrem de cinic, venit din partea unui consilier, care s-a folosit de o situație dramatică ai unei învățătoare, cu scopul de a provoca tensiuni interetnice. Doamna Maria Negură a depus o cerere prin care și-a exprimat dorința de a organiza festivitatea elevilor din clasa ei, cu o zi înaintea festivităților, dat  fiind mama ei muribundă. Elevii de etnie română și elevii de etnie maghiară, precum și elevii de etnie romă au fost întotdeauna împreună cu prilejul festivităților, în acest an, dat fiind  situația dramatic ai doamnei învățătoare Maria Negură, festivitatea elevilor de la secția română a fost organizată cu o zi înaintea festivității organizate de către Gimnaziu.
  • Afirmația ”Această acțiune recentă a fost urmată de noi inspecții din partea ISJ Mureș, inspecții care, cel mai probabil, vor duce la noi sancțiuni pentru conducerea școlii din comuna noastră” o considerăm MANIPULATIVĂ, DEZINFORMATIVĂ și NEFONDATĂ, deoarece în urma inspecțiilor ISJ Mureș, conducerii școlii copiilor noștri nu i s-a aplicat niciodată nici o sancțiune. Chiar mai mult, în urma sesizărilor prezentate în comunicatul PNL, echipa de control ISJ, formată din trei inspectori ( Ordin de deplasare nr. 358/ 28.06.2017) nu a găsit nici o abatere, considerând nefondate ”neregularitățile” sesizate de politicienii PNL (Nota de control Nr. 498/ 28.06.2017) iar acuzația domnului consilier Popa Răzvan, că semnele naționalismului în școală reies și în sala de protocol, unde pereții sunt zugrăviți în alb, scaunele sunt roșii iar pe pereți este pusă ceva verdeață, a fost punctată ca fiind ridicolă de către inspectorii ISJ.
  • Diplomele de merit nu sunt documente oficiale, domnul Răzvan Popa susține că elevii secției maghiare au primit diplome în limba maghiară, cu antetul ministerului tradus, în neconcordanță cu reglementările legale în vigoare. Invocarea legii nu este corectă, dat fiind că Legea Educației Naționale nu include reglementări legate de folosirea limbii pe diplomele de merit, acestea pot fi formulate în limba minorităților naționale, conform legislației în vigoare și pe baza tratatelor internaționale, care garantează drepturile lingvistice ale minorităților naționale, iar România considerându-e un stat de drept, dorește să își asume obligațiile.
  • Domnul Popa, fără să prezintă un document, afirmă că „nivelul de pregătire ai elevilor din Corunca ”este unul din cele mai scăzute din județ”. ”Rezultatele obținute în acest an la testul de evaluare națională sunt dezastruoase, un singur elev reușind să obțină notă de trecere.” După câteva minute de căutare pe pe pagina  de internat al ISJ Mureș, am aflat că la Școala Gimnazială „Ion Dacian” din Saschiz nici un elev nu a obținut notă de trecere, rezultate similare au fost și în alte școli precum Școala Gimnazială din Vidrasău,  sau în Școala Gimnazială de la Domnul Popa aduce un prejudiciu legate de imaginea școlii copiilor noștri, ceea ce este inacceptabil.
  • Este revoltător ca un politician, un consilier local al unui partid, să judece situația învățământului din școala copiilor noștri pe baza rezultatelor evaluărilor naționale, mai mult aceste performanțe ne îngrijorează și pe noi, părinții elevilor. Din păcate consilierul Răzvan Popa este una dintre persoanle care stârnesc conflicte în instituție și deranjază în mod constant procesul educațional. Noi, părinții elevilor Gimnaziului considerăm că consilierul Popa, nu are dreptul să facă campanie politică în școală sau legat de o instituție școlară, mai mult,  nu are copii în Școala Gimnazială din Corunca „Tholdalagi Mihály”, partidul din care face parte s-a aflat mult timp la guvernare, a avut miniștrii ai educației.

În concluzie considerăm inacceptabil, ca un consilier local al unui partid politic să încerce defăimarea unei instituții publice de stat prin prezentarea unor acuzații false, nefondate și calomnioase și deranjează în mod constant activitățile cadrelor didactice. Elevii de etnie română nu au avut și nu au probleme cu elevii de etnie maghiară sau cu elevii de etnie rromă, mai mult părinții au avut relații bune, nu au existat și nu există tensiuni.

Dată fiind influența negativă ai consilierilor local PNL, în speță Popa Răzvan și Daniel Cheșa avem parte de conflicte stârnite din afara instituției. Totodată este evident, că nici un părinte de etnie română nu s-a alăturat acestei campanii politice, iar noi părinții elevilor Gimnaziului vrem să avem parte de pacea și liniștea de odinioară.

Cu respect,

Părinții elevilor din Școala Gimnazială ”Tholdalagi Mihaly”, Corunca

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE