Opțional despre siguranță, unicat în țară Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 329 Vizualizări

Opțional despre siguranță, unicat în țară

Aproximativ 300 de elevi de la 11 școli din județul Mureș vor avea, începând cu acest an școlar, o nouă materie opțională. Este vorba despre cursul denumit ”Educație pentru siguranță”, continuare a proiectului  “Educaţie rutieră pe bicicletă”, aparținând Fundației Comunitare Mureș, și dezvoltat printr-un parteneriat cu Prefectura județului Mureș, Compartimentul de prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș (IPJ) și Inspectoratul Școlar Județean Mureș (ISJ). Anunțul noului opțional a fost făcut public joi, 14 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă. Proiectul este unul inovativ, fiind singurul de acest gen din țară.

Statistici îngrijorătoare

Numărul accidentelor în care au fost implicați bicicliști a crescut de 4 ori în ultimii 7 ani, reiese din statisticile existente la nivelul Poliției Rutiere Mureș. Dacă ținem cont și de faptul că multe incidente de gravitate redusă care implică bicicliști nici măcar nu sunt raportate și contorizate, precum și de faptul că vina aparține în egală măsură atât bicicliștilor cât și automobiliștilor, cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. În plus, bicicliștii autohtoni se pare că nu stau foarte bine nici la capitolul îndemânare. ”Am avut cazuri de copii care nu puteau conduce bicicleta cu o singură mână, asta însemnând automat că nu puteau semnaliza schimbarea direcției sau dacă încercau să se uite în spate nu mai puteau ține direcția stabilă”, a explicat inițiatorul proiectului, Gál Sándor, directorul executiv al Fundației Comunitare Mureș. După astfel de constatări, precum și o serie de chestionare aplicate unui mare număr de elevi de clasele a IX-a, s-a ajuns la concluzia că acest proiect este nu doar util, ci de-a dreptul necesar. Proiectul promite să fie util unui mare număr de tineri, iar societatea are nevoie de tineri implicați și bine instruiți, a subliniat reprezentanta Instituției Prefectului, dr. Ligia Gabriela Marian. Aceasta a reafirmat susținerea instituției față de proiect. ”Considerând că orice inițiativă care vine în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare personală și profesională a tinerilor trebuie promovată și susținută de instituțiile statului, dorim să vă asigurăm de întregul nostru sprijin”, a arătat dr. Ligia Marian.

De la siguranța în trafic la siguranța în comunitate

Noua materie opțională se adresează elevilor din clasele a IX-a, deoarece conform legislației rutiere în vigoare, copiii sub 14 ani nu pot utiliza bicicletele pe drumurile publice, Subiectele noului opțional nu se referă doar la siguranța deplasării pe două roți, ci la tot ce ține de securitatea personală, motiv pentru care a fost implicat Compartimentul de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ, care va completa cursul. ”Este vorba despre o parte de informare privind siguranța, iar cea care mie îmi place cel mai mult și este o adevărată provocare, de implicare în siguranța comunității”, a specificat comisarul șef Gabriela Pîncă. Elevii vor putea parcurge astfel un adevărat abecedar instituțional, respectiv vor afla ce instituții există în comunitate, cu ce se ocupă ele, vor fi lecții despre siguranța în trafic, criminalitatea în mediul online, violența în familie și multe altele. Fiecare nelămurire a elevilor va fi notată într-un caiet al clasei, iar la final vor avea parte de o sesiune de clarificări cu participarea unui reprezentant al poliției, ca nicio neclaritate să nu rămână fără răspuns. Planurile realizatorilor proiectului au inclus în programă chiar și realizarea unei campanii de informare în rândurile comunității.  Pentru succesul proiectului, 11 profesori, în majoritate de specialitate sport și educație fizica, parcurg în aceste zile un curs intensiv de formare. Pentru prima parte a noului opțional, referitoare la siguranța pe bicicletă, există deja un suport de carte, iar partea teoretică va fi însoțită de cea practică. În ce privește acel abecedar instituțional, comisarul șef Pîncă consideră că va fi pus la dispoziția profesorilor în timp util. Programul aparţinând  Fundației Comunitare Mureș este o dezvoltare a proiectului “Educaţie rutieră pe bicicletă”, şi este finanțat prin fonduri europene prin programul ERASMUS+ ,  în cadrul programului Safe4Cycle .

 

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE