„Classic & Jazz”, regal pianistic la patru mâini Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

„Classic & Jazz”, regal pianistic la patru mâini

Iubitorii muzicii din Reghin, au avut parte joi seara, la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, de un frumos cadou oferit de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, protagoniștii recitalului de pian la patru mâini intitulat „Classic & Jazz”. Seara de muzică clasică de la Reghin a fost deschisă de recitalul susținut de Emanuela Șerbănați-Villalva-Briones, elevă în clasa a III-a la Școala Gimnazială „Augustin Maior” din Reghin, pregătită de profesoara Doina Lavinia Zanfir, care a ales să interpreteze Preludiu și Fuga în Sib Major, BWV 866 de Johann Sebastian Bach. Publicul a rămas uimit de talentul Emei, la fel ca și cei profesioniști care i-au apreciat valoarea la concursurile la care a participat, dintre care amintim Concursul Internațional de Interpretare pianistică de la Törökszentmiklós (Ungaria), Concursul Internațional de Interpretare  Pianistică „Clara Peia” , precum și la Festivalul Internațional „Sabin Pautza”, unde a obținut Medalia și Marele Premiu.

Pian de concert, noua achiziție a Casei de Cultură

Seara a continuat cu recitalul susținut de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, care au oferit publicului o frumoasă călătorie muzicală, de la classic la jazz, pe acordurile semnate Dinu Lipatti, Johannes Bhrams, Edvard Grieg, Maurice Ravel și George Gershwin. Talentul celor doi a fost suplinit și de pianul de concert, marca Kawai, achiziționat recent de către Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, grație implicării directorului acesteia, profesorul Ioan Conțiu. „Am mai susținut recitaluri la Reghin, dar de data aceasta a fost o mare curiozitate, deoarece pentru prima dată cântăm la Reghin pe un instrument performant, și anume un pian de concert Kawai, care a fost achiziționat recent. Este un pian performant, și ne bucurăm ca după mulți ani de zile să venim și să putem cânta pe un pian performant. A fost o reală bucurie, domnul director Ioan Conțiu s-a ocupat ani în și de aceste demersuri pentru achiziționarea acestui pian, știu că nu este un lucru simplu, dar iată că acum lucrurile revin la normalitate, deoarece în orice casă de cultură ar trebui să existe un pian, iar aici la Reghin există un pian de concert”, ne-a declarat pianistul Eugen Dumitrescu

De ce „Classic & jazz” ?

„Ideea acestor serii de recital intitulate „Clasic & Jazz” a venit în momentul în care am concertat în cadrul Festivalul „Sabin Pautza”. Domnia sa, având un apetit pentru a compune lucrări de jazz, ne-a inspirat și am zis că merită să încercăm o apropiere a celor două genuri muzicale, clasică și jazz în cadrul unui concert. L-am ales pe Lipatti la început tocmai pentru  că am dorit să  aniversăm cei 100 de ani de la nașterea sa. Au urmat alte compoziții, piesele fiind mai lungi, am gândit ca și un crescendo al întregului recital Bolero-ul de Ravel. Este o piesă de anvergură care necesita un crescendo al întregului recital, nu doar al piesei propriu-zise”, a precizat Eugen Dumitrescu.

Laude auduse tinerei pianiste din Reghin

Talentul tinerei pianiste reghinene Emanuela Șerbănați-Villalva-Briones nu putea trece neobservat de către cei doi oaspeți , care au subliniat talentul imens al Emei. „Am cunoscut-o pe Ema la Reșița, în urmă cu un an de zile, când a obținut Marele Premiu al Festivalului Concurs „Sabin Păutza”, iar anul acesta, în urma acelui premiu obținut anul trecut, a încheiat Festivalul „Sabin Pautza” cântând alături de Filarmonica de Stat din Arad, dirijată de însuși Maestrul Sabin Păutza. Ema este  un copil extrem de talentat, chiar vorbeam cu Corina, înainte să începem recitalul , ascultând-o pe Ema din culise , și ne minunam cum un copil la vârsta ei poate învăța un preludiu și o fugă de Johann Sebastian Bach , fără niciun fel de probleme din punct de vedere al memorării notelor. Interpretarea a fost la un nivel foarte înalt, pentru un copil de vârsta ei”, a precizat Eugen Dumitrescu.

Cei doi pianiști promit să revină la Reghin,  loc cu oameni drag sufletului lor, în special directorul Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicioară” , profesorul Ioan Conțiu, care bifează o nouă realizare, un pian de concert achiziționat recent.„Vom reveni cu siguranță la Reghin, mai ales că acum există și acest minunat pian de concert. Noi veneam la Reghin și  când nu exista niciun pian. Am adus noi pianul care,  la momentul respectiv,  înlocuia lipsa unui instrument performant aici la Casa de Cultură din Reghin. Am încercat să facem tot posibilulul să punem și noi o mică cărămidă la realizarea acestui lucru important pentru Casa de Cultură, achiziționarea acestui instrument, care urmează  după renovarea casei de cultură, fapt pentru care trebuie subliniat de fiecare dată numele directorului Ioan Conțiu, nu pentru a-l lăuda, ci  pentru că,  în ziua de azi e foarte rar să vezi că cineva se impică și  realizează  ceva pentru actul cultural al unei comunități”, a subliniat Eugen Dumitrescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE