Dragoș Pătraru, discuție cu studenții UPM, despre educație, „starea nației” și puterea de negociere Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 515 Vizualizări

Dragoș Pătraru, discuție cu studenții UPM, despre educație, „starea nației” și puterea de negociere

Realizatorul emisiunii Starea Nației, difuzată în prezent, din nou, pe TVR1, după ce a debutat la România TV și a făcut o escapadă la Digi 24, Dragoș Pătraru s-a întâlnit cu câțiva studenți, profesori și absolvenți ai Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș. Evenimentul a avut loc în cadrul unui mini-turneu de promovare a cărților „Starea Nației” – texte de Mihai Radu și Dragoș Pătraru, și „Unde nu-i cap, vai de popoare!”, în sala R34 din sediul UPM de lângă Cetatea Medievală, vineri, 27 octombrie, de la ora 13.00.

Un al doilea eveniment cu jurnalistul în prim-plan, tot în Târgu Mureș, va avea loc sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.00, la Hotel Imperial Inn – sala Royal. O parte din banii obținuți în urma vânzării volumelor vor fi donați sub forma unei burse pentru sprijinirea unei persoane tinere să-și continue studiile.

Educație continuă & motivație

Acum, fiind și într-o universitate, ar fi fost culmea că discuțiile să nu se învârtă (și) în jurul educației. Voi reveni în zilele următoare cu un articol mai măricel despre le-a spus Dragoș Pătraru studenților, aici voi aminti doar câteva dintre ideile și subiectele atinse. Întrebat în ce măsură și cum poate fi motivat un student să se perfecționeze și să învețe natural. Dragoș Pătraru a replicat spunând că motivația în școală este înțeleasă aiurea. „Pe când ajung la facultate, deja, copiii sunt distruși de sistemul de învățământ cu totul!”. De asemenea, a vorbit și despre importanța învățării continue, menționând că un număr foarte mic de cetățeni români care depășesc vârsta de 25 de ani mai studiază.

Starea nației

Referitor la situația generală în care se află România, Dragoș Pătraru consideră că ar trebui să privim lucrurile cu realism, în context, și să nu ne mai lamentăm chiar atât de mult. Lucrurile nu stau extraordinar și ar fi fost greu, spre imposibil, să stea altfel pornind de la datele noastre. „Suntem un pic prea duri cu noi și poate nedrepți”, a spus jurnalistul, adăugând că 27 de ani nu reprezintă o perioadă chiar atât de întinsă în timp și că, practic, abia am ieșit dintr-un „întuneric de 50 de ani”.

Puterea de negociere

Liantul discuției mi s-au părut revenirile lui Dragoș Pătraru la expresia „puterea de negociere”. Putere de negociere – lipsă, invocată în descrierea incapacității statului român de a încheia înțelegeri profitabile pe o scară mai largă cu corporațiile; putere de negociere – prezentă, când a povestit despre trecerea de la România TV la TVR 1; putere de negociere – lipsă, atunci când a vorbit despre dificultățile tinerilor de a se integra în muncă și i-a sfătuit să nu accepte job-uri „doar pentru o vreme”; și, în final, putere de negociere – lipsă/activată, când ne-a povestit istoriile celor două volume.

Primul a fost publicat pe cont propriu și vândut, foarte bine, tot așa. Nu s-a pus problema situației de „negociere” atunci știind că editurile nu i-ar fi oferit cât ar fi putut scoate singur. În cazul celei de a doua cărți, a fost abordat de editură. Știa cât a făcut cu prima carte, a putut să negocieze și a primit avans – ceea ce nu-i de ici de colo.

Povestioara asta cu cărțile, foarte fugar prinsă aici, mi s-a părut definitorie pentru omul pe care l-am avut în față timp de aproape două ore. Un om care citește mult – ne-a recomandat 4-5 cărți, care studiază, care după 20 de ani de presă nu are fir de praf în exprimare și pe care îl asculți răspunzând timp de peste 100 de minute la tot felul de întrebări fără să-ți vină să tușești.

Dacă aveți timp, dați o fugă mâine la Hotel Imperial Inn. A… intrați pe pagina de facebook a evenimentului și completați formularul de acolo 🙂

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE