Dragoș Pătraru: „Media ar trebui susținută de public, ăsta e sfatul meu pentru toți pe unde merg prin țară!” Eveniment
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Dragoș Pătraru: „Media ar trebui susținută de public, ăsta e sfatul meu pentru toți pe unde merg prin țară!”

Pornind de la povestea unei fetițe căreia legislația nu-i permite să treacă din clasa zero cel puțin în clasa întâi, deși în mod normal, ea e de nivelul clasei a treia, Dragoș Pătraru a început să vorbească despre presă, despre jurnalism și despre cetățeanul consumator de media. realizatorul emisiunii Starea Nației a dialogat cu studenții Universității „Petru Maior”, vineri, 27 octombrie, după ora 13.00, în sala R34.

„M-am calificat, nu la școală”

A ajuns să vorbească despre jurnalism pornind de la sistemul de învățământ, exemplificând cu propriile experiențe de ce susține că după ce ieși din școală nu știi să faci mare lucru. „Asta-i mare problemă că ce ai învățat tu, nu se potrivește cu ce se întâmplă. Asta vă spun din experiența mea. Eu lucrez în presă de peste 20 de ani. Lucrez de la 18 ani în presă și lucrez muncă din asta cu cârca de la 14-15 ani – am vândut ziare pe stradă (…), am fost gestionar de chioșc de ziare de la 17 ani, știu să fac tot – orice în domeniul ăsta.”

„M-am calificat, nu la școală. Școala a avut foarte puține legături cu ceea ce am făcut eu. Ba, mai mult, activitățile extrașcolare, de pildă atelierul de teatru – astea au fost lucrurile care m-au ajutat. (…) Dacă nu ai norocul să găsești niște oameni super ok în școală, care să te inspire, de care să te atașezi, cu care să lucrezi și care să-ți dea lucruri de citit, de văzut, de făcut, ai pus-o!”, a adăugat Pătraru. Au urmat câteva minute în care a vorbit despre motivație în general, dar și despre motivația de a studia.

Poate contribui presa?

„Aici, avem o mare problemă. (…) Ce poate să facă media? Media care a avut de ars niște etape, pentru că în comunism noi nu am avut presă timp de 50 de ani, în 1990 a apărut presa, libertatea, nebunia… Hai că acuma facem, acuma dregem. Eu vindeam, la nivelul anului 1994, pe stradă 250 de ziare Evenimentul Zilei în Ploiești, într-o juma de oră. Evenimentul Zilei vinde acum 2000 de bucăți la nivel de țară. (…) Din 90 încoace, media a mai avut o mare problemă: nevoia politicului de a controla în continuare media, lipsa de instituții ale statului ok, care să lucreze pentru cetățean. Statul a lucrat doar pentru cei care stăpâneau statul. Inclusiv acum se întâmplă, doar că avem două găști care se bat pe putere: descreierații cu anti corupția (…) și ăștialalții hoții-hoți care se apără de ăștia”, consideră Pătraru.

„Media a mai avut în 2009 și nenorocirea cu criza și atunci dezastrul a fost aproape total. Din punctul meu de vedere, lucruri încep să ajungă aproape de ceea ce ar trebui să fie normal. Adică, sunt din ce în ce mai mulți jurnaliști tineri care sunt ok, care intră în redacții, care încep să lucreze, sunt din ce în ce mai mulți jurnaliști care se strâng în locuri care nu țin de vreun mogul, de vreo forță politică. Vă dau exemple: băieții de la recorder.ro, cei de la Casa Jurnalistului, DOR, tot felul de proiecte jurnalistice care se fac și care nu sunt finanțate cu niște bani care îți cer ceva. Asta e o mare problemă pe care o avem. Din punctul nostru de vedere, de aceea am și plecat de la Digi și am venit la televiziunea publică, unde măcar ne simțim noi ok că tot ceea ce facem este în interesul publicului, indiferent de interesele de partid care sunt acolo – incredibile”, a spus realizatorul tv.

Cum poate publicul să schimbe „raportul de forțe”

„Presa fără public nu poate să existe! Eu cu emisiunea asta pe care o fac de cinci ani nu aș fi rezistat trei ediții, la ce vorbim noi toată ziua în emisiune, fără public. (…) Media ar trebui susținută de public, ăsta e sfatul meu pentru toți pe unde merg prin țară! Alegeți, nu știu, un ziar local care credeți că merită, da… nu arată foarte bine, poate nici scriitura nu e extraordinară, dar găsiți acolo un om sau doi care sunt ok. faceți un abonament, nu trebuie să faceți altceva, sau o donație. O să introducem și noi la Starea Nației partea asta cu donații, fie că e vorba de o singură donație ceva mai mare, fie că e vorba de o taxă de membru ca să faci parte din clubul Starea Nației care e de un euro pe lună. Noi încercăm în felul acesta să păstrăm conținut de calitate, cum se întâmplă peste tot în lume”, ne-a spus Dragoș Pătraru.

„Acesta este trendul. Să renunțăm un pic la treaba asta: băi, ăla trebuie să-mi dea mie informații și totul să fie super ok, eu nici nu trebuie să le plătesc că acuma există internet! Nu-i adevărat, mai ales cu lucrurile astea la nivel local. Costă să ai un ziar la nivel local pe care să-l ți independent. Știm cu toții ce se întâmplă la nivel local. Sunt două-trei familii sau două-trei sedii de partid din care dictează tot ce se întâmplă; se cumpără presa, se exercită influență, sunt amenințări, sunt tot felul de probleme. dacă publicul vine alături de publicația respectivă, de postul de radio, atunci tot raportul de forțe se schimbă. Jurnalistul care știe că are un euro de la 5000 de oameni în fiecare lună, își face un blog și, nu știu, o emisiune undeva, și nu mai dă socoteală nimănui, pentru că el știe că face lucrul ăsta pentru public, iar publicul susține acest demers al lui”, a susținut Dragoș Pătraru.

Dragoș Pătraru & pragmatismul copiilor

„Opinia copilului despre o carte nu a avut loc nici măcar într-un comentariu scris acasă”, a zis Pătraru povestindu-ne despre fiica sa, elevă în clasa a X-a, care a început deja demersurile pentru admitere la universități din străinătate. I-a cerut să meargă cu eseul cerut de profesor, dar să adauge și un text, separat, în care să-și spună părerea.

„Astea sunt cele șapte pagini de vomă pe care mi le-ați cerut dumneavoastră, un rahat – ce părere aveți dumneavoastră și niște băieți de care nici nu vreau să aud la momentul ăsta al existenței mele în clasa a IX-a. Ăsta-i rahatul pe care ni l-ați cerut, să-mi puneți o notă, dar eu am făcut aseară și A4-ul ăsta, am scris o jumătate de pagină cu trei idei din ce am înțeles eu!”, ne-a spus realizatorul TV că i-a cerut fiicei sale să facă. „N-a vrut să facă treaba asta! N-a vrut! Semn că sistemul… i-am și zis: bă, sistemul ăsta te distruge!”.

Apoi, ne-a povestit că dacă în clasele a VII-a și a VIII-a se mai revolta, acum, „i se pare ok să facă ce îi cer ăia. Mi-a spus: ce să fac, să stau să mă cert cu toți proștii acolo? Nu vreau, eu am treaba mea, mă pregătesc pentru altceva, e ok. E foarte rău că se întâmplă asta. Nu știu… probabil că o vom scoate la capăt dacă vor apărea din ce în ce mai mulți copii care vor contesta treaba asta.”

(Mai) stăm/plecăm

Dragoș Pătraru le-a spus studenților că este de acord cu decizia fiicei sale de a studia în străinătate. „Mă uit la cei din diaspora și sunt foarte nefericiți pentru că ei se simt tot timpul atrași aici și nu înțelegi de ce. Un om care se integrrează undeva își face prieteni, are copii acolo și nu are niciun fel de problemă. Ei, nu știu cum vă simțiți voi în legătura cu asta, dar eu pe fiică-mea o simt că nu are nicio treabă. (…) Eu o încurajez să facă asta. I-am zis: faci absolut ce vrei, ce te face fericită!”

Pe de altă parte, dincolo de oportunitățile legate de studii, Dragoș Pătraru consideră în prezent România mai ofertantă și cu mai multe posibilități de dezvoltare pentru tinerii cu inițiative antreprenoriale decât ar fi țările din Vestul sau Nordul Europei.

Evenimentul a avut loc în cadrul unui mini-turneu de promovare a cărților „Starea Nației” – texte de Mihai Radu și Dragoș Pătraru, și „Unde nu-i cap, vai de popoare!”. Un al doilea eveniment cu jurnalistul în prim-plan, tot în Târgu Mureș, a avut loc sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.00, la Hotel Imperial Inn – sala Royal. O parte din banii obținuți în urma vânzării volumelor vor fi donați sub forma unei burse pentru sprijinirea unei persoane tinere să-și continue studiile.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE