- redactia
- 0 comentarii
- 936 Vizualizări
FOTOGALERIE. 28 de ani de la Revoluție: omagiu adus eroilor din Târgu-Mureș
21 decembrie 2017Cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la Revoluție, eroii care și-au pierdut viața în lupta cu dictatura au fost omagiați joi, 21 decembrie, la troița închinată Eroilor martiri din Piața Victoriei din Târgu-Mureș.
La eveniment, care a fost organizat de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, au fost prezenți numeroși militari, jandarmi, reprezentanți ai societății civile, a Bisericii, dar și a Primăriei Municipiului Târgu-Mureș și a Consiliului Județean Mureș.
Momentul comemorativ a fost deschis de către reprezentanții confesiunilor ortodoxe, greco-catolice și reformate, care au rostit „Tatăl nostru“ și alte rugăciuni în cinstea sufletelor celor care au murit pentru libertate, au fost persecutați și au avut de suferit diverse abuzuri.
Târgu-Mureș, declarat oraș-martir prin Legea 4/2000
În continuare, s-a dat citire mesajului transmis de către Sorin Vintilă Meșter, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România. Cum acesta nu a putut fi prezent, mesajul său a fost citit de către Alpár Benjámin Hamar: „Acum 28 de ani, în Târgu-Mureș deja era revoltă, începuse Revoluția. Seara au căzut camarazii mei, eroii din Mureș. Au fost oameni împușcați, au fost bătuți, noaptea au fost încarcerați, dar ceilalți au rămas pe stradă și, pe 22 decembrie, am învins. Eu zic și acum că e păcat de sângele vărsat. Din 30 decembrie 2014, este dată ordonanța de urgență 95 în care și Târgu-Mureș este declarat oraș cu rol determinant, din cauza celor care și-au dat viața. Noi, târgumureșenii, am luptat pentru un stat de drept, pentru a trăi liber, și pentru a ne exprima opiniile în mod liber. Pentru asta au murit ei. Din partea Secretarului de Stat care nu a putut fi prezent, vă transmit gândurile sale bune. E alături de noi și luptăm ca din rândul revoluționarilor să iasă afară cei care au intrat și au luat beneficii nemeritate. Vă mulțumesc.”
Profesorul Nistor Man, președinte de onoare al Asociației Identitatea Revoluției Române din Decembrie 1989 Mureș și vicepreședinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România a ținut o cuvântare pătimașă în care a denunțat regimul dictatorial încheiat în urmă cu 28 de ani și a pledat pentru respectarea celor care ne-au câștigat libertatea cu prețul propriilor vieți.
Peste 1.200 morți în țară, din care 6 în Târgu-Mureș
„Suntem prezenți să ne cinstim morții fiindcă se știe din istorie că popoarele care nu și-au cinstit moții și eroii au ajuns în robia altor popoare sau au dispărut. Au murit în locul fiecăruia dintre noi, au înlăturat un regim pe cre omenirea nu l-a cunoscut până acuma mii de ani. S-a instaurat în Rusia în 1917 și a stat 70 de ani, dar a fost regimul cel mai criminal din istorie. Regimul care a șters cu buretele morala istoriei, morala popoarelor, toleranța și dragostea dintre oameni, a distrus totul. Doctrina urii, doctrina distrugerii de clasă a dominat lumea atâta timp. Comunismul a însemnat Securități, lagăre, case conspirative.
Comunismul a fost o ofensă adusă demnității umane, drepturilor și libertăților omului. Crima, în deplină cunoștință de cauză, a fost statul unde opresiunea și crima erau organizate ca orice producție industrială. Fără sacrificiul Revoluției române din 1989, unde am avut peste 1200 de morți și 2500 de răniți, am fi rămas o țară ca și Cuba sau Coreea de Nord. În Târgu-Mureș, Revoluția a început de la Imatex. Suntem al treilea oraș din țară, după Timișoara și Lugoj. România, prin Revoluție, și-a schimbat sensul istoric. Aici, în această zonă, acum 28 ani s-a trăit între speranță și disperare. Avem șase morți: Bodoni Sándor, Hegyi Lajos, Adrian Hidoș, Ilie Muntean, Pajka Károly și Tamás Ernő. Să nu uităm: comunismul, regim nelegitim, străin de neam și ateu, ne-a întemnițat și ucis pe cei mai buni dintre noi, călcând în picioare legile umane și divine” a declarat Nistor Man.
Comemorarea s-a încheiat prin depunerea de coroane de flori la troița închinată Eroilor martiri din partea Guvernului României, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România, Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș, Asociației Identitatea Revoluției Române din Decembrie 1989 Mureș și Asociației 21 Decembrie Oraș Martir Târgu-Mureș.
Andrei VORNICU
- Etichete:
- 21 decembrie 1989
- revolutie
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu