2018, semne bune pentru comuna Stânceni Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1032 Vizualizări

2018, semne bune pentru comuna Stânceni

Situată la granița cu județul Harghita, într-un cadru natural deosebit al Văii Mureșului Superior, comuna Stânceni este pe bună dreptate una dintre comunele atipice ale județului, dat fiind așezarea geografică, dar și a calității oamenilor locului, care au știut să se îngrijească de bunăstarea locului. Printre acești oameni se numără și primarul comunei Dinu Ciobotă, unul dintre primarii veterani ai județului, lucru ce dovedește că face treabă, dovadă stau nu doar mandatele de primar ci și realizările comunei. Despre proiectele derulate în anul care stă să se încheie precum și pregătirea de noiinvestiții pentru 2018 ne-a vorbit primarul comunei Stânceni în interviul care urmează :

Reporter: Cum a fost anul 2017 pentru comuna Stânceni ?

Dinu Ciobotă: A fost unul dintre cei mai grei ani, dat fiind faptul cu au avut loc multe schimbări legislative, care au îngreunat activitatea. De asemenea, la bugetul local am avut probleme din cauză că nu am putut să-l alimentăm din valorificarea masei lemnoase, datorită modificărilor în ce privește legislația Codului Silvic. Licitațiile se fac greu, sunt verificări în teren înainte de a scote pădurile la licitație către Garda Forestieră Brașov, procedurile sunt lungi, și cu greu ne descurcăm. În principiu, pot spune că a fost un an greu cu realizări mai puține ca în alți ani. Cu toate aceastea, din ce ne-am propus să facem în acest an,  70-80 %  am realizat.

Rep.:  În ce privește partea de proiecte, cum se prezintă comuna Stânceni în anul 2017 ?

Dinu Ciobotă:  Pentru început m-aș referi la un proiect depus pe Măsura 1.2 .5 A. (Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii), respectiv drumul de exploatație agricolă în comuna Stânceni pe o distanță de 6,6 kilometri, zona Meștera-Stânceni, care face legătura între DN 15 și satul Meștera. Investiție a fost finalizată  în cursul acestui an, recepția lucrărilor a avut loc în luna octombrie a acestui an. Valoarea acestui proiect a fost de 1 milion de euro. Acest proiect vine să continuie un alt mare proiect cu finanțare europeană, relizat pe  Măsura 3.2.2. proiect pe care l-am definitivat în anul 2015. Proiectul a avut  o valoare de 2,5 milioane de euro , care a cuprins canalizare, stație de epurare, prelungire rețea apă potabilă, reabilitare cămin cultural, o grădiniță cu program normal, asflatări, pod nou și un centru social nou.

Investiții de 1 milion de euro  prin PNDL II

Rep.: Multe din administrațiile locale din țară au beneficiat de o finanțare de proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Cum se situează comuna Stâncani la acest capitol ?

Dinu Ciobotă: Prin Programul Național de Dezvolare Locală II am depus trei proiecte, toate au fost aprobate, urmează doar să semnăm contractele de finanțare. Primul proiect are în vedere construirea unui  pod din beton armat în localitatea Ciobotani,  în valoare de  3.565.478 lei. Al doilea proiect,  derulat totprin PNDL II, prevede  regularizarea pârâului Meștera și un pod din beton armat peste pârâul Mureș, în localitatea Meștera, comuna Stînceni, valoarea acestuia fiind de 556.500. Nu în ultimul rând, mai avem un proiect pentru reabilitare Şcoala Gimnaziale Stânceni, în valoare de 507.321.Valoarea totală a acestor treii proiecte este de 1 milion de euro. Sperăm ca în primăvară să dăm drumul la lucrări.

Pregătiri pentru anotimpul rece

Rep. Faceți parte din Grupul de Acțiune Locală (GAL) Defileul Mureșului Superior. Ce investiții aveți de pe urma finanțărilor existente în cadrul acestui GAL ?

Dinu Ciobotă: Beneficiem de o finanțare de 56.000 de euro prin intermediul acestui Grup de Acțiune Locală. Am depus un proiect pentru achiziționarea unui buldoexcavator pentru serviciu de întreținere drumuri din cadrul Primăriei Stânceni. La această sumă, am mai pus de la noi încă 10.000 de euro, pentru a mai achiziționa unele utilaje pe lângă acest buldoexcavator, o lamă pentru dezăpezit, o cupă de șanț mică, o cupă de taluz și  o sărăriță.

Rep.: Stânceniul, fiind într-o zonă de munte, cum vă descurcați cu dezăpezirea ? Ce utilaje aveți în această privință ?

Dinu Ciobotă: La primărie mai avem în dotare un tractor cu remorcă, pe lângă buldoexcavatorul care va fi achiziționat prin finanțaarea de la GAL. În ce privește serviciul de dezăpezire la nivelul comunei, el este asifurat în proporție de 50 % în regie proprie, restul fiind contractat , deoarece noi singuri nu reușim să acoperim toată comuna, dat fiind faptul că drumurile la nivel de comună care trebuiesc dezăpezite însumează o distanță deb 40 de kilometri, una destul de importantă, plus că sunt drumuri în locuri greu accesibile. Cu toate acestea ne descurcăm, în ce privește dezăpezirea, nu au fost probleme de acest gen.

Gospodărirea cu folos a bugetului local

Rep.:  Ajungem tot la bani, mai exact la bugetul local. Ce investiții ați derulat în acest an din surse proprii ?

Dinu Ciobotă: Am reabilitat 2 kilometri de drum comunal, mai exact pietruirea lui, în localitățile Stânceni și Meștera, două tronsoane de un kilometru fiecare, unde am alocat suma 250.000 de lei.Drumul poate fi utilizat de toată lumea, respectiv  mașinile până în 5 tone, deoarece avem o restricției pentru mașinile cu greutatea mai mare de 5 tone. De asemenea, tot din fonduri proprii, am conservat Școala Generală din Ciobotani. A fost practic o reabilitare  cu înlocuirea acoperișului. Școala din Ciobotani și-a redus activitatea, iar noi am conservat clădirea. Am schimbat acoperișul, în vederea conservării în bune condiții a acestei clădiri pentru că s-ar putea ca în câțiva ani să dăm drumul la școală din nou, dar fiind faptul că numărul populației crește, și vor fi din nou copii care să meargă la școală. La această investiția suma alocată a fost de 50.000 de lei. La aceste lucrpri  se mai adaugă cele de întreținere și reparații curente  la tot ce înseamnă drumuri, cămine culturale, școli, suma alocată  se ridica undeva la 200.000 de lei.  Nu în ultimul rând, am alocat suma de 350.000 de lei pentru construire trotuare în comuna Stânceni,

Semne bune pentru 2018

Rep.: Pregătiți terenul pentru anul viitor cu noi investiții ?

Dinu Ciobotă:  Am alocat în acest an fonduri  în ce privește lucrările  de proiectare, la un proiect de  asfaltare a 2 kilometri de străzi în localitățile Ciobotani și Meștera, Valoarea acestei investiții este de 450.000 de lei. Anul ce vine vom începe lucrările , investiția urmând a fi  realizată tot din fonduri proprii

Rep.: Care sunt obiectivele pentru anul 2018 la nivelul Primăriei Stânceni?

Dinu Ciobotă: Prioritar pentru anul 2018 este implementarea  proiectelor finanțate prin Programul Nașional de Dezvoltare Locală, cele două poduri și rabilitarea școlii, plus că dorim să mai asfaltăm 4,5 kilometri de drum comunal . Suntem în faza întocmirii  studiului de fezabilitate, pentru implementarea acestui priect încercăm să accesăm ceva fonduri , ori bani europeni, ori fonduri guvernamentale. De asemenea, mai avem în plan lucrări de asfaltare străzi în comuna Stânceni pe o distanță de 4 kilometri.

Rep.: Anul 2018 se anunță unul plin de investiții.

Dinu Ciobotă: Lucrurile nu se opresc la investițiile sus menționate, mai avem în plan lucrări de reabilitarea a albiei râului Mureș, pe o distanță de 1,5 kilometri, în zona Stânceni-Ciobotani. Lucrarea va fi realizată tot din bugetul local, cu o valoare de aproximativ 450.000 de lei. Avem aici diferite probleme care apar ca urmare a inundațiilor, fapt pentru care lucrarea de reabilitare se va face cu gabioane umplute cu piatră. De asemenea, avem  în plan  reparații curente la căminul cultural din localitatea Stânceni, respectiv schimbarea acoperișului, zugrăveli exterioare și ignifugarea elementelor din lemn  din interior, lucare care se ridică la suma de 200.000 de lei. Nu în ultimul rând, dorim să amenajăm curtea exterioară primăriei, printr-o lucrare a cărui costuri se ridică la suma de 80.000 de lei

Rep.: La final, un  gând pentru locuitorii comunei Stânceni cu ocazia  Crăciunului și  Anului Nou

Dinu Ciobotă:  De Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos doresc să împărtășesc cu locuitorii comunei Stânceni gândurile mele bune. Le doresc din toată inmima sănătate, prosperitate și liniște sufletească. Noul an să le aducă în casă mult noroc, bucurie alături de cei dragi. Sărbători Fericite tuturor, La Mulți Ani și Dumnezeu să ne ajute!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE