Home / Invatamant / Decizie finală în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş

Decizie finală în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş

Decizia Inspectoratului Şcolar de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş a fost anulată de instanţă după ce Curtea de Apel a respins definitiv, marţi, recursurile formulate împotriva hotărârii Tribunalului Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins recursul formulat de Liceul Teologic Romano-Catolic împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Mureş care prevedea anularea deciziei de înfiinţare a instituţiei de învăţământ.

Actualul şef al IŞJ Mureş, Ioan Macarie, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că se aştepta la această decizia din partea Curţii de Apel Mureş.

”Înfiinţarea unităţii şcolare se face prin hotărâre a Consiliului Local. Acum, practic, ar trebui să revenim la forma iniţială, a claselor şi formaţiunilor de studiu, dar acest lucru se face doar cu acordul copiilor. Ei se pot întoarce de la cele două şcoli de unde au plecat. Copiii nu vor fi încurcaţi de această decizie”, a spus Ioan Macarie.

Decizia IŞJ Mureş din 2014 viza înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic prin divizarea Liceului „Bolyai Farkas” şi Colegiului Naţional ”Unirea”. Practic, elevii de la secţiile maghiară ale celor două unităţi de învăţământ, care au dorit, s-au transferat la Liceul Teologic Romano-Catolic, instituţie de învăţământ pe care inspectoratul nu avea competenţe să o înfiinţeze.

Cei circa 300 de elevi ai Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş au învăţat, de la începutul anului şcolar, în cadrul Liceului „Bolyai Farkas”, părinţii şi profesorii fiind atunci de acord cu această soluţie a ISJ Mureş.

În luna septembrie 2017, un număr de 2.500 de oameni au ieşit în stradă, fiind nemulţumiţi de situaţia juridică a unităţii de învăţământ.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, care a emis fără drept o decizie prin care a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano – Catolic din Târgu-Mureş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu. De asemenea, a fost trimis în judecată şi Tamasi Zsolt-Jozsef, director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, acuzat tot de abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în cursul anului 2014, dar şi anterior, o fundaţie şi-a manifestat interesul de a înfiinţa, în municipiul Târgu-Mureş, o unitate de învăţământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică, cu profil vocaţional teologic romano-catolic şi predare în limba maghiară, interes materializat prin mai multe demersuri efectuate pe lângă Primăria Municipiului Târgu-Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

„În acest context, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al ISJ Mureş, a emis, fără drept, o decizie prin care a dispus înfiinţarea, începând cu anul şcolar 2014 – 2015, a Liceului Teologic Romano – Catolic din Târgu-Mureş, prin divizarea parţială a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din acelaşi oraş şi transferarea claselor cu specializarea „cultul romano-catolic” care funcţionau în cadrul acestuia (4 clase cu un număr de 103 elevi) la unitatea şcolară nou înfiinţată. În realitate, înfiinţarea unităţilor de învăţământ este atributul administraţiei publice locale şi nicidecum al inspectoratelor şcolare”, potrivit DNA.

(Sursa: mediafax.ro)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

13 localități mureșene, rată de incidență peste 6 la mie!

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mureș au publicat, pe pagina web a instituției, www.aspms.ro, ratele …