Home / Agricultura / Ce culori preferă albinele și care este cea mai bună vopsea pentru stupii din lemn!

Ce culori preferă albinele și care este cea mai bună vopsea pentru stupii din lemn!

Distribuie

Vopsirea stupilor este una dintre lucrările importante la începutul anului apicol. Stuparii cu experiență se mândresc cu culorile vii ale cutiilor, iar în ultimii ani, unii stupi au devenit adevărate obiecte de artă – cu decorațiuni și desene pictate colorat.

Ce culori sunt mai ușor de văzut de albine

 

Culorile în care trebuie vopsiți stupii de albine au reprezentat un subiect de articol în numărul 5 al revistei ”România Apicolă” din 1991, după cum arată administratorul grupului de Facebook Jurnalul Apicultorului.

Vopsirea stupilor este importantă pentru a se evita deriva albinelor, dar și pentru ca lăzile de lemn să aibă o viață cât mai lungă. Ca și elemente importante, de reținut că:
– Albinele văd culoarea roșie ca un gri-negru
– Albinele disting culoarea albastră dintr-o gamă variată de gri
– Culorile de bază văzute de albine sunt: galben, albastru
– Albinele diferențiază greu roșul-oraj, galben și verde, albastru și violet

Culorile în care se recomandă vopsirea stupilor sunt patru la număr: roșu, galben, albastru și alb. Alte surse menționează și culoarea verde.

În cazul albului se va folosi aceeași vopsea, adică aceeași pigmentație pentru că în funcție de aceste aspect, culoarea absorbe mai mult sau mai puțin ultraviolet.

Sunt apicultori care spun că albinele reperează cel mai bine combinația de culori albastru și galben.

 

Cea mai bună vopsea pentru stupi: cea pe bază de apă

 

Cea mai bună vopsea pentru colorarea stupilor este cea pe bază de apă. Stuparii recomandă produsele de exterior, cu silicon și cu rezistență la razele ultraviolete (UV), în timp ce despre vopselele pe bază de ulei spun că acestea se cojesc după câțiva ani.

Vopseaua se aplică pe stupi fie cu pensula, fie cu pistolul pentru o vopsire rapidă. Unii crescători de albine preferă rolele de burete și trafaletul despre care spun că este eficient ca timp de efectuare a lucrării.

Cum se aplică vopseaua pe cutiile pentru albine

 

Vopsirea stupilor noi se face după curățarea și șlefuirea suprafețelor, astupând zonele deteriorate cu chit și apoi o nouă șlefuire pentru după uscarea chitului. Înainte de a da vopseaua, praful se șterge cu o cârpă umedă și cutia se lasă să se usuce.

Dacă vorbim de o revopsire a stupilor, lucrarea începe cu îndepărtarea vechiului strat de vopsea, folosind o perie sau un burete din sârmă. Se chituiesc găurile sau crăpăturile la fel ca și în cazul cutiilor noi.

Pentru a obține o culoare vie și pentru o rezistență mai bună a vopselei pe stupi, se vor face minim două aplicări ale vopselei, venind cu al doilea strat numai după uscarea bine a primului (minim 3 ore). Stupii finalizați se lasă la uscat minim 24 de ore.

Atenție! Stupii se vopsesc numai pe exterior! Colorarea lemnului în interior va avea un efect nociv asupra albinelor și activității lor!

Sursa: Agrointeligența.ro

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Fermă zootehnică scoasă la licitație pentru 29.800 de euro

Distribuie Societatea Alpinsolv SRL, în calitate de lichidator judiciar al SC Maris Group Construct SRL, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.