Home / Cultură / Papa Francisc la Blaj: Autorităţile locale se pregătesc pentru 150.000 de pelerini

Papa Francisc la Blaj: Autorităţile locale se pregătesc pentru 150.000 de pelerini

Distribuie

În jur de 150.000 de oameni sunt aşteptaţi să ajungă la Blaj, în centrul greco-catolicismului din România, în 2 iunie, cu prilejul vizitei Papei Francisc, care va fi prezent pe Câmpia Libertăţii şi, potrivit aşteptărilor, în Piaţa 1848 şi în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”.

Programul oficial al vizitei Suveranului Pontif nu a fost dat încă publicităţii de către Vatican, dar se aşteaptă ca Papa Francisc să viziteze şi reşedinţa Arhiepiscopiei Majore, găzduită de cea mai veche clădire din oraş – începuturile construcţiei aparţinând secolelor XIII-XIV, în piaţeta căreia ar urma să fie dezvelit cu acest prilej o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea, o creaţie a unui sculptor polonez.

De asemenea, Papa Francisc este aşteptat să participe şi la inaugurarea unei capele amplasate într-o zonă locuită, cu preponderenţă, de reprezentanţi ai minorităţii de etnie romă şi a cărei piatră de temelie a fost pusă în 2017, cu prilejul vizitei la Blaj a Prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri.

„Aştepăm undeva în jur de 150.000 de oameni. Acestea sunt estimările actuale”, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Edilul a apreciat că deşi „timpul este destul de strâns”, este convins că, din punct de vedere organizatoric, autorităţile locale, alături de cele judeţene şi de reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice, „vor putea face faţă” acestui eveniment.

Rotar a precizat că încă nu se cunoaşte programul final al vizitei Suveranului Pontif. „Îl ştim doar orientativ”, a adăugat el.

Dat fiind numărul mare de pelerini aşteptaţi, vor fi impuse mai multe reguli, cum ar fi interzicerea circulaţiei prin oraş în 2 iunie cu maşinile proprietate personală de către localnici, iar accesul în Blaj va fi restricţionat.

„O să fie amenajate parcări la toate intrările în Blaj. De acolo, deplasarea se va face pe jos. Pentru persoanele cu handicap, mai în vârstă şi copii, o să punem la dispoziţie mijloace de transport adecvate”, a menţionat primarul Rotar.

Potrivit acestuia, toate locurile în unităţile de cazare din Blaj au fost deja închiriate de către reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice.

„Fiind vorba de o zi de duminică, cred că se va veni în Blaj în cursul nopţii şi dimineaţa şi se va pleca după slujbă. Cei care sunt mai de departe, au posibilitatea să se cazeze în Teiuş, Aiud, Alba Iulia, Copşa Mică, Mediaş”, a afirmat edilul.

El a menţionat că fiind vorba de luna iunie, este de aşteptat o vreme favorabilă.

Ecrane uriașe amplasate în mai multe locuri

„Pe Câmpia Libertăţii (unde va fi oficiată o slujbă de către Papa Francisc – n.r.) intră cam 60.000-70.000 de oameni. Restul (pelerinilor – n.r.) vor fi în Piaţa 1848, pe străzile învecinate. Papa Francisc va putea fi văzut şi pe Câmpie, şi în Piaţă.

O să fie ecrane uriaşe amplasate în mai multe puncte şi o sonorizare corespunzătoare. Cred că putem să ne ridicăm la nivelul evenimentului”, a spus primarul municipiului Blaj.

În ceea ce priveşte bugetul necesar organizării unui asemenea eveniment, unul istoric pentru Blaj şi Alba, autorităţile estimează că ar fi necesare mai multe milioane de lei. În acest sens, s-a solicitat alocarea din partea Guvernului a sumei de 2.350.000 de lei, bani care ar acoperi cam 70-80% din necesar, a explicat Gheorghe Valentin Rotar.

În cazul în care autorităţile centrale vor refuza să aloce bani pentru pregătirea vizitei Suveranului Pontif, se va apela la bugetul local şi cel judeţean. „În cazul în care nu vin bani de la Guvern (…), ne vom descurca, pentru că este un moment unic pentru comunitatea noastră şi cred că şi a judeţului. Nu ne vom face de ruşine”, a spus primarul, membru al PNL.

El a mai menţionat că săptămânal au loc întâlniri între reprezentanţii Primăriei, Consiliului Judeţean Alba şi ai Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice, pentru a pune la punct toate detaliile organizatorice.

„Vrem să ne ridicăm la înălţime şi să fim mândri la finalul vizitei că comunitatea blăjeană s-a putut ridica la nivelul aşteptărilor”, a conchis primarul municipiului Blaj.

Papa Francisc este aşteptat la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, duminică, 2 iunie.

„Există ‘o aşteptare uriaşă’ în rândul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în privinţa venirii Papei Francisc la Blaj – primul Oraş Episcopal din România, eveniment care va fi şi ‘un bun prilej’ pentru mulţi compatrioţi să descopere locul care a fost, timp de două veacuri şi jumătate, centrul spiritual, cultural şi de învăţământ al românilor din Ardeal”, a declarat, în ianuarie, pentru Agerpres,Vicarul General al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, preot prof. univ. Cristian Barta.

El a afirmat că este convins că Blajul şi Câmpia Libertăţii se vor dovedi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini care vor dori să-l salute pe Suveranul Pontif, greco-catolici şi nu numai.

(www.agerpres.ro)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

1 comentariu

  1. Aș dori să participăm si noi, familia Olaru din Brasov ,la această întâlnire
    Cum și ce trebuie sa facem pentru a avea acces la această înălțătoare întâlnire?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.