FOTOGALERIE. Scriitorul Vida Gábor, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“, o premieră atât pentru invitat, cât și pentru elevi Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 381 Vizualizări

FOTOGALERIE. Scriitorul Vida Gábor, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“, o premieră atât pentru invitat, cât și pentru elevi

Vida Gábor a susținut trei ore de literatură maghiară contemporană pentru elevii din trei clase ale Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai“. Întâlnirea scriitorului cu elevii a avut loc joi, 7 martie, la clase ale doamnei profesoare de Limba și literatura maghiară Simon Erika.

În perioada februarie-mai, zece scriitori se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Până în prezent au participat la întâlniri cu liceeni scriitorii Gabriela Feceoru, Demény Péter și Elise Wilk.

Romancier, traducător, clasicist

Vida Gábor s-a născut în localitatea Chișineu-Criș în data de 4 martie 1968. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, secția Maghiară-franceză (promoția 1994). Din 1994 este redactorul rubricii de proză a revistei literare Látó din Târgu Mureș. A publicat numeroase romane, majoritatea la Editura Magvető din Budapesta, una dintre cele mai prestigioase edituri din Ungaria. Modelele sale literare sunt scriitori clasici precum Platon, Mór Jókai sau Kálmán Mikszáth.

Vida Gábor a tradus în maghiară romanul lui Eugen Uricariu, „Așteptându-i pe barbari“ („Barbárokra várva“).
A fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim Premiul Arany János (2005) și Premiul Déry Tibor (2017).

Depășirea unor limite

„Deși am a diplomă de profesor (maghiară-franceză), nu am lucrat deloc în învățământ pentru că din copilărie am avut un handicap serios: mă bâlbâiam. Era foarte dificil pentru mine să apar în public și să țin o oarecare conferință sau un discurs. În tinerețe credeam că literatura, scrisul mă vor scăpa de aceste situații dificile și jenante. Dar nu a fost așa, a trebuit să depășesc handicapul meu, am lucrat foarte mult și, să nu mă fac de râs în fața publicului, am nevoie de o pregătire mentală specială. Copiii sunt mai îngăduitori decât adulții. Deci școala, grupurile de copii reprezintă o provocare pentru mine. De multe ori am impresia că nu elevii din clasele de filologie sau științe umane sunt cei mai atenți. Acești elevi au fost surprinși, uimiți pur și simplu de ceea ce le povesteam, literatura pentru ei n-a mai fost ceva îndepărtat și de neînțeles, părea ceva omenesc. Cel puțin asta am simțit eu. Acești copii nu citesc deloc. Dar cine știe…“

Până la participarea în cadrul proiectului „Scriitori la școală“, singura activitate pedagogică a lui Vida Gábor a fost coordonarea unul workshop literar la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”. În acest fel, întâlnirea cu elevi de liceu și susţinerea unor ore de literatură a însemnat și pentru dânsul o experienţă aparte.

La cele trei ore au participat elevii din clasa a XII-a D, specializarea tehnician proiectare CAD, apoi câte o clasă de a XI-a, respectiv a XII-a, specializarea organizator banqueting.

O experiență memorabilă

Invitatul a relatat cu o sinceritate remarcabilă despre unele aspecte ale vieţii personale, povestea devenirii lui ca scriitor, rolul limbii materne și a limbilor străine în formarea intelectuală, despre relaţia dintre autorii clasici și contemporani, inclusiv propriile modele literare.

După cum a declarat profesoara Simon Erika, „astăzi a fost împlinită o dorinţă veche a elevilor din liceu, care doreau să se întâlnească cu un scriitor contemporan, fiind curioși dacă și cum se poate câștiga un grup cât mai mare de cititori, care sunt secretele popularităţii.“

Doamna profesoară a considerat că este un privilegiu ca elevii să aibă șansa de a cunoaște autorii literari în mod direct, nu ca pe niște artiști retrași în propriul turn de fildeș, nici așezați pe vreun piedestal, ci în ipostaza lor reală, fiind personalităţi autentice, directe, abordabile, care la rândul lor au fost marcaţi de unele experienţe cotidiene în copilărie și au devenit scriitori de succes și oameni veritabili.

„Rezumând impresiile elevilor, se poate afirma că această întâlnire a avut doar repercusiuni pozitive și s-a dovedit a fi o experienţă memorabilă“, a declarat Simon Erika.

 

Vor urma scriitorii Kali Ágnes și Tudor Ganea

În continuare, poeta Kali Ágnes va vorbi despre literatura maghiară contemporană la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” în 27 martie, iar prozatorul Tudor Ganea va ține ore de literatură română contemporană la Liceul Vocațional de Artă în 2 aprilie.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE