Share

Home / Politic / Întâlnire la nivel înalt pe tema învățământului medical superior în limba maghiară de la Târgu-Mureș

Întâlnire la nivel înalt pe tema învățământului medical superior în limba maghiară de la Târgu-Mureș

Prezent la Târgu-Mureș, ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter a purtat o discuție cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, și cu corpul profesoral maghiar de la UMFST Târgu-Mureș, pe tema înființării secției maghiare a Universității de Medicină din Târgu-Mureș.

Szijjarto Peter a anunțat joi, 14 martie, într-o conferință de presă, că luni se va întâlni la Bruxelles cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, pentru a discuta acest subiect.

El și-a exprimat speranța în puterea dialogului, dând ca exemplu înființarea la Târgu-Mureș a Liceului Romano Catolic.

”Acum un an şi jumătate nimeni nu ar fi crezut că Liceul Catolic din oraş va fi redeschis. Şi astăzi, sute de elevi, împreună cu profesorii şi cu părinţii, au sărbătorit faptul că în urma unei înţelegeri care respectă drepturile minorităţii există această unitate de învățământ în limba maghiară. Considerăm că aceşti paşi înainte sunt un îndemn şi iată că se pot face şi alţi paşi, adică dacă s-a ajuns la un acord în ce priveşte învăţământul gimnazial şi liceal, de ce nu am reuşi şi în învăţământul superior? Astfel, la UMF se poate înființa secția maghiară, așa cum a fost înființată și secția engleză. În acest spirit voi vorbi la Bruxelles cu domnul Meleşcanu, ca să vedem împreună cum putem să facem un pas înainte în ce priveşte UMF Târgu-Mureş”, a spus Szijjarto.

În ce privește organizarea unei ședințe comune a celor două guverne, ministrul ungar de externe a precizat că acest lucru s-ar impune doar în cazul unor teme precise. Printre acestea, diplomatul maghiar a menționat Autostrada Transilvania, achiziția de gaz românesc din Marea Neagră, linia ferată de mare viteză sau investițiile Ungariei în zonele locuite de maghiari.

V. OANCEA

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Europarlamentare 2019, rezultate: PNL, în frunte cu Ioan Mocean, defilează la Sărmaşu

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă rezultatele finale înregistrate duminică, 26 mai, la nivelul oraşului …

Share
Share