Home / Interviu / INTERVIU. Iacob Coman, artist plastic: „Orice artist care se respectă creează pentru contemporani“
Iacob Coman, prima ieșire în lume ca pictor (Foto: Andrei Vornicu)

INTERVIU. Iacob Coman, artist plastic: „Orice artist care se respectă creează pentru contemporani“

Distribuie

Artistul Iacob Coman, prezență aristocrată și polivalentă, afirmat pe multiple planuri, a cochetat cu arta plastică de mulți ani, însă abia acum a venit momentul să își concretizeze prima expoziție personală, intitulată „Rămân contemporan cu voi“. Vernisajul a avut loc în Bastionul Dogarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș și a prilejuit un eveniment de înaltă ținută, în cadrul căreia au fost expuse 18 tablouri înrămate cu atenție și gust. Oferta culturală a fost completată de două tipuri de albume foto ale expoziției, dintre care unul în ediție de lux, tipărită în condiții grafice de excepție, dar au fost puse la dispoziția publicului și exemplare din volumele de poezie editate de Iacob Coman de-a lungul timpului.

Aspectul inedit al expoziției a constat în faptul că picturile au fost realizate în ulei pe diferite esențe de lemn, precum nuc, salcie parfumată, păducel, fag, arin, paltin, cais etc.

 

Reporter: În titlul expoziției de față ne spuneți că veți rămâne contemporanul nostru. Cine este publicul căruia vă adresați?
Iacob Coman: Voi, oamenii pământului, sunteți singurul obiect al dragostei mele artistice.

Rep.: Asta înseamnă că creați și pentru noi sau este o necesitate exclusiv interioară căreia îi dați curs?
I.C.: Creația este o pornire lăuntrică a artistului și el nu poate să o oprească. Nu are cum, pe fond. Dar pe scop, orice artist care se respectă creează pentru contemporani. De fapt, așa ne achităm de datoria existenței noastre ca artiști.

Rep.: Sunteți la prima expoziție personală. De ce s-a produs acum și nu mai devreme?
I.C.: Am pictat mai demult, însă ieșirile mele pe zona poetică, pe zona filosofică, pe zona teologică au fost mai necesare pentru mine atunci. Acum am socotit că a sosit ceasul să ies în zona plastică, în zona imaginii și cred că așteptarea asta a construit în mine ceva ce n-aș fi avut altădată dacă ieșeam în față în zona imaginii.

Rep.: Ați expus fix 18 tablouri. Acest număr are vreo simbolistică sau e ales arbitrar?
I.C.: Numărul de tablouri nu are, dar mărimea fiecărui tablou este determinată prin multiplu de 7. De exemplu, 21/35 sau 70/77. Însuși albumul este de 35/35 cm. Toată expoziția este desăvârșită în păstrarea ordinii de 7, nu ca o superstiție, ci ca o constrângere de a crea într-un anumit context. Și așa s-a născut această expoziție.

Rep.: Fiecare tablou este pictat pe un anumit tip de lemn. De ce ați recurs la acest material?
I.C.: În primul rând, mi s-ar fi părut straniu să pictez pe un singur fel de lemn. Pe urmă mi-am dat seama că fiecare lemn, fiecare fibră, fiecare culoare a esenței lemnului îmi dă o altă stare de spirit artistică. De fapt, fiecare tablou, când aveam suportul de lemn, stăteam lângă lemn și îl urmăream 10 minute, o oră, două ore, îl lăsam și reveneam poate ziua următoare, până când din lemnul respectiv se năștea în oglindă, în mine, ceea ce ar trebui să pictez. Și în dansul acesta dintre mine și esența de lemn s-a creat fiecare tablou.

Rep.: În ce interval de timp le-ați pictat?
I.C.: Această expoziție a durat cam doi ani și ceva până am terminat-o.

Un nou concept expozițional inedit

Rep.: Aveți vreo modalitate de-a atrage inspirația, vreun ritual personal înainte să pictați?
I.C.: Fiecare avem o anumită particularitate ca artist, însă ceea ce domină pentru mine este ca țesăturii ideii din sufletul meu să reușesc să îi fiu fidel în culoare și imagini, iar în cazul în care suprapunerea este de 1/1, atunci opera este desăvârșită. Dar lucrul acesta este mai rar.

Rep.: Aveți în plan o nouă expoziție?
I.C.: Da, lucrez deja. Următoarea colecție va fi pe pânză de sac de cânepă, care va fi gletuită, dar îi rămân nervurile vizibile și se vede împletitura. Va fi o colecție de aproximativ 50 de tablouri cu tematica unității sau a consubstanțialității. De exemplu, cum se poate întâlni un bărbat cu o femeie și să devină una? Cum se poate întâlni Iisus Hristos cu Tatăl și cu Duhul Sfânt și să fie una? Vreau în culoare și prin margini ale imaginii să scot în evidență lucruri transcendente, lucruri metafizice ale existenței, ale ființei umane și ale ființei lui Dumnezeu.

A consemnat Andrei VORNICU

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

1 comentariu

  1. COSTESCU GABRIELA MONICA

    Felicitări artistului Iacob Coman care a folosit ineditul în creațiile sale. La fel de deosebite sunt și poeziile domniei sale, studenții sunt mulțumiți de acest om deosebit cu o atitudine aleasă. Înălțătoare și modestia domniei sale. Prețuiesc. Gabriella Costescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.