Share

Home / Eveniment / Ziua Instituției Prefectului Mureș, în prag de aniversare

Ziua Instituției Prefectului Mureș, în prag de aniversare

Ziua de 2 aprilie a fost declarată prin prin Legea nr. 348/2018, „Ziua Instituției Prefectului”, ocazie cu care Instituția Prefectului – Județul Mureș organizează o ședință festivă a Colegiului Prefectural, în Sala Mare a Palatului Administrativ, începând cu ora 14.00.

Istoricul și importanța actuală a instituției vor fi prezentate de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Institutului de Ştiinţe Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române și lector univ. dr. Vasile-Adrian Boantă, prodecanul Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST Târgu Mureș, se anunță în cadrul unui comunicat remis de către Cancelaria Prefectului Județului Mureș.

Momentul festiv va continua cu premierea prefecților Județului Mureș care s-au succedat la conducerea Instituției Prefectului începând cu anul 1990.

„Este un moment de sărbătoare nu numai pentru noi, cei care facem parte din Instituția Prefectului, ci și pentru toți reprezentanții administrației publice. Prefectul este cel care asigură respectarea legii, a drepturilor și libertăților cetățenești și care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, de deciziile acestuia depinzând soarta a zeci și sute de mii de cetățeni. Pentru noi, Ziua Instituției Prefectului este un moment de bilanț, în care ne îndreptăm privirea spre cei care au contribuit la bunul mers al județului, dar și o ocazie de a ne propune noi perspective pentru îndeplinirea rolului pe care îl avem în interesul cetățeanului”, a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

Despre Instituția Prefectului

Până în anul 2004, prefectul a fost demnitar al statului român, funcție politică cu rolul de a reprezenta Guvernul la nivel local. Rolul său este acela de a reprezenta Guvernul și de a conduce serviciile deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale, de a exercita controlul de legalitate (tutela administrativă) asupra actelor administrative emise de către autoritățile locale.

Transformarea prefectului în funcționar de carieră este inițiată prin modificările şi completările Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarului public, care concretizează prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei se referă la consacrarea legală a unei noi categorii de funcţionari publici – înalţii funcţionari publici.

Astfel, Legea nr. 161/2003 a prevăzut la articolul 11, pct. d, e și f calitatea de înalt funcționar public a prefectului, subprefectului și secretarului general al prefecturii. Această categorie a funcţiei publice urma să fie reglementată ulterior, iar începând cu anul 2006 urmau să fie numite persoanele în funcțiile amintite. Modificarea a vizat fondul problemei și nevoia de a transforma prefectul în funcționar de carieră.

Prima lege de organizare şi funcţionare a administraţiei publice locale nr. 69/1991, cu modificările care i s-au adus prin Legea nr. 24/1996, precum şi prin Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a consacrat prefectul într-o autoritate a administraţiei publice îm mod discutabil plasată între autoritățile administrației publice locale, iar începând cu anul 2004, prefectul se bucură de o reglementare de sine stătătoare, prin adoptarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 1 din legea mai sus menționată, „Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local”, iar art. 4 prevede că „Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”.

Instituţia prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, cu patrimoniu propriu şi buget propriu. Structura organizatorică şi atribuţiile instituţiei prefectului au fost stabilite prin HG nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, cu modificările şi completările ulterioare.

Prefecții care și-au desfășurat activitatea în județul Mureș au fost:

1990-1992 Vasile Urdea
1992 Ileana Filipescu
1992-1995 Ioan Racolța
1995-1996 Gavril Țîru
1996 Ovidiu Natea
1996-2000 Dorin Florea
2000-2001 Carmen Vamanu
2001-2003 Ioan Togănel
2003-2004 Ovidiu Natea
2005-2008 Ciprian Dobre
2008-2009 Felicia Pop
2009-2012 Marius Pașcan
2012 Valentin Bretfelean
2012 Alexandru Petru Frătean
2012-2014 Corneliu Grosu
2014-2015 Vasile Liviu Oprea
2015-2018 Lucian Goga
2018 Mircea Dușa

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Grădina de Vară, pregătită și pentru anotimpul rece

Cunoscutul restaurant Grădina de Vară, reamenajat de compania Darina, în urmă cu 2 luni, va …

Share
Share