Proiectul bugetului pentru 2019 dezbătut la Primăria Luduş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 249 Vizualizări

Proiectul bugetului pentru 2019 dezbătut la Primăria Luduş

În acest an, după ce am parcurs primul trimestru a venit, în sfârșit, momentul prezentării bugetului, a bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii, precum și bugetul creditelor interne. Pentru acest an a fost prevăzută suma de 34.614.000 de lei la partea de  venituri (24.880.000 de lei la secțiunea de funcționare și 9.734.000 de lei la secțiunea de dezvoltare), deficitul bugetar de 158.000 de lei la secțiunea dezvoltare fiind acoperit din excedentul anilor precedenți.

Conform legislației în vigoare, prezentarea bugetului în Consiliul Local pentru discuții și aprobare a fost precedată de o întâlnire cetățenească în care Executivul Primăriei orașului Luduș aștepta propuneri și sugestii venite din partea cetățenilor orașului, cei care sunt direct interesați de cheltuirea banului public.

Chiar dacă se știa din experiența anilor trecuți că populația orașului ignoră dezbaterea publică a bugetului local, dezamăgirea a fost mare și de această dată. Doar trei cetățeni, Lucia Olar, Ioan Florea și Grigore Gherasim, toți domiciliați în strada Nicolae Grigorescu, au răspuns invitației făcute de Executivul Primăriei Luduș de a contribui la adoptarea unui buget realist și corect pentru oraș. De fapt, cei trei nu s-au referit la bugetul local, ei au expus o doleanță personală, adică lipsa canalizării menajere pe una dintre părțile străzii și anume, pe partea mai joasă, din apropierea căii ferate Târgu-Mureș – Războieni. Acolo, diferența de nivel impune realizarea canalizării menajere pe un traseu care trece prin grădinile oamenilor. Cei mai mulți proprietari și-au dat acordul, dar au mai rămas câțiva care nu permit accesul în grădinile lor. Singura soluție pentru remedierea situației de fapt ar fi obținerea de declarații notariale de la toți vecinii și atunci Primăria va demara întocmirea documentației tehnice pentru instalarea conductei.

Dezbatere… în familie

Pentru atitudinea lor civică cei trei cetățeni prezenți la dezbaterea bugetului merită aprecierea tuturor fiind un exemplu și pentru alții. Executivul Primăriei s-a prezentat, evident, cu „artileria grea”.

Maria Suciu, şef Birou Buget, Finanțe,Contabilitate și Resurse Umane”  (BFCRU) a prezentat pe larg Referatul privind aprobarea bugetului local pe anul 2019, după care primarul Cristian Moldovan a exprimat considerații generale despre capitolele bugetului punând accentul pe investițiile din acest an.

Dennis Bordan, șeful Biroului Impozite și Taxe Locale a prezentat situația veniturilor fiscale defalcate pe diferitele impozite pe venit și taxe pe proprietate și cele pe bunuri și servicii.

În sala de ședințe din Primărie au fost prezenți viceprimarul Kis Istvan, secretarul orașului, Eugenia Giurgea, administratorul public al orașului, Marius Dudilă, consilierii Liviu Botezan, Gelu Puia și Sebastian Căpușan, Anca Năsăudean, Violeta Orosan și Cornel Luca, șefi de birou și Servicii în Primărie.

Pentru că este un capitol important în Buget, prezentăm astăzi capitolul 68.02 – Asigurări și asistență socială unde s-a alocat suma de 3.659.000 de lei repartizată pe subcapitole: 179.000 de lei pentru cheltuieli salariale și materiale la serviciul de Asistență acordată persoanelor vârstnice; 2.378.000 de lei pentru cheltuieli salariale și indemnizații acordate asistenților personali ai persoanelor cu handicap și pentru transportul în comun al acestora; 20.000 de lei pentru susținerea asistenței sociale pentru familie și copii; 565.000 de lei pentru cheltuieli salariale și cheltuieli materiale de întreținere și funcționare la Creșa Luduș; 45.000 de lei pentru ajutor social pentru încălzirea cu lemne a locuinței pentru beneficiarii de ajutor social, conform Legii nr. 416/2001; 427.000 de lei pentru cheltuieli salariale, întreținere și funcționare la serviciul de asistență socială; 45.000 de lei pentru cheltuieli de capital.

Pentru ziua de 15 aprilie primarul Cristian Moldovan a dispus prin Dispoziția nr. 274 convocarea Consiliului Local. Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare figurează un singur punct, respectiv Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe anul 2019.

Vom reveni cu amănunte.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE