Elevii reghineni, calificați la etapa regională a concursului ”Împreună pentru viitor” Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 451 Vizualizări

Elevii reghineni, calificați la etapa regională a concursului ”Împreună pentru viitor”

Sala festivă a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Tîrgu-Mureș a găzduit joi, 11 aprilie,  cea de-a  11-a ediție a Concursului Județean  de dans   ”Împreună pentru viitor ”, eveniment inclus în cadrul Stragiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). S-au aliniat la start echipe mixte alcătuite din elevi voluntari din cadrul școlilor de masă și elevi beneficiari de la școlile speciale care funcționează la nivelul județului.

Elevii reghineni, calificați la etapa regională

Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr 3 din Reghin a participat la Concursul SNAC cu două echipe constituite în colaborare cu Gimnaziul „Florea Bogdan”  și Liceul Tehnolgic „Lucian Blaga” iar munca elevilor a fost răsplătită cu câte un premiu întâi la cele două secțiuni: dans popular și dans modern.

Astfel, echipele elevilor reghineni  care au participat la etapa județeană a Concursului  ” Împreuna pentru viitor ” din cadrul Stragiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC) s-au calificat  din nou la etapa regională a competiției  care va avea loc în luna mai în județele Harghita sau Covasna.

„A devenit deja tradiție la Reghin ca dansatorii SNAC să ajungă pânâ în etapa națională a concursului, performanță la care a contribuit  buna colaborare între școlile de masă din Reghin implicate și școala specială. Ideea de integrare în comunitate și de acceptare a celor care sunt diferiți dar totuși la fel cu toți copii,  a animat ani de zile elevii și profesorii,  astfel încăt,  împreună reușesc să transmită  acel mesaj de colaborare și acceptare a diferențelor care dau putere și unesc în același timp”, a precizat Camelia Moldovan, coordonatorul SNAC din cadrul CSEI. Nr 3 Reghin.

De la ”Cununa spicului de grâu”, la bucuria dansului

Echipa de dansuri populare  ”Cununița” alcătuită din elevi voluntari de la Gimnaziul „Florea Bogdan” și elevi beneficiari de la CSEI nr 3 Reghin,  coordonată de profesorii  Ion Dănuț Moldovan, Cristian Coșarcă, Camelia Moldovan și  Ioan Socol,  a prezentat în concurs un obicei tradițional din Transilvania specific săptămânii secerișului.

După ce sătenii lucrează de la răsăritul soarelui până la apus, la sfârșitul secerișului din cele mai frumoase spice se face o cunună numită ”Cununa spicului de grâu” aceasta fiind considerată simbol al prosperității și al recoltei bogate. Cununa este dusă apoi la casa gospodarului care în acel an este gazda secerișului și este udată din belșug cu apă proaspătă gest prin care se simbolizează fertilitatea. După acest ceremonial intreg satul iese la joc pentru a sărbători recolta.

Frumusețea dansului și a costumelor populare purtate de elevi dar și cununa autentică cu care au urcat elevii pe scenă au impresionat atât juriul cât și publicul.

La secțiunea dans modern, echipa reghineană a fost coordonată de profesorii Bojte Kinga, Andreea Dumitrache, Cristina Anca Cota și Oana Pașcu  iar coregrafia prezentată a fost făcută de Adina Ința. Numele echipei, ”Ambasadorii Zâmbetului ” a fost susținut de coregrafia specială și de costumele purtate de elevi astfel încăt ropotele de aplauze stârnite dar și diploma primită au reprezentat o răsplată pe măsura muncii depuse.

”Concursul SNAC este important pentru noi. Ne pregătim serios în fiecare an, elevii noștri sunt deja prieteni cu voluntarii de la școlile cu care colaborăm și au tot felul de activități comune. E important ca ei să socializeze și să se cunoască bine pentru a face o echipă compactă. Acest lucru se reflectă apoi în calitatea prestației lor de pe scenă. De la an la an copii sunt tot mai bine pregătiți, se muncește cu pasiune iar rezultatele sunt spectaculoase de fiecare dată. Am reușit să păstrăm tradiția de câștigători datorită implicării copiilor , iar bucuria lor de după spectacol este ceea ce ne animă pe noi profesorii. Uităm  de oboseală, de stres, de neajunsuri, bucuria lor e pentru noi o mare împlinire sufletească. Restul nu contează!”, a declarat Camelia Moldovan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE