Share

Home / Stiri nationale / Începând de luna viitoare, țara cu salariile medii de 5.500-6.000 euro ridică restricțiile pe piața muncii pentru români

Începând de luna viitoare, țara cu salariile medii de 5.500-6.000 euro ridică restricțiile pe piața muncii pentru români

Începând din luna mai a acestui an, una dintre cele mai bogate țări Europa, Elveția, va ridica restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari. Acest anunț a fost făcut public anul trecut de către Alain Breset, președintele Confederației Elvețiene.

Potrivit Acordului din 1999 dintre Elveția și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei din 2009, accesul cetățenilor acestor două țări pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de șapte ani.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor şi Elveţia are de mult timp un acord privind libera circulaţie a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulaţie şi la cetăţenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în ţara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democraţie directă şi iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulaţie între ţările noastre. În acest cadru şi în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuţia s-a purtat şi pe tema modului în care această liberă circulaţie avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziţia să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecţie asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio restricţie”, a transmis în noiembrie anul trecut, Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Conform datelor furnizate de revista Forbes, un salariu mediu în Elveția este de aproximativ 5.500-6.000 de euro, în funcție de domeniu. Cele mai mari salarii le au angajații din industria farma, aproximativ 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de industria IS, asigurări, servicii financiare, unde se câștigă peste 9.000 de franci pe lună.

Salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și retail – 4.700 de franci pe lună. În construcții se câștigă în jur de 5.500 de franci pe lună, iar o asistentă poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.

Cu toate acestea, conform forbes.ro, Elveția are unul dintre cele mai ridicate costuri ale vieții din Europa, iar salariile care pot părea mari sunt de fapt un miraj.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Aproape 9.000 de alegători români înregistrați pe portalul Vot Străinătate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, până …

Share
Share