Home / Agricultura / Centrele APIA, în plină campanie de primire a cererilor unice de plată

Centrele APIA, în plină campanie de primire a cererilor unice de plată

Distribuie

În anul 2019, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene şi de la bugetul naţional în cadrul următoarelor scheme de plată/ măsuri de sprijin/ ajutor: Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), Plata redistributivă, Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri şi Ajutoare Naţionale Tranzitorii (ANT): culturi în teren arabil (ANT 1), in pentru fibră (ANT 2), cânepă pentru fibră (ANT 3), tutun (ANT 4), hamei (ANT 5), sfeclă de zahăr (ANT 6), bovine-lapte (ANT 7), bovine-carne (ANT 8) şi ovine/caprine (ANT 9).

Potrivit informaţiilor furnizate de Ovidiu Săvâşcă, director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Mureş, la nivelul judeţului Mureş, “comparativ cu anul 2018 când am înregistrat  cereri de plată de la un număr de 25.400 de fermieri, în acest an, la data de 16 aprilie 2019, deci cu o lună înainte de finalizarea campaniei anului curent, au fost înregistrate un număr de 15.611 cereri unice de plată.”

“Din experienţa anilor anteriori consider că este un ritm satisfăcător de depunere, astfel încât până la data limită, 15 mai 2019, avem capacitatea de a primi toate cererile de plată”, a subliniat directorul executiv al APIA Mureş.

Măsuri numeroase de sprijin

Cererile unice de plată se depun în perioada 1 martie – 15 mai 2019, iar pe lista măsurilor de sprijin se află şi sprijinul cuplat pentru următoarele categorii: soia, lucernă, leguminoase boabe pentru industrializare (mazăre şi fasole), cânepă pentru ulei şi/sau fibră, orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp, legume cultivate în spaţii protejate (legume cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză timpurie şi extratimpurie şi legume cultivate în solarii: tomate, castraveţi, vinete, ardei şi varză), fructe destinate industrializării (prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre) pentru obţinerea de produse alimentare nonalcoolice, cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare, ovine, caprine, taurine din rase de carne şi metişii acestora, vaci de lapte, bivoliţe de lapte şi viermi de mătase.

Totodată, portofoliul măsurilor de sprijin cuprinde şi Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică şi Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice.

Recomandări utile pentru fermieri

Directorul executiv al APIA Mureş recomandă fermierilor “să verifice situaţia terenurilor pe care le utilizează, pe care intenţionează să le declare la APIA, comparativ cu datele declarate la Registrul Agricol al primăriilor unde sunt înregistraţi cu suprafeţele respective, astfel încât datele cuprinse în adeverinţa absolut necesară la dosarul de subvenţie să fie conforme cu declaraţiile din cererea de plată.” “Potenţialilor beneficiari din sectorul zootehnic le recomand, de asemenea, să se asigure că datele înscrise în cererea de plată cu privire la animale sunt actualizate în evidenţele de la medicii veterinari”, a adăugat Ovidiu Săvâşcă.

Apel către formele asociative

Totodată, directorul executiv al APIA Mureş a făcut un apel către formele asociative, respectiv către asociaţiile de crescători de animale, “să se asigure că la data depunerii cererii de plată deţin toate documentele necesare conform hotărârii adunărilor generale prin care acestea au decis titularul cererii unice care pot fi asociaţia sau membrii individuali, precum şi modul de distribuire a suprafeţelor între membrii şi modul de utilizare a fondurilor provenite din subvenţii.”

Apel către responsabilii de administrare a pajiştilor comunale la nivel de UAT

“Transmitem pe această cale un apel şi către unităţile administrativ-teritoriale pentru definitivarea în timp util a dreptului de utilizare a pajiştilor comunale, mai ales în cazul celor pentru care a intervenit rezilierea unor contracte faţă de campania anterioară, deoarece este posibil ca acestea să se afle sub angajamente de agromediu în derulare. Precizez că este important ca utilizatorii acestora să depună contractele odată cu cererea, adică cel târziu la 15 mai, iar prin exceptie, dacă procedurile de atribuire nu pot fi finalizate până la aceasta dată, este deosebit de important ca respectivele pajişti să fie cuprinse, prin adăugarea lor şi modificarea astfel a cererii iniţiale, până la 31 mai”, a transmis directorul executiv al APIA Mureş.

Pachete de măsuri de agromediu

Nu în ultimul rând, directorul executiv al APIA Mureş a subliniat că fermierii au posibilitatea să acceseze şi măsuri de agromediu şi climă, în unităţile administrativ-teritoriale urile eligibile.

“Reamintesc fermierilor despre posibilitatea accesării măsurilor de dezvoltare rurală, binecunoscutele pachete de agromediu, cât şi cele specifice agriculturii ecologice, angajamente care se pot încheia şi începând cu anul 2019. Sumele alocate acestor măsuri pot atrage interesul fermierilor în accesarea lor, cuantumul pe hectar fiind de la 142 până la 310 euro, evident în plus faţă de plăţile directe pe suprafaţă. De asemenea, menţionez că aproximativ jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului ar putea beneficia de aceste măsuri, fiind eligibile 51 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 102 ale judeţului. Desigur, există condiţii de respectat, pentru mai mulţi ani, la nivel de parcelă în unele cazuri, de aceea este vital ca fermierii interesaţi de aceste măsuri să aibă în primul rând la dispoziţie terenurile pentru toată perioada de angajament. Pe lângă acestea, mai sunt şi alte cerinţe specifice, care le vor fi prezentate fermierilor de către funcţionarii APIA”, a declarat Ovidiu Săvâşcă.

Atenţie la termenul limită!

În încheiere, directorul executiv al APIA Mureş a reamintit importanţa încadrării în termenul de 15 mai 2019.

“Îi rugăm pe fermieri să comunice funcţionarilor APIA, cu promptitudine, orice modificare de program, şi cel mai bine să respecte chiar programarea stabilită împreună cu reprezentanţii APIA. Acest fapt ar contribui la optimizarea utilizării timpului necesar preluării cererilor, la creşterea calităţii operaţiunii de preluare şi verificare preliminară a cererilor, cât şi la evitarea aglomeraţiilor din ultimele zile. Conform regulilor stabilite şi în anii anteriori, cererile exploataţiilor cu terenuri sub 50 de hectare sau a exploataţiilor exclusiv din sector zootehnic se primesc la centrele locale ale APIA Mureş, iar exploataţiile mai mari de 50 de hectare solicitate, cu sau fără animale, se primesc în continuare numai la Centrul Judeţean APIA Mureş”, a conchis Ovidiu Săvâşcă.

Obligaţiile fermierului:

– Să fie înregistrat în Registrul Unic de Identificare, administrat de APIA;

– Să depună o singură cerere de plată la central local/ judeţean APIA unde este arondat;

– Să dovedească faptul că este fermier activ pentru plăţile directe/ măsurile de mediu şi climă M11 şi M13;

– Să declare corect toate suprafeţele şi culturile şi/sau efectivele de animale;

– Să identifice şi să delimiteze corect fiecare parcelă agricolă utilizată;

– Să îndeplinească toate condiţiile de eligibilitate specifice fiecărei scheme de plată solicitată;

– Să se prezinte pentru clarificări la APIA cu documentele solicitate, dacă i se solicită acest lucru;

– Să respecte normele de ecocondiţionalitate (GAEC şi SMR) pe toată suprafaţa agricolă a fermei. Nerespectarea uneia dintre aceste norme atrage după sine reducerea plăţilor, în funcţie de gravitatea, amploarea, persistența şi caracterul repetat al nerespectării acestora, cu excepţia ANT sector vegetal şi zootehnic, precum și a schemei simplificate pentru micii fermieri;

– Să permită efectuarea controalelor, de către APIA sau de către alte organisme abilitate în acest sens. În caz contrar, poate fi exclus de la plată!

Documente necesare:

– Copie CI/BI/ paşaport;

– Dovadă cont bancar activ;

– Pentru persoanele juridice – actele care atestă forma de organizare, înregistrarea fiscală şi numirea/ desemnarea unui administrator, după caz, în original;

– Documente specifice, diferenţiate pe tipul de sprijin solicitat;

– Documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor declarate.

– Beneficiarii M11 trebuie să depună odată cu cererea unică de plată sau până la termenul limită de depunere a cererii, copia contractului încheiat între organismul de control și beneficiar, copia după fişa de înregistrare a beneficiarului în agricultura ecologică conform Anexei 1 din Ordinul MADR 1253/2013, cu modificările şi completările ulterioare (care se depune odată cu cererea sau până la terenul limită de depunere cerere şi care trebuie să fie vizată de DAJ şi valabilă pentru anul în curs).

Conform articolului 2, alineatul 1, din Ordinul MADR nr. 1253/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în fiecare an, până la data de 16 mai (inclusiv), operatorii au obligaţia de a-şi înregistra activitatea în sistemul de agricultură ecologică.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat documentele, după caz.

Alex TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.