Share

Home / Cultură / Vizionează on-line aproape 1.400 de documente emise în județul Mureș în perioada 1248-1600!

Vizionează on-line aproape 1.400 de documente emise în județul Mureș în perioada 1248-1600!

Proiectul „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României” este implementat de Universitatea din București, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei în perioada decembrie 2014 – octombrie 2016.

Obiectivul general al proiectului constă în digitizarea tuturor documentelor medievale anterioare anului 1600 păstrate în Arhivele Naţionale ale României, indiferent de forma de păstrare (original, copie, transumpt, rezumat) şi crearea unei baze de date accesibile online.

Documentele au o frumusețe aparte

În cadrul acestei arhive pot fi vizualizate două documente din județul Mureș emise de Laurențiu, voievod al Transilvaniei și comite de Wolkow încă în 1248.

În primul document, „Privilegii acordate localităților Wynch și Burgberg”, Laurențiu stabilește drepturile fiscale ale sașilor din Wynch și Burgberg și acordă o serie de scutiri pentru folosirea pădurilor și râurilor.

În al doilea document, „Acordarea de scutiri și fixarea dărilor pentru oaspeții din Wyncz și Burgberg”, același voievod al Transilvaniei acordă oaspeților din Wyncz și Burgberg scutiri pentru folosirea pădurilor, pășunilor și apelor și le fixează dările.

Ambele documente au fost scrise în limba latină și au fost transcrise în actul emis de Ștefan cel tânăr, ducele Transilvaniei, în 1265.

Următorul document din arhivă în ordine cronologică datează din 17 decembrie 1256 și a fost emis de Bela al IV-lea, regele Ungariei care adeverește împărțirea mai multor posesiuni între urmașii banului Kelemen, fiul lui Belenig, pe de o parte, și urmașii comitelui Wapha, de asemenea fiul lui Belenig.

Toți cei interesați de o incursiune în istorie pot folosi site-ul http://arhivamedievala.ro pentru a viziona documente originale scanate special pentru a păstra în mintea noastră vie amintirea celor de mai demult. În prezent, atribuite județului Mureș există în total aproape 1400 de documente în arhiva digitală.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

ULTIMĂ ORĂ! Personalul SMURD din România, pregătit de proteste împotriva ”evaluării” lui Raed Arafat!

Conducerea serviciilor de urgență și a personalului angajat din toată țara a remis miercuri, 11 …

Share
Share