GALERIE FOTO. 84 de fotografii de la Ziua Europei din Piața Victoriei, o zi cu triplă semnificație pentru români Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 783 Vizualizări

GALERIE FOTO. 84 de fotografii de la Ziua Europei din Piața Victoriei, o zi cu triplă semnificație pentru români

Joi, 9 mai, Piața Victoriei din Târgu Mureș a găzduit ceremonia de sărbătorire a Zilei Europei în prezența militarilor, oficialităților și mureșenilor.

Ziua de 9 mai este de o importanță deosebită în istoria națiunii române și a întregii Europe deopotrivă. Este ziua în care sărbătorim 142 de ani de la dobândirea Indendenței de Stat a României, 74 de ani de la Victoria Aliaților în cel de-Al Doilea Război Mondial și 69 de ani de la primul pas făcut pentru înființarea Uniunii Europene.

Discursuri, defilări și serviciu religios

Ceremonia militară și religioasă a fost dedicată acelora care și-au adus contribuția la înfăptuirea aspirațiilor și idealurilor poporului român. Ea a început cu salutul Prefectului Județului Mureș Mircea Dușa către militarii prezenți și a continuat cu Imnul României și al Uniunii Europene.

După un serviciu religios inițiat de către Părintele Olimpiu Zăhan, protopop ortodox de Municipiu Târgu Mureș și Părintele Ioan Dorin Șandor, preotul militar al Garnizoanei Târgu Mureș, au urmat discursurile primarului municipiului Târgu Mureș Dorin Florea, prefectului județului Mureș Mircea Dușa și președintelui Consiliului Județean Mureș Peter Ferenc.

„De Ziua Europei ne-a dat Dumnezeu o zi frumoasă și mă bucur să fiu alături de dumneavoastră. Astăzi ne-am întâlnit pentru a sărbători și a omagia trei evenimente. Unul rămâne veșnic, asumat și respectat, Independența României. Suntem astăzi datori să înțelegem ce înseamnă independență. Pentru că dacă luăm al doilea eveniment pe care îl sărbătorim, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, încă mai sunt răni vechi care mai trebuiesc analizate. Încă sunt lucruri pe care poporul încă nu le-a înțeles și căruia nu i s-a spus adevărul”, așa și-a început discursul Dorin Florea.

Primarului i-a urmat la pupitru președintele Consiliului Județean Mureș care a pledat pentru unirea în gândire.

„Mă bucur că putem celebra împreună această zi astăzi. Europa a avut și are în continuare, în ciuda momentelor dificile, forța de a se reinventa și de a construi mereu o societate mai bună pentru toți cetățenii săi. Apartenența noastră la Uniunea Europeană a reprezentat și trebuie să reprezinte în continuare o oportunitate, dar și o garanție a dezvoltării și afirmării noastre. Viziunea europeană a condus la beneficii comune pentru statele membre, dar și la problemele comune noi care ne îndeamnă la gândire comună și la acțiune comună pentru rezolvarea acestora”, a spus Peter Ferenc.

Ultimul care a urcat la pupitru să le ureze „La mulți ani” celor prezenți a fost Mircea Dușa.

„9 mai, o zi cu o semnificație deosebită pentru noi ca români. Este o zi cu o triplă semnificație. Ziua în care sărbătorim independența României și declarația ministrului de externe de la 1877 a rămas celebră, acea când Camera Deputaților declara România independentă și sigur declarația făcută de Kogălniceanu în Parlament a fost urmată de jertfa militarilor români care în luptele de la Smârdan, de la Grivița, au desăvârșit ceea ce a declarat Kogălniceanu. O altă semnificație o reprezentă încheierea celei mai mari conflagrații, cel De-al Doilea Război Mondial în care și-au pierdut viața peste 60 de milioane de locuitori ai planetei, un război pe care nimeni nu și-l mai dorește. Și sigur că ultima semnificație este legată de Ziua Europei, astfel încât 9 mai 1950 este considerată ziua de naștere a Uniunii Europene. Vă doresc la mulți ani și multă sănătate!”, a transmis celor prezenți Mircea Dușa.

Nu a lipsit nici clasica ceremonie de depunere de coroane de flori, și nici un mic conflict iscat între Dorin Florea și deputatul Lavinia Cosma în urma discursului primarului.

Elevii și copiii de la Grădinița nr. 6, Grădinița nr. 16, Grădinița Manpel, Școala Gimnazială Europa, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Colegiul Național „Alexandru Papiu-Ilarian”, Colegiul Național „Unirea” și Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” au fost prezenți de-a lungul întregii procesiuni și au defilat la final după militari.

La sfârșitul evenimentului, cei 200 de elevi au dat drumul pe cerul municipiului Târgu Mureș la baloane albastre, în semn de respect și cinste față de Ziua Europei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE