„Mihai Viteazul”, „un spectacol de neratat/ despre un erou de neuitat”, la Ansamblul Mureșul Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 107 Vizualizări

„Mihai Viteazul”, „un spectacol de neratat/ despre un erou de neuitat”, la Ansamblul Mureșul

Cum a fost viața lui Mihai Viteazul, o figură marcantă atât pentru istoriografia de limbă română cât și pentru cea maghiară? Și români și maghiari știm de Mihai Viteazul, știm că a fost un excelent conducător de oști, dar de aici lucrurile nu se mai „pupă”.

Avem un personaj istoric, mumă pentru unii, ciumă pentru alții, avem o serie de evenimente, esențiale pentru istoria românilor, mai puțin pentru cea a maghiarilor, dar importante deopotrivă pentru toți ardelenii. Și mai avem atâtea povești câți povestitori.

Székely Csaba, pornind de la date și documente istorice, având acces atât la istoriografia de limbă maghiară cât și la cea de limbă română, reface povestea voievodului Mihai Viteazul într-o cheie satirică, păstrând o structură clasică a textului. În spectacolul „Mihai Viteazul”, regizat de Andi Gherghe, ne vom întâlni cu un erou umanizat într-un registru comic, regizorul accentuând satira propusă de autor în cazul celorlalte personaje – boierii valahi, nobilii maghiari sau secui, se anunță în cadrul unui comunicat remis de către Teatru 3G.

În plus, registrul vizual propus de scenograful Bogdan Spătaru, prin decor și costume, vine în sprijinul texului și al abordării regizorale, stârnind râsul spectatorilor. Astfel, satira se adresează deopotrivă gâlcevilor politice și felului în care ne scriem/rescriem istoria, fie că e vorba de evenimente de acum câteva secole, fie că vorbim de istoria recentă – foarte recentă.

Spectacolul a adus, în 2018, în sala Ansamblului Mureșul aproximativ 900 de spectatori, români și maghiari, care au râs împreună de boierimea valahă, de nobilimea maghiară și de conducătorii secuilor – contemporani cu Mihai Viteazul, iar, la final, umorul i-a făcut să empatizeze cu eroul și să privească cu compasiune destinul tragic al voievodului.

Și v-am spus povestea-așa, am încălecat pe-o șa… până la următoarea reprezentație din 19 mai, de la ora 19.00, când, vorba autorului Székely Csaba, sunteți așteptați la „un spectacol de neratat/ despre un erou de neuitat”, în sala de spectacole a Ansamblului Mureșul (Bdul. 1848 nr. 47, Târgu Mureș).

Biletele pot fi achiziționate online de aici: http://tiny.cc/zjrn5y, și pot fi achiziționate de la Agenția de Bilete a Palatului Culturii (de marți până vineri între orele 9.00-15.00 și sâmbătă-duminică între orele 9.00 – 14.00, sau telefonic la numărul 0365 451034.)

Spectacolul nu este recomandat tinerilor având vârsta sub 14 ani.

„Mihai Viteazul” a fost realizat și se joacă cu ajutorul partenerilor: Reea, Compania „András Lóránt” și Ansamblul Artistic Mureșul.

Din distribuție fac parte actorii: Sebastian Marina, Alexandru Franceanu, George Bîrsan, Laura Mihalache, Raisa Ané, Stefan Roman, Cristi Bojan, Szabó János Szilárd, Narcis Zamfir, Károly Kovács și Benedek Botond. Scenografia este realizată de Bogdan Spataru, muzica este compusă de Károly Kovács, video este realizat de Andrei Gereb, iar regia îi aparține lui Ándi Gherghe.

Piesa a fost tradusă în limba română de Sándor László, iar scenele în limba germană au fost traduse de Elise Wilk.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE