Home / Galerii Foto / FOTO, VIDEO: Berbecuți la proțap, pregătiți de Demény Zoltán la Reghin

FOTO, VIDEO: Berbecuți la proțap, pregătiți de Demény Zoltán la Reghin

Distribuie

Expoziția – târg cu vânzare de produse tradiționale, organizată duminică, 19 mai de Asociația Caprirom Nord din Reghin,  a avut parte de un gust desăvârșit,  fie că vorbim de tradiționalul caș de oaie sau de tocana de miel. Pe lângă acestea, un preparat special a  fost carnea de berbecuții la proțap, pregătită  de Demény Zoltán din comuna Lupeni, județul Harghita, un adevărat meșter al fripturilor la proţap.

„Am venit la această expoziţie-târg cu vânzare la invitaţia prietenului meu,  Demeter Adrian, crescător de animale din Ideciu, să pregătesc invitaţilor doi berbecuţi la proţap. Am mai fost la Reghin şi cu alte ocazii, de „Ziua Forestierului”, la invitaţia directorului Mircea Olteanu de la IRUM , unde pregăstesc în fiecare an un taur la proţap”, ne-a declarat Demény Zoltán.

Întregul proces de preparare a berbecuților la proțap durează câteva ore, carnea fiind pregătită cu câteva zile înainte, afirmă Demény Zoltán.

„Cei doi berbecuţi pe care i-am gătit  la această expoziţie au fost fost pregătiţi timp de trei zile, ţinuţi în saramură, la o temperatură între 2 şi 6 grade, iar în ziua expoziţiei au fos puşi la rotisor. La fel ca şi la kebab, cum  se rumeneştecarnea, e servită pentru a fi savurată. După aproximativ patru ore la rotisor, carnea poate fi gustată. Dat fiind faptul că am avut un cârlan de doi ani, carnea se prăjeşte mai repede”, a precizat  Demény Zoltán.

Taur de peste o tonă preparat la proțap

Printre realizările cu care Demény Zoltán se mândrește este și prepararea taurilor la proțap de peste o tonă, în special la evenimentele mari la care este invitat.

„În general pregătesc şi chestii mai mari, nu doar berbecuţi, viţei, purcei, inclusiv tauri de peste o tonă. Cel mai cerut la ora actuală este curcanul, în special pentru copii. În ce priveşte taurii care îi fac la proţap, ei sunt cumpăraţi doar de la crescători autorizaţi, eu neavând posibilitatea să-i cresc. Cel mai mare a fost de 1.200 de kilograme. S-a întâmplat în Germania, la Stuttgart, la un festival al berii,  în urmă cu şase ani de zile. Pregătirile până să fie gata prăjit au durat aproximativ 24 de ore”, a spus Demeny Zoltan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.