(P): Viziunea Alianței 2020 USR – PLUS pentru mediul rural Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 424 Vizualizări

(P): Viziunea Alianței 2020 USR – PLUS pentru mediul rural

Mediul rural este una dintre valorile fundamentale şi definitorii ale Europei. Jumătate din populația României și a Europei trăiește sau vrea să trăiască în mediul rural. Din păcate, pentru mulți, România rurală este o altă țară, o Românie cu mediul rural dezvoltat doar în agricultură.

Foarte multe zone rurale s-au dezvoltat doar în sectorul agricol, de multe ori într-o direcție mecanizată, intensivă și care mobilizează tot mai puțină resursă umană. Orice fermier își dorește să lucreze cât mai mecanizat, să aibă cele mai mici costuri, să se ajute de tot ceea ce înseamnă noile tehnologii. Dar ce facem cu oamenii care erau și sunt implicați în agricultură, care la un moment dat vor fi înlocuiți de mașinării, într-un mediu rural dezvoltat în mare parte spre sectorul agricol? De aceea, este total greșit ca mediul rural să fie dezvoltat într-o singură direcție, cea agricolă. Dezvoltarea trebuie făcută într-un mod integrat, ținând cont de potențialul zonei și de celelalte ramuri convergente: turism, antreprenoriat local, meșteșuguri, industrii creative, servicii. Este nevoie de politici publice coerente pentru a corela toate acestea. Noi, Alianța 2020, vom veni cu propuneri ce vor aduce schimbări reale pe acest domeniu.
Sunt multe cazuri de persoane din mediul urban atât național cât și european care își doresc să se multe în urban dar care nu au informații îndeajuns pentru acest lucru și care nu au suport din partea autorităților locale. Aceste mutări în urban ar putea preveni pe de o parte abandonarea zonei prin relocare iar pe de altă parte ar putea aduce plus valoare zonei. Dacă în urban ne confruntăm cu o supraaglomerare a habitatului, în rural acest lucru se întâmplă în sens invers, multe zone fiind tot mai puțin populate. Pentru acest lucru, abordarea pe care noi o pregătim merge în trei direcții: către cei care sunt un mediul rural, către cei care sunt în mediul urban și vor sa facă parte din rural sau au conexiuni cu satul, și nu în ultimul rând către cei care sunt în diaspora.

În ultimii ani am reușit să ocupăm locuri fruntașe la nivel UE în ceea ce înseamnă atât producțiile vegetale (grâu, porumb, rapiță) cât și cele din zootehnie (ovine). O mare parte din aceste producții sunt comercializate (mai ales exportate) fără a trece printr-o primă fază de procesare, ceea ce conduce la prețuri de vânzare minime. Poate ne gândim că deși prețul de vânzare este mic, avem cantități mari care vor ajuta fermierii. Dar nu este așa, formula economică mult la preț mic este de domeniul trecutului. Fermierii vor trebuie sa învețe că inclusiv producțiile mai mici aduc venituri poate chiar mai bune decât producțiile mari, dacă acestea sunt valorificate cât mai bine și poziționate în sfera produselor de calitate ridicată. Pentru acestea, este nevoie de mai multe investiții în procesare și în comercializare și de crearea identităților locale. În cazul fermelor mici și mijlocii, acestea au nevoie de susținere financiară prin alocări suplimentare din Politica Agricolă Comună, au nevoie de sprijin în vederea comercializării producției și mai au nevoie de asistență pentru asociere. Fie că vorbim despre marii fermieri, fie că vorbim despre cei mici, ofertanți de servicii sau meșteșugari, aceștia vor trebuie să devină antreprenori care susțin economia locală  prin activitatea agricolă lor,  să dezvolte si alte activități complementare care pot diversifica veniturile (vizite la ferme, degustări, agroturism, servicii).

Într-o Românie hipercentralizată este nevoie de încurajarea Grupurilor de Acțiune Locală ca instrument predilect de implementare pentru programe de dezvoltare. GAL-urile trebuie să își evalueze nevoile la nivel local și să propună măsuri diferite în funcție de nevoile lor specifice, iar alocarea bugetară în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) trebuie să crească  pentru acestea.

Reforma Cioloș a PAC (2014-2020) a pus la dispoziție bani și mecanisme de absorbție, ceea ce a făcut ca în prezent România să aibă o absorbție masivă în domeniu (rata de absorbție a fondurilor din PAC este de aproximmativ 90% în contextul unei absorbții generale de fonduri europene extrem de slabă, doar 18%). Pregătită și negociată de Dacian Cioloș când era comisar,  Reforma Cioloș a PAC lasă libertate statelor membre să decidă modalitatea în care aceasta este implementată la nivel național, în limitele unor obiective și direcții generale. În cadrul viitoarei Politici Agricole Comune vom susține plafonarea subvențiilor pentru marii fermieri ai tuturor statelor membre, iar sumele rămase peste plafon să fie redistribuite către Pilonul II PAC, către programele de dezvoltare rurala pentru finanțarea investiții lor în fermele mijlocii și tineri fermieri.

Politicile dedicatele satului românesc trebuie să urmărească revitalizarea mediului rural și să asigure transformarea satelor îmbătrânite și depopulate de astăzi în sate mai vii. Pe lângă satul dezvoltat doar în jurul agriculturii, acesta trebuie pregătit și deschis noilor provocări, noilor tendințe europene, noilor tehnologii.

USR – PLUS Mureş

(Comandat de Uniunea Salvaţi România. Executat de Zi de Zi Events SRL. CUI mandatar financiar coordonator: 4119006)

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE