Produse ecologice 100%, de la Olimpiu Burlea, preotul apicultor din Țopa Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1453 Vizualizări

Produse ecologice 100%, de la Olimpiu Burlea, preotul apicultor din Țopa

De aproape 20 de ani, preotul Parohiei Țopa se numără printre puținii preoți din județul Mureș care practică apicultura. Încă de mic, Olimpiu Burlea a fost pasionat de creșterea albinelor reușind în timp să transforme această pasiune într-o mică afacere. Recent, apicultorul a fost prezent la prima ediție a Târgului Producătorilor Locali Mureșeni, cu miere și produse apicole.

Olimpiu Burlea deține 100 de familii de albine și o stupină în zona Saschizului, unde flora deosebită de acolo stă la baza mierii de calitate, iar pe timpul iernii, preotul aduce albinele la Țopa.

Portofoliu vast de produse

Printre produsele preparate cu multă grijă și pasiune se regăsesc: mierea de salcâm, mierea polifloră, mierea cu cătină și un produs exclusiv, un sirop de cătină cu miere pregătit, susține preotul, printr-o metodă foarte simplă.

”Cătina este presată la rece și se adaugă miere în proporție de 50% fără alte adaosuri de conservați. Acest sirop este foarte bun în special în perioada mai rece, fiind benefic pentru răceli”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Olimpiu Burlea.

Apicultorul susține că în cazul răcelilor, face minuni și mierea cu propolis pregătită tot de el cu multă dragoste.

Numeroase proprietăți benefice

Albinele adună, pe lângă nectarul florior, și toate proprietățile benefice ale acestora.

”Având foarte multe calorii și fiind bogată în vitamine, mierea polifloră este extrem de benefică în hrănirea atât copiilor cât și adulților. 100 de grame din această miere au o valoarea energetică de 340 de calorii, 30 de grame glucide, 0,35 proteine și 0,35 grame substanțe minerale, pe lângă asta, conțin și vitaminele B, K și C”, a menționat Ovidiu Burlea.

Având atâtea proprietăți benefice, mierea poate deveni cu ușurință un înlocuitor pentru zahăr.

Bineînțeles, nu toată mierea din comerț este naturală, preotul apicultor dezvăluindu-ne câteva trucuri prin care să fie mai ușor de depistat dacă o miere este naturală sau nu.

”Mierea naturală polifloră trebuie să cristalizeze, dacă achiziționăm o miere polifloră iar după mult timp vedem că se cristalizează doar puțin pe fundul recipientului atunci aceea nu este în totalitate miere naturală. Numai partea cristalizată se poate numi cu siguranță naturală, restul conține și alte adaosuri. De asemenea, eu recomand să se caute direct relația cu producătorul. De zece ani sunt prezent la acest fel de târguri unde oamenii mă cunosc, au garanția că mierea este naturală și mă caută pe viitor”, a subliniat preotul apicultor.

Pe același subiect este important de știut faptul că mierea de salcâm nu cristalizează, având fructoză mai multă decât zaharoză și din acest motiv rămâne în stadiul fluid cât mai mult timp.

Siropul de cătină, ”sănătate la sticlă”

Produsul exclusiv al standului a fost, bineînțeles, siropul de cătină. Din bătrâni se cunosc beneficiile și calitățile cătinii recomandată pentru afecțiunile hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii și alte boli ale pielii și stomacului. Pe lângă asta, cătina are un procentaj foarte mare de vitamina C utilă în perioadele reci.

”Eu am trei copii, și fiecare dintre ei primesc de foarte mult timp acest sirop de cătină, băiețelul cel mic își face chiar singur o limonadă adăugând apă la sirop. Așa mi-am dat seama că rețeta asta este reușită, copii nu se îmbolnăvesc așa cum poate o fac alții care nu consumă astfel de produse”, a precizat Olimpiu Burlea.

Elevii, implicați în apicultură

În colaborare cu Ferma Ecologică Țopa, unde are expuse câteva dintre produse, preotul apicultor organizează activități cu elevii de la Școala din Boiu și Școala din Albești, unde copii urmează lecții deschise în baza unui proiect denumit ”Promovarea și dezvoltarea unui lanț scurt cu produse din Dealurile Târnavelor”, prin intermediul căruia Olimpiu Burlea reușește și să își promoveze produsele.

Andreea GONDOR

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE