Grad de eficiență corespunzător la Tribunalul Mureș Justitie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 427 Vizualizări

Grad de eficiență corespunzător la Tribunalul Mureș

Președintele Tribunalului Mureș, judecătorul Veronica Szasz, a prezentat vineri, 31 ianaurie, într-o conferință de presă, raportul de activitate al instanței pe anul 2019.

Potrivit datelor statistice puse la dispoziția presei, volumul de activitate al Tribunalului Mureș a scăzut față de 2018 cu aproximativ 696 de dosare, iar anul trecut activitatea instanței s-a încadrat în gradul de eficiență corespunzător mediei naționale pentru categoria de Instanțe Tribunale.

”Faptul că volumul a scăzut este un lucru foarte bun pentru că asta înseamnă că ne apropiem de dezideratul unui volum optim de activitate”, a precizat președintele Tribunalului Mureș.

În cursul anului 2019, s-au înregistrat un număr de 5.753 de dosare cu un total de 59.141 de puncte de complexitate, iar în condițiile în care la începutul anului a existat un stoc de 4.042 de dosare, totalul volumul de activitate al instanței a fost de 9.795 de dosare. Dinamica pe toate cele trei secții (secția civilă, secția de contencios administrativ și fiscal și secția penală) a fost aceeași, trendul fiind descrescător.

În ceea ce privește dosarele suspendate și aici s-a înregistrat o scădere la 237 pe întreaga instanță, față de 510 în anul 2018.

Volumul optim de activitate, o necesitate

Totodată, încărcătura pe judecător și pe schemă, raportat la schemă s-a înregistrat o încărcătură în raport de volumul de activitate total de 563,5 dosare pe judecător, iar raportat la numărul de 24 de judecători prezenți în cursul anului, s-a înregistrat un volum de încărcătură de 613,5 dosare.

Este important de luat în considerare numărul de dosare rulate pe judecător în anul 2019 fiind în medie de 1.013 față de anul 2018 când a fost de 1.330. Numărul mediul al hotărârilor pronunțate de un judecător la Tribunalul Mureș a fost de 411 hotărâri față de 518 înregistrate în anul 2018.  De asemenea, în 2019 un judecător a redactat, în medie, 256 de hotărâri față de 362 din anul 2018.

”Acești indicatori reflectă o scădere față de cei înregistrați în anul 2018 și se reflectă în special prin raportare la scăderea volumul de activitate. Știu că era glorios pe vremuri să ne lăudăm cu un volum de activitate foarte mare, dar sunt de părere că nu este o stare de normalitate, chiar dacă acest volum ne este dat și de factori externi precum contextul social sau economic, apropierea de un volum optim de activitate este o necesitate și ne dă și nouă prilejul să ne desfășurăm activitatea în parametri de calitate”, a continuat judecătorul Veronica Szasz.

Deficit de personal

O problemă este reprezentată de schema de personal care, la fel ca în anii trecuți, este tot una subdimensionată față de volumul de activitate chiar dacă s-a ajuns la niște cifre reduse și de modificările legislative fluctuante și nepredictibile care pun în situația de a lua măsuri organizatorice într-un timp foarte scurt.

”Asta într-adevăr ne-a pus la încercare în anul precedent la fel ca și în anul 2018, dar pe de altă parte, la nivelul instanței, cu toate că sunt aceleași vulnerabilități precum cele din anii precedenți și precum cele constatate la nivelul fiecărei instanțe din sistemul nostru de justiție, considerăm că este important să coagulăm energiile, să facem o coeziune sporită de grup”, a subliniat judecătorul Veronica Szasz.

De menționat că în anul 2019 Tribunalul Mureș s-a situat în categoria instanțelor eficiente din punct de vedere al activității desășurate, pentru anul 2020 scopul fiind de a menține cel puțin indicatorii de calitate și de eficiență buni înregistrați în anul precedent și de a-l ridica pe cel deficitar – redactările peste termen.

Andreea GONDOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE