Home / Editorial / Un nou start politic? Nadia Rață, ”victorie à la Pirus” împotriva PNL

Un nou start politic? Nadia Rață, ”victorie à la Pirus” împotriva PNL

Distribuie

Exclusă din partid în luna octombrie 2019, printr-o decizie a Biroului Politic Județean Mureș al PNL adoptată cu scorul de 20-3, validată apoi de Consiliul Director Județean al PNL Mureș cu 46 de voturi pentru și 13 împotrivă, consilierul județean Nadia Rață rămâne membră al Partidului Național Liberal datorită unor prevederi din Statutul PNL.

Remember. Povestea excluderii, pe scurt

La puțin timp după vizita la Târgu-Mureș a președintelui României, Klaus Iohannis, consilierul județean Nadia Rață, care ocupa la acea dată și funcția de prim-vicepreședinte al PNL Mureș, a expediat în rețeaua internă a partidului o sesizare adresată conducerii PNL Mureș și primarilor din județ, în care reclama faptul că s-ar fi încercat marginalizarea sa cu ocazia vizitei Șefului Statului la Târgu-Mureș.

Câteva zile mai târziu, după ce scrisoarea a apărut și în mass-media, Nadia Rață a fost exclusă din partid cu acuzația că a adus „grave prejudicii de imagine partidului, cu chiar câteva zile înaintea începerii campaniei electorale”.

Decizia Consiliului Director al PNL Mureș a fost apoi contestată de Nadia Rață, atât la forul intern al partidului abilitat în acest sens, respectiv la Comisia de Onoare și Arbitraj din cadrul PNL Mureș, cât și în instanță, la Tribunalul Mureș – Secția Civilă.

Cristian Chirteș (PNL): Judecarea contestației, în două-trei săptămâni

Joi, 30 ianuarie 2020, președintele PNL Mureș, senatorul Cristian Chirteș, a declarat pentru cotidianul Zi de Zi că în aproximativ în două-trei săptămâni Comisia de Onoare de Arbitraj din cadrul PNL Mureș se va pronunța în legătură cu contestația depusă de Nadia Rață.

„Deocamdată, contestația doamnei Rață este la Comisia de Onoare și Arbitraj, probabil în două-trei săptămâni vom avea primele rezultate, dar există posibilitate de contestare și la Curtea de Arbitraj Națională, la București. Nu pot să vă dau un termen cu privire la luarea unei decizii”, a precizat liderul liberalilor mureșeni.

Statut PNL: răspunsul la contestație trebuia dat în 20 de zile

Potrivit articolului 29 din Statutul Partidului Național Liberal, document publicat pe pagina web www.pnl.ro, „instanța de apel pentru cei sancționați conform articolului 27, alineatul 2 (excluderea Nadiei Rață se încadrează în articolul 27, alineatul 2 din Statut – n.r.), și articolului 28 este Comisia de Onoare și Arbitraj (Comisia de Arbitraj a Municipiului București), care, sesizată, în cel mult 10 zile de la primirea hotărârii sau deciziei este obligată să se pronunțe și să comunice în scris sau prin e-mail, la adresa declarată în cererea de adeziune, celui în cauză, hotărârea sa în cel mult 20 de zile de la sesizare.”

Același articol mai prevede că „hotărârea Comisiei de Onoare și Arbitraj (Comisiei de Arbitraj a Municipiului București) este atacabilă, prin recurs, în cel mult 10 zile de la primire, la Comisia de Arbitraj. Comisia de Arbitraj va comunica, în scris, celui în cauză, soluția sa definitivă, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării.”

Au trecut peste 90 de zile…

Concret, hotărârea de excludere împotriva consilierului județean Nadia Rață a fost luată în data de 17 octombrie 2019, comunicată oficial în data de 23 octombrie 2019 și contestată în interiorul partidului în data de 29 octombrie 2019, de la care au trecut mai mult de 20 de zile, termenul prevăzut pentru soluționare.

Clauza „termenului de decădere” și anularea excluderii

Situația este prevăzută în articolul 32, alineatul 2 din Statutul Partidului Național Liberal care menționează că „toate termenele prevăzute în articolele 27-32 sunt termene de decădere.”

În termeni juridici, conform prevederilor articolului 2545 Noul Cod Civil, „prin lege sau prin voinţa părţilor se pot stabili termene de decădere pentru exercitarea unui drept sau săvârşirea unor acte unilaterale”, iar „neexercitarea dreptului subiectiv înăuntrul termenului stabilit atrage pierderea lui, iar în cazul actelor unilaterale, împiedicarea, în condiţiile legii, a săvârşirii lor.”

În limbaj nejuridic, nerespectarea intervalului de timp pentru exercitarea dreptului conduce la împiedicarea săvârşirii actului, ceea ce în traducere jurnalistică înseamnă anularea deciziei de excludere din PNL a consilierului județean Nadia Rață.

”Victorie à la Pirus”. Un nou start politic?

Chiar dacă își va menține statutul de membru al PNL acest fapt va constitui doar o ”victorie à la Pirus” pentru Nadia Rață, deoarece povestea excluderii din partid i-a anulat orice șansă de a aspira la vreo candidatură din partea liberalilor la alegerile locale din acest an, listele de candidați fiind aproape finalizate, urmând să fie anunțate oficial până cel târziu în data de 1 martie.

Astfel, pentru Nadia Rață singura modalitate de a candida la alegerile locale rămâne renunțarea la statutul de membru al PNL și afilierea la un alt partid politic, demers care pare cât se poate de realist în contextul politic actual, în care multe formațiuni politice ”sondează terenul” în căutare de candidați cu potențial și credibili în fața alegătorilor.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Deputatul Florin Roman: Creșterea taxelor a fost oprită de PNL în momentul adoptării bugetului pe anul 2024

Distribuie Deputatul PNL Florin Roman atrage atenția asupra subiectului creșterii taxelor în România, într-o postare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.