Crește numărul persoanelor izolate la domiciliu în comuna Ibănești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2877 Vizualizări

Crește numărul persoanelor izolate la domiciliu în comuna Ibănești

Ca urmare a cazurilor de izolare la domiciliu înregistrate în Ibănești, primarul comunei, Dan Vasile Dumitru, în calitate de președinte al CLSU a convocat în această dimineață membrii comitetului la o nouă ședință, informează site-ul Primăriei Ibănești (www.ibanesti.ro). Potrivit acestuia,   ziua de astăzi a demonstrat că listele cu persoanele aflate în izolare la domiciliu, ca măsură împotriva răspândirii COVID-19, sunt în permanentă actualizare: dacă la începutul ședinței erau înregistrate 20 de izolări la domiciliu, numărul de cazuri a crescut în această după amiază la 46 de persoane.

Ordinea de zi a ședinței din 20 martie 2020 a CLSU – Ibănești a inclus:

– analiza evoluției situației privind măsurile de protecție împotriva pandemiei de coronavirus COVID-19 de la ultima ședință.

– analizarea adresei primite de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră privind lista cu persoanelor care au tranzitat vama  la intrarea în România în perioada 4 – 17 martie 2020.

– adoptarea unor măsuri privind ajutorarea cu bunuri și alimente a persoanelor obligate să stea în izolare la domiciliu.

Sprijin pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu

Primarul comunei a prezentat fiecare caz în parte, din cele cunoscute la ora respectivă, acestea fiind analizate de membrii CLSU pentru a se asigura că sunt respectate regulile de izolare la domiciliu și se cunoaște situația celor aflați în izolare (sănătate, urgențe, nevoi), cu atât mai mult cu cât este vorba și de copii, cel mai mic având un an și șapte luni.

De asemenea, a anunțat că Primăria Ibănești a început să distribuie alimente și alte produse persoanelor aflate pentru 14 zile în izolare la domiciliu. „Ieri, în prima zi de acțiune, am dat câteva bunuri de primă necesitate persoanelor care au intrat în izolare. Ca un exemplu, pentru unul dintre cazuri, am dus un prosop, două hârtii igienice, un săpun, alcool sanitar pentru dezinfectare, un litru de lapte, o pungă de melcișori, o conservă, un pateu, un litru de ulei, pâine”, a spus Dan Vasile Dumitru. Acesta a precizat că urmează să le fie oferite și mese calde – mic dejun, prânz (două feluri principale și desert) și cină. Măsurile vor fi luate și pentru cazurile care au apărut între timp.

Sfaturile medicilor de familie

Medicii de familie, Bianca Zahan și Maria Filep, atenționează că  persoanele aflate în izolare nu au voie să primească medicamente la cerere, ci trebuie să sune în acest caz la medicul de familie. De asemenea, medicii de familii nu eliberează concedii medicale pentru persoanele aflate în izolare. Acestea trebuie să completeze formularul referitor la izolare fie la vamă, fie ulterior și îl trimit la Direcția de Sănătate Publică (DSP). După expirarea celor 14 zile de izolare, DSP transmite un cod medicului de familie, în baza căruia acesta eliberează concediul medical pentru perioada de izolare.

În dialog telefonic cu directorul DSP Mureș

Ca urmare a adresei primite ieri, 19 martie 2020,  de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, cu persoanele din Ibănești care au călătorit/ tranzitat teritoriul statelor cu zone galbene/ roșii, din perioada 4-17 martie 2020 se aplică măsuri speciale și cetățenilor care s-au întors în acea perioadă din zone sau state care au devenit ulterior zonă galbenă.
Fiind contactat telefonic pentru lămuriri în timpul ședinței de către primarul comunei, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan, a comunicat că și aceste persoane trebuie să intre în izolare la domiciliu pentru restul perioadei de până la 14 zile de la sosire, urmând ca în 2-3 zile să se vină cu clarificări. În același timp, starea lor de sănătate va fi monitorizată zilnic de medicii de familie pentru a se asigura că nu prezintă simptome de infectare cu coronavirus. Este foarte important ca persoanele care se întorc/ urmează să se întoarcă în comună din zonele cu risc de coronavirus să declare corect locul de unde au venit, atât la vamă, cât și autorităților locale pentru a permite să se ia măsurile corecte și de ajutor (carantină sau izolare la domiciliu) – pentru ei și cei din jur. Cetățenii trebuie să aibă în vedere că pedepsele pentru fals în declarații sau omitere de informații s-au înăsprit, putând ajunge la 15 ani de închisoare în cazul în care duc la decesul unuia sau mai multor persoane.

De asemenea, șeful de post, Florin Suceava, a anunțat că a făcut și va face zilnic verificări pentru a se asigura că se respectă izolarea la domiciliu.

„Trebuie să fim o comunitate unită. Am fost și suntem puternici și, dacă ne sprijim reciproc, suntem responsabili, acționăm împreună în aceeași direcție – pentru sănătatea noastră – vom trece cu bine de această încercare!” –  a conchis primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru.

www.ibanesti.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE