Home / Invatamant / Finanțare europeană pentru modernizarea liceului din Deda!

Finanțare europeană pentru modernizarea liceului din Deda!

Distribuie

Un nou contract de finanțare ce propune crearea unei structuri educaționale adecvate pentru aproape 350 de copii se va realiza prin fondurile nerambursabile Regio în județul Mureș. Proiectul va asigura o infrastructură educațională adecvată în comuna Deda, cu spații suficiente și corespunzătoare, precum și facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități fizice, unitatea de învățământ ”Vasile Netea”. Finanțarea este asigurată prin Axa Prioritară 10 a Programului Operațional Regional 2014-2020, contractul fiind semnat de către Lucreția Cadar, primar al comunei Deda, și de către Simion Crețu, directorul general ADR Centru.

Finanțare de 1,6 milioane de euro

Proiectul cu titlul „Reabilitare și modernizare Liceu Tehnologic “Vasile Netea” are o valoare totală de 7.879.304 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate prin POR este de 7.721.718 de lei, respectiv 1.660.120 de euro.

Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiarul proiectului, Primăria Comunei Deda, provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritară 10: Îmbunătățirea infrastructurii educaţionale, Obiectiv Specific: 10.1b. Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Termenul estimat pentru finalizarea implementării activităților prevăzute în proiect este 31 decembrie 2023.

”Acest liceu poartă numele unui sătean, Vasile Netea, personalitate locală ce a publicat peste 40 de cărţi, mai multe studii şi articole. După cum susțin reprezentanții comunității, în cei peste 260 de ani de școală românească din Deda, actualul liceu, înființat în 1961, a contribuit la emanciparea socială și la pregătirea sătenilor, a transmis cunoștințele necesare pentru  educația lor civică și socială. Cu sprijinul fondurilor de peste 1,6 milioane euro, Școala Medie Deda ce a devenit între timp liceu tehnologic, va putea sărbători cei peste 60 de ani de existență, oferind tinerilor din comună, educație constantă pe tot parcursul perioadei de studiu, de la clasa I-a la clasa a XII-a, fiecare elev având șanse mult mai bune de a studia, de a explora lumea și de a își consolida educația care îi va susține în dezvoltare personală și realizarea viselor”, a declarat Simion Crețu.

Detalii despre investiție

Terenul pe care este amplasată clădirea liceului este situat în intravilanul localității Deda, nr. 422, are o suprafață totală de 5.500 de metri pătrați și două corpuri de clădire (C1, C2). În prezent activitatea în cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Netea” Deda, se desfășoară în condiții improprii, având în vedere numărul mare de elevi care studiază în unitatea de învățământ. Spațiile liceului trebuie să fie modernizate și este necesară crearea de încăperi suficiente desfășurării activității educaționale în condiții normale. Pentru a face față numărului mare de copii, peste 400, orele se țin în două schimburi, ceea ce crește riscul de abandon școlar. Ținând cont de faptul că atât ciclul primar, cât și cel gimnazial reprezintă 50% din totalul numărului de copii înscriși la unitatea de învățământ și că aceste cicluri sunt mai expuse abandonului timpuriu, s-a decis ca educația liceală și școală profesională să fie mutate în corpul de clădire C2, iar ciclul primar și gimnazial să rămână în corpul C1, creând astfel o unitate care va satisface nevoile actuale și se va regla programul de un studiu la un singur schimb pe zi.

Investiția vizează clădirea C1, cu regim de înălțime S+P+E. Clădirea C1 a fost construită în mai multe etape; s-a extins prin adăugirile din 1932, 1962; s-au amenajat cabinete de geografie și de chimie în incinta vechiului spațiu. În 1975 s-a construit atelierul școlar, iar în 1996 s-a dat în folosință un nou corp cu 4 săli de clasă și birouri pentru direcțiune și contabilitate. În anul 2004 a mai fost dat în folosință un spațiu cu patru săli de clasă și două birouri, iar în anul 2008 a fost construită noua clădire a atelierului școlar, prin programul PHARE 2004-2006, dotat cu echipamente și utilaje specifice pentru fabricarea produselor din lemn si construcții. În prezent, activitatea școlară se desfășoară în 16 săli de clasă și cabinete, precum și în clădirea nouă (C2) a atelierului școlar, care nu face obiectul prezentei documentații. Luând în considerare numărul mare de copii care frecventează aceasta școală, peste 400 de elevi, se impune ca întreaga clădire să facă obiectul unor măsuri ample de conformare, pentru a respecta exigențele educaționale. Astfel, prin proiect se propune mărirea capacitații corpului C1 și dotarea clădirii pentru a corespunde necesităților copiilor de clasele I-VIII. Se vor crea 5 săli de clasă a câte 30 de locuri și 11 săli de clasă a câte 18 locuri, capacitatea locurilor crescând astfel la 348 de locuri.

Principalele lucrări de intervenție vor fi de consolidare a elementelor structurale; de protejare și reparare a elementelor nestructurale, de restaurare a elementelor arhitecturale și a componentelor artistice;  de demolare parțială a unor elemente și introducerea unor elemente structurale sau nestructurale suplimentare. Finisajele interioare vor fi tencuieli interioare, gletuire cu zugrăveală lavabilă la pereți, pardoseli tip gresie antiderapantă pe coridoare, casa scării și grupuri sanitare, pardoseli din lemn masiv în sălile de clasă și spațiile administrative. Finisajele exterioare prevăd placarea cu piatră a soclului, termoizolație, tâmplărie din lemn stratificat, uși ferestre exterioare cu sticlă termoizolantă, securizată sau simplă, ancadramente uși, geamuri, etc. Tot din bugetul proiectului se va achiziționa echipament informatic și accesorii de birou, ecrane pentru proiecții, videoproiectoare, imprimante, material pedagogic, mobilier de birou, mobilier școlar, pachete software și sisteme informatice etc.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

Distribuie „Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.