Home / Politic / Târgu Mureș: Benedek István, propus cetățean de onoare post-mortem!

Târgu Mureș: Benedek István, propus cetățean de onoare post-mortem!

Consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, a propus Consiliului Local să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a decerna titlul de cetăţean de onoare al municipiului fostului şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), profesor doctor Benedek Istvan, cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în anul 2001, şi care a murit în urmă cu câteva zile, după ce a contactat noul coronavirus.
“La despărţire, ca un ultim gest de preţuire, rog Consiliul Local Târgu Mureş să se întrunească în regim de urgenţă pentru a-l declara Cetăţean de Onoare post-mortem al Municipiului Târgu Mureş pe reputatul şi regretatul nostru profesor Benedek István. Acest om a fost, într-adevăr, modelul târgumureşeanului pe care ni-l dorim cu toţii, excelând atât în profesie, cât şi în conduită. Ziua de azi nu contează electoral. Ziua de azi este pentru el. S-ar bucura să ne vadă, măcar azi, pentru o clipă, împreună”, a arătat Claudiu Maior.
Consilierul primarului din Târgu Mureş a spus că, pe lângă numeroasele sale merite medicale, între care şi introducerea în România a numeroase tehnici noi de tratament în hematologie, dr. Benedek István s-a remarcat atât prin activitatea sa politică, fiind unul dintre cei mai activi consilieri locali din Târgu Mureş, cât şi prin susţinerea activă a sportului de performanţă.
Fostul şef al Secţiei Clinice de Hematologie a SCJU Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a fost internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş după ce a contactat noul coronavirus şi urma să împlinească vârsta de 72 de ani în luna octombrie.
Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat, în anul 2001, Compartimentul de Transplant Medular, ocazie cu care aici a început să se efectueze atât transplant autolog, cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.
Împreună cu colectivul secţiei clinice, dr. Benedek Istvan a realizat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în luna septembrie 2001, iar în anul 2003 aici au fost efectuate primele transplanturi din ţară la bolnavi cu leucemie acută.
În decembrie 2002, tot în premieră naţională, a fost înfiinţată prima selecţie imunomagnetică de celule stem, pentru evitarea contaminării celulelor stem cu celule leucemice, canceroase, iar în 2005 a fost efectuat primul transplant alogen de celule stem la adult în leucemie granulocitară cronică din România.
Tot sub coordonarea dr. Benedek Istvan, în septembrie 2007 a avut loc o altă premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în scleroză multiplă, iar în octombrie 2007 s-a efectuat, tot în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în boala autoimună.
Centrul de Transplant din Târgu Mureş a fost acreditat în anul 2005 de către Comisia de Transplant a Ministerului Sănătăţii.
Potrivit site-ului secţiei, în aprilie 2007, medicii din cadrul compartimentului, în colaborare cu Secţia Clinică Medicină Internă III – Compartiment Cardiologie şi grupa de medici specialişti din Viena, au participat la recoltarea măduvei osoase din cresta iliacă şi injectarea celulelor stem obţinute în arterele coronariene la pacienţi după infarct miocardic.
În august 2013 a fost realizat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit.
“În cadrul secţiei sunt internaţi bolnavi din toate judeţele ţării, numărul acestora fiind în continuă creştere. Anual se fac peste 800 de spitalizări de zi, peste 1.200 de spitalizări continue, peste 100 de recoltări de celule stem, respectiv 70 de transplanturi inclusiv de la donatori neînrudiţi. Secţia Clinică Hematologie dispune, în prezent, de un număr de 20 paturi în 5 saloane, iar Compartimentul Transplant Medular, de 8 paturi în boxe sterile cu aer de flux laminar şi în saloane”, se arată pe site-ul Secţiei Clinice de Hematologie din Târgu Mureş.

(www.agerpres.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Acces gratuit la o colecție numeroasă de cărți electronice, la Biblioteca UMFST

Reprezentanții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș …