Proiectele mari pentru județ se pot realiza doar prin cooperare Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 148 Vizualizări

Proiectele mari pentru județ se pot realiza doar prin cooperare

Susținerea Spitalului Regional trebuie să fie prioritatea politicienilor mureșeni

 

Știați că
Uniunea Europeană semnalează din nou un număr în creștere de persoane care nu au putut beneficia de un consult medical în România.

Mulți vă promit spitale noi! Eu revin la ceea ce mi-am asumat ca principiu cooperare. Cel mai important obiectiv pentru județ în domeniu este Spitalul regional. În loc să promit în campanie încă un spital am să încep prin a sublinia că realizarea Spitalului Regional trebuie să fie cel mai important obiectiv de infrastructură în sănătate pentru toate forțele politice și el nu se poate realiza de un singur partid.

Da! Știu! Tentația partidelor de a tăia panglica este irezistibilă, asumându-și astfel un proiect care, orice om cu capacitate minimă de înțelegere, își dă seama că putea fi realizat doar pe parcursul mai multor guvernări.

Plecând de la această conștientizare, toate partidele, toți politicienii mureșeni trebuie să contribuie la susținerea proiectului Spitalului Regional. Având în vedere faptul că Județul Mureș este un reputat centru universitar medical și un centru de excelență în domeniu, Spitalul Regional oferă noi posibilități pentru dezvoltarea unei infrastructuri coroborată cu proiecte de cercetare în domeniu.

În momentul de față Spitalul Clinic Județean Mureș este unul dintre puținele spitale rămase în țară care funcționează în sistem pavilionar, însumând 1182 paturi distribuite în 22 de secții și 4 compartimente dispersate în 14 clădiri. Multe din clădiri necesită lucrări de reabilitare și dotare. Criza a demonstrat lipsurile grave ale sistemului de sănătate, neglijate de fiecare guvernare în ultimii 30 de ani. Viitorul trebuie să fie al proiectelor mari cu impact major nu al cârpelii unor clădiri care oricum nu corespund pentru activitățile pentru care sunt utilizate.

Următoarea criză în sănătate nu trebuie să ne prindă iar nepregătiți, în postura ingrată de a cârpi secții în curtea unor unități medicale și a le clama ca mari realizări.

Ne propunem creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural prin sprijinirea infrastructurii necesare și a facilităților pentru inserția medicilor în zonele rurale, susținerea modernizării dispensarelor medicale și a dotării lor.

Dezvoltarea comunelor se poate face doar prin cooperare și echitate în alocarea resurselor! 

Identitatea, valorile locale, patrimoniul cultural material și imaterial reprezintă, fără tăgadă, esența oricărei comunități. Protejarea lor este o obligație iar promovarea și perpetuarea lor de la o generație la alta, un obiectiv sfânt. Prin urmare, promovarea dezvoltării durabile a oricărei comunități trebuie să fie centrată pe prezervarea, protejarea și promovarea acestor valori, într-o manieră durabilă, eficientă și integrată.

Criza actuală a reîntors România cu fața spre mediul rural, cu așteptări sporite privind producerea hranei în contextul unei eventuale crize alimentare. Pandemia a demonstrat dependența față de produsele venite din străinătate și a reiterat nevoia de produse românești. Interdicțiile de circulație au readus în discuție patrimoniul național, ariile protejate, potențialul balnear. Dar cum pot comunitățile rurale să fie atât de generoase în ofertă după ce au fost atât de vitregite în finanțare?

Mediul rural mureșan prezintă în momentul de față 7 probleme majore: sustenabilitatea economică, lipsa măsurilor de sprijinire a agricultorilor, lipsa sprijinului pentru activitățile productive plecate din tradiții, infrastructura deficitară de apă-canal și cea rutieră, accesul la servicii de sănătate, accesul la educație, populație scădere demografică și populație îmbătrânită.

Măsurile propuse se împart în obiective de infrastructură, turism sau cultură și prezintă o viziune integrativă care oferă soluții sustenabile pentru dezvoltarea activităților economice din zonă, indiferent de sezon. Un obiectiv prioritar este revalorificarea potențialului economic și turistic al zonei de câmpie prin măsuri care asigură o infrastructură modernă, dar și dezvoltarea armonioasă a regiunii.

Măsurile pe care le propunem sunt:

  • bursa de mărfuri agro-alimentare dotat cu spațiu de depozitare tip clasic și frigo, benzi de sortare și cântărire, spațiu de piață permanentă en gros și en-detail;
  • creșterea accesului la utilitățile publice: apă, canal, gaze naturale, electricitate;
  • colectarea separată a deșeurilor și încurajarea compostării;
  • revalorificarea potențialului economic și turistic al zonei de câmpie (sursa harta[1]);
    • introducerea lacurilor din zonă într-un circuit turistic și de pescuit sportiv;
    • evaluarea rutei de cale ferată cu ecartament îngust (Mocănița) de la Cristești la Miheșu de Câmpie, Band la Crăiești și de la Sovata la Cristești în vederea reabilitării căii ferate sau în vederea transformării în cel mai lung și mai important traseu de biciclete din Județ (linia verde);
    • promovarea rezervației Bujorul de stepă, unică în Europa;
  • susținere financiară pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate în mediul rural și implementarea proiectului de Caravană Medicală;
  • identificarea și demararea procedurilor pentru înregistrarea tradițiilor, portului popular în patrimoniul cultural imaterial și, unde este cazul, material al UNESCO;
  • încurajarea înregistrării indicațiilor geografice la nivel județean;
  • promovarea turismului local – prin includerea zonelor de rezervații naturale, arii naturale protejate;
  • promovarea circuitelor culturale și ecleziastice din județ;
  • promovarea și încurajarea proiectelor care oferă alternative sezoniere de turism – turism balnear, competiții sportive, cicloturism, turism ecvestru, rafting, pescuit sportiv etc.
  • măsuri suport pentru dezvoltarea agriculturii și revitalizarea industriei agro-alimentare

Cercetarea și Inovarea sunt priorități pentru dezvoltarea Județului Mureș

Dezvoltarea colaborării instituționale între Consiliul Județean Mureș, mediul economic și instituțiile de învățământ superior pentru dezvoltarea cercetării și inovării reprezintă o prioritate în mandatul meu. Mureșul este un reputat centru universitar medical cu medici și spitale de renume. În urma fuziunii dintre Universității de Medicină și Farmacie și a Universității “Petru Maior” s-a creat cadrul instituțional și resursa umană care să poată genera proiecte în domenii precum: tehnologii avansate, educație cu accent pe învățământul dual, sănătate, agricultură, mediu, securitate națională.

Știați că
Județul Mureș este încadrat în categoria “inovatori modești”?

Soluția?

Crearea unei punți de legătură între mediul comunitar, universitar, de afaceri și instituțional!

Consiliul Județean Mureș poate pune la dispoziție infrastructura necesară dezvoltării activităților de cercetare și inovare, conectarea investitorilor din județ cu mediul universitar, dezvoltarea parcului industrial.

O astfel de abordare necesită o strategie de ansamblu, o utilizare integrată a resurselor din județ și are ca scop creșterea economiei județului, atragerea investitorilor, scăderea ratei șomajului.

Un exemplu este cercetarea în cazul mașinilor autonome care necesită piste de testare a automobilelor. In acest sens se poate realiza o colaborare între companii și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G.E. Palade”, instituție care deține specializări precum organe și construcție de mașini, automatizări, informatică și Transilvania Motor Ring. Firește că acest proiect este accesibil prin dezvoltarea pistei cargo și a nodului logistic și de transport descris la primul obiectiv.

Scopul viitorilor politicieni trebuie să fie cooperarea pentru atingerea obiectivelor majore și nu luptele politice inutile sau pasiunile personale. Alegeți oameni, NU liste! Alegeți oameni, NU partide, alegeți acele persoane care va conving că sunt alegerea corecta pentru Județ.

(Material comandat de: Partidul  Mișcarea Populară – Organizația Județeană Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200020 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

[1] https://pe-harta.ro/mures/

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE