Home / Cultură / Proiectul ”Scriitori la școală 2020”, la final

Proiectul ”Scriitori la școală 2020”, la final

Cea de-a treia ediţie a proiectului ”Scriitori la școală”, derulat de Asociația Podium s-a desfășurat și în acest an, în perioada septembrie – noiembrie, întâlnirile având loc exclusiv online.

În cadrul acestora au participat mai mulți scriitori, respectiv Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu. 

,,Aceștia au ținut ore de literatură română și maghiară contemporană pentru elevi de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu“, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” şi Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”. Ba mai mult, Dragomán György şi Szabó T. Anna au reuşit să cunoască şi nişte liceeni din Oradea. La fel ca și până acum, scriitorii au avut libertate absolută în modul de desfășurare a orelor, iar caracterul informal și prietenos al abordării a apropiat elevii de literatura autohtonă contemporană care, în mare măsură, e absentă din programa școlară. Elevii au avut șansa de a cunoaște latura umană a scriitorilor, povestea autentică a aventurii scriitoricești și, bineînţeles, prilejul de a adresa întrebări direct la sursă”, au transmis reprezentanții Asociației Podium.

„Când am acceptat să petrec trei ceasuri cu liceeni mari ai Liceului de Arte din Târgu Mureş, era primăvară, iar pandemia trebuia să se termine până-n toamnă când aveau să reînceapă toate întâlnirile culturale, lansări, târguri de carte, poveşti fel de fel. Iar eu aveam să fiu acolo fizic, să-i cunosc, să descopăr cum sunt ei. Ei bine, lucrurile s-au petrecut cu totul altfel şi, deşi n-am prea acceptat evenimente pe zoom, azi am fost la datorie. Ce-a ieşit, nu se cade să zic eu. Îmi sfârâia mintea la sfârşit, trei ceasuri în flux continuu au fost… trei ceasuri. Cert e că mi-au adus bucurie”, a precizat scriitoarea Ioana Nicolaie.

În această toamnă, au beneficiat de întâlnirile cu scriitori invitați peste 600 de elevi și 17 cadre didactice din 6 licee din Târgu Mureș, acestora adăugându-li-se aproximativ 90 de elevi de la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea.

Proiectul ”Scriitori la școală 2020” a fost cofinanțat de Primăria Târgu Mureș și a beneficiat de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Alexandra HAJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Anunț pentru unitățile care efectuează teste rapide antigen

Având în vedere prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 2240/30 decembrie 2020 privind modificarea şi completarea …