Home / Stiri nationale / Noutăți despre implementarea sistemului garanție – returnare a deșeurilor din ambalaje

Noutăți despre implementarea sistemului garanție – returnare a deșeurilor din ambalaje

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor informează cu privire la faptul că a fost finalizată Hotărârea de Guvern care reglementează implementarea în România  a sistemului garanție – returnare pentru deșeurile din ambalaje.

Prin implementarea acestui sistem de garanție – returnare, se estimează ca 90% din deșeurile reciclabile din România vor fi colectate și procesate în vederea reciclării, sistemul fiind obligatoriu pentru toate magazinele din România, atât pentru supermarketuri, cât și pentru magazinele de mici dimensiuni.

Sistemul prevede colectarea unei garanții în valoare de 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băuturi din pet, sticlă sau aluminiu, iar după returnarea ambalajului, cumpărătorul va primi înapoi contravaloarea garanției.

Cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare, iar mai apoi la reciclatori, iar infrastructura de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, care va fi o entitate non – profit, în care se vor găsi producători și reprezentanți ai acestora precum și retaileri.

Hotârărea de Guvern va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2021 și prevede ca infrastructura să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Info COVID-19 în România

Un număr de 3.082 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate …