Târgu Mureș: Strada Bolyai, modernizată după modelul Times Square din New York? Administratie
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 7426 Vizualizări

Târgu Mureș: Strada Bolyai, modernizată după modelul Times Square din New York?

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș sunt invitați să decidă, într-o ședință viitoare de lucru a Consiliului Local, cu privire la oportunitatea elaborării unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Modernizare și pietonalizare strada Bolyai – tronsonul dintre Piața Trandafirilor și strada Köteles Sámuel”.

Proiect inițiat de consilierii POL

Proiectul de hotărâre a fost publicat în data de 12 ianuarie 2021 pe pagina web a Primăriei municipiului Târgu Mureș, www.tirgumures.ro, a fost inițiat de cei doi consilieri locali de la POL, Radu Bălaș și Pápai László Zsolt, care propun ca în perioada 1 februarie – 1 iunie 2021 tronsonul dintre Piața Trandafirilor și strada Köteles Sámuel să se închidă temporar ”pentru a urmări efectele.”

”În această perioadă operatorii economici din această zonă vor putea ocupa spațiul public gratuit și fără aviz prealabil de la Serviciul Public Administrația Domeniului Public”, se arată în draftul proiectului.

În cazul în care proiectul va fi votat în forma propusă, ”spațiile comerciale se vor aproviziona între orele 9.00 și 12.00 dimineața”, iar pe tronsonul repectiv ”vor avea acces riveranii, care au locuri de parcare amenajate în interiorul parcelei, deci în afara circulațiilor publice.”

Totodată, în draftul proiectului se mai menționează că ”studiul de fezabilitate se va comanda după data de 1 iunie 2021, dar nu mai târziu de 1 august 2021” și ”va cuprinde studiile de trafic și de spațiu public pentru pietonalizarea tronsonului dintre Piața Trandafirilor și strada Köteles Sámuel”, iar ”cheltuielile aferente implementării prezentei hotărâri se vor suporta din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș.”

Zgomotul mașinilor, înlocuit cu ”ciripitul păsărilor și ciocnirea lingurițelor cu ceștile de cafea”?

Cei doi inițiatori ai proiectului propun ca model orașul spaniol Pontevedra și metropola New York din SUA.

”Orașul mai apropiat ca populație de Târgu Mureș, care a redus semnificativ traficul motorizat este Pontevedra. Orășelul din Spania cu doar 80.000 de locuitori a înlocuit zgomotul mașinilor cu sunetul vocilor umane, ciripitul păsărilor și ciocnirea lingurițelor cu ceștile de cafea. După câștigarea fotoliului de primar, Miguel Anxo Fernández Lores a pietonalizat 300.000 de metri pătrați din centrul medieval într-o lună, a desființat locurile de parcare de pe străzi, a creat 1.686 de locuri noi la periferie, a redus limita de viteză în zonele exterioare la 30 de kilometri/ oră, astfel, în ciuda faptului că populația orașelor din zonă scade, a atras 12.000 de noi locuitori. “We’ve haven’t undertaken grand projects. We’ve done what was within our grasp”, spune Lores, primarul orașului. Unii zic că e prea devreme pentru a începe pietonalizarea în Târgu Mureș, dar oare acest lucru este adevărat? Pentru a afla, prezenta hotătâre propune, pe modelul din New York – Times Square, închiderea temporară a străzii Bolyai pe tronsonul dintre Piața Trandafirilor și strada Köteles Sámuel, pentru a urmări efectele, urmând ca dacă locuitorii orașului îndrăgesc noua stradă pietonală, să comandăm studiul de fezabilitate pentru pietonalizarea permanentă a străzii. Acest experiment poate deveni un proiect-pilot pentru modernizarea și reamenajarea centrului istoric”, au precizat inițiatorii proiectului, în Referatul de aprobare privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Modernizare și pietonalizare strada Bolyai – tronsonul dintre Piața Trandafirilor și strada Köteles Sámuel”.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • O porcărie, avem locuri de parcare în zona centrală de nu mai știm pe unde să lăsăm mașinile. Apoi pietonal 100 metri este foarte bine, face bine la sănătate.
    Mă întreb, acum care este interesul, locuiește cineva în zonă și il deranjează mașinile sau vrea o terasă mai mare pentru afaceri.
    Dacă tot facem propuneri, să vedem eficienta, nu interesul.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE