Márk Endre, bilanțul primelor 100 de zile Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 603 Vizualizări

Márk Endre, bilanțul primelor 100 de zile

Primarul municipiului Reghin, Márk Endre, și-a prezentat bilanțul primelor 100 de zile de când a preluat funcția de primar dobândită în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

„Percep și înțeleg funcția de primar ca fiind un loc de muncă, ca un angajament în folosul comunității și nu ca pe un loc care aduce putere, fiind în același timp conștient că problemele acumulate în zeci de ani trebuie rezolvate cât mai repede. Prin mandatul meu de primar, m-am angajat să repornesc orașul și să creez un mediu de trai plăcut, motiv pentru care, ca un prim pas, am luat în considerare eliminarea factorilor nefuncționali, stagnanți care au caracterizat ultimii 8 ani”, afirmă primarul Márk Endre în deschiderea raportului.

Administrație eficientă, accesibilă și transparentă

Pentru a accelera și a ajunge din urmă orașele în curs de dezvoltare și pentru a reporni orașul care ,,bate pasul pe loc” de mulți ani, prioritatea primarului Márk Endre a avut în vedere revizuirea structurii și a funcționării Primăriei, cu scopul de a avea o administrație publică eficientă și accesibilă, transparentă.

„Prin evaluarea performanței profesionale a funcționarilor publici, am identificat riscurile, barierele și lacunele în îndeplinirea obiectivelor stabilite, am eliminat activitățile și modalitățile de lucru nefuncționale, le-am eficientizat și leam îndreptat către cetățeni. Un mare accent am pus pe crearea unei comunicări zilnice continue cu șefii departamentelor. Am solicitat rapoarte constant referitoare la situația proiectelor actuale și viitoare precum și monitorizarea zilnică și strictă a acestora. Astfel am reușit accelerarea tuturor acestor activități care se desfășurau într-un ”ritm de melc”, spune Márk Endre.

Printre aspectele subliniate în cadrul raportului sunt cele legate de gestionarea economică a resurselor.

 „Autovehiculele Primăriei au fost dotate cu aparate GPS, așa încât să putem monitoriza toate traseele parcurse și consumul de carburant pentru fiecare dintre autoturismele și autoutilitarele administraţiei locale. Astfel, consumul de combustibil a fost înjumătățit într-o perioadă foarte scurtă de timp. După o investigație meticuloasă, suma cheltuită pe hârtie și produse de papetărie, respective protocol, a fost redusă iar achizițiile inutile, nejustificate, au fost eliminate. Având în vedere că ordinea și curățenia constantă sunt deosebit de importante, am încercat să asigur curățenia spațiilor publice cât mai curând posibil. Prin urmare, ne-am consultat cu conducerea RAGCL și am găsit modalitatea pentru o bună cooperare pe termen lung. S-a terminat cu facturarea nerealistă către municipalitate, umflată de furnizorul de servicii. După o mulțime de intervenții am reușit eliminarea gropii de gunoi ilegale de pe strada Gurghiului iar până la jumătatea lunii februarie furnizorul de servicii este obligat să finalizeze curățarea întregii zone”, spune primarul Márk Endre.

Proiecte ecologice Printre prioritățile punctate în cadrul raportului se numără cele care au în vedere Pădurea Rotundă și râul Mureș.

„În ceea ce privește achizițiile publice, am solicitat și am examinat cel puțin trei oferte pentru fiecare proiect anunțat, toate pentru a verifica prețul pieței și calitatea. Din păcate, în ultimii ani, achizițiile publice au avut interese personale. Am reușit clarificarea contextului juridic al proiectului de la Pădurea Rotundă, proiect care a fost abandonat și neglijat (fosta administrație nu avea de gând să continue acest proiect), astfel încât să putem începe curățarea zonei la începutul primăverii. Vom dezvolta un parc de agrement plăcut, centrat pe familie, pentru reghineni, din resurse proprii. În paralel, ne consultăm cu Direcția Generală de Apă, pentru a găsi soluții de amenajare a malului Mureșului unde ne gândim la un traseu pentru bicicliști, cu locuri de popas. De asemenea, am externalizat serviciul de deszăpezire pentru ca cetățenii să poată circula în condiții civilizate și în siguranță, evitând astfel explicația oficială clasică din ultimii 30 de ani ”nu am fost pregătiți”. Am solicitat ca atribuțiile Poliției Locale să fie îndeplinite cu responsabilitate. Departamentul a contribuit la elaborarea unei noi politici de parcare pentru a rezolva actuala parcare anarhică a orașului. Sper că proiectul revizuit va intra în vigoare din martie, cu noi tarife și o monitorizare strictă a conformării la noile reguli”, se precizează în raport.

„Reabilitarea completă a asfaltului și a trotuarelor”

Scopul declarat al primarului Márk Endre este de a oferi cetățenilor alternative la folosirea autoturismului propriu, respectiv punerea în funcțiune a pistelor de biciclete în termenul cel mai scurt posibil și la reorganizarea transportului public.

„Pentru a face acest lucru, este necesar să se efectueze trasarea a aproape 100 de străzi. Prin urmare, am inițiat cu prioritate modernizarea completă a străzilor care se deschid spre piața centrală: reabilitarea completă a asfaltului și a trotuarelor. Până la sfârșitul lunii decembrie am reușit finalizarea unui nou studiu de fezabilitate, necesar pentru renovarea întregului centru al orașului. Nu în ultimul rând ne dorim coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii de pe clădiri și stâlpi. În acest sens, ne-am consultat cu Electrica despre coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii în centrul orașului. Pe baza documentației de proiectare pregătite, putem începe implementarea investiției din a doua jumătate a anului”, spune Márk Endre.

Relația cu cetățenii, continuarea investițiilor și demararea de noi proiecte reprezintă alte subiecte abordate în raport.

„De când am preluat mandatul, am investigat fiecare plângere din partea cetățenilor și leam rezolvat în termenul cel mai scurt posibil prin găsirea soluțiilor potrivite, comunicând rezultatul anchetei. Reabilitarea drumului spre Kaufland a fost importantă pentru mine, așa că am reușit să rezolvăm problema și să eliberăm traficul aglomerat încă dinaintea sărbătorilor de iarnă. În primăvară vom continua reabilitarea tronsonului, pentru că vom începe lucrările de renovare completă a străzilor Ierbuș și Salcâmilor. Este foarte important să reușim reabilitarea acestor străzi cât mai curând posibil, deoarece primele noi autobuze hibrid ajung în luna martie. Sper ca Hala Agroalimentară finanțată de CNI, aflată în construcție de trei ani, să fie pusă în funcțiune la începutul primăverii. Aș dori să menționez aici că investiția, lucrările și construcția acestei hale nu au fost în responsabilitatea municipalității. Pe de altă parte, după preluare, amenajarea zonei este de datoria noastră iar planul e deja pregătit. Pentru producătorii și meșterii locali dorim să organizăm un târg la sfârșitul fiecărei luni în Parcul Central. După ani de discuții inutile, proiectul Cinematografului ”Patria” a ajuns la o etapă importantă, deoarece am semnat un acord de grant pentru renovarea completă și extinderea clădirii. Investiția în valoare de 11.630.124,96 lei finanțată de Agenția Națională de Dezvoltare (CNI) este planificată să se finalizeze într-un an și jumătate. Nu în ultimul rând am făcut pași pentru proiectarea și construirea unei piscine interioare și a unui ștrand nou. Locația complexului ar trebui să fie zona ștrandului actual”, afirmă primarul municipiuului Reghin, care a mai inclus în raport chestiuni legate de mediu și spații de recreere pentru cei mici.

„Am somat gospodăriile din zona Pârâului Trandafirilor să se racordeze la canalizare. În ultimele decenii, nimeni nu a fost deranjat de deversarea rezidurilor menajere în acest pârâu. De asemenea, avem pregătit un plan pentru spațiul de joacă din acest cartier, cu noi ansambluri moderne și funcționale. Direcția noastră rămâne dezvoltarea, profesionalismul, managementul profesional al planurilor, al sarcinilor pe termen scurt și lung, încurajând menținerea și creșterea nivelului de trai. Vom continua să ne concentrăm asupra stabilizării economice a municipiului, ne adaptăm politicile interne la condițiile economice căutând soluții pentru creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor. Ne străduim pentru servicii centrate pe cetățebi, politicoase și covilizate”, se arată în încheierea raportului.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE